19 sep. 2022

Syltade trattkantareller

Nu äntligen börjar höstkantarellerna dyka upp. Har vi tur blir det en lång, lagom blöt och varm höst så vi kan plocka dem långt in i oktober. Vill du prova att göra något annat än att torka dem föreslår jag att du syltar dem. Vansinnigt gott till det mesta. Smaklig läsning!



Syltade trattkantareller
Ca 600 gr trattkantareller
1 liten gul lök
salt
vatten
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
3 små kvistar rosmarin

Ansa och borsta svampen.
Skala och skiva löken i tunna skivor.
Koka upp vatten och salt, 1 1/2 msk salt till 1 L vatten.
Lägg i svamp och lök, koka upp igen och koka ca 20 min.
Häll av vattnet och låt svampen svalna.
Lägg över i rena glasburkar.
Koka en lag av ättika, socker och vatten.
Slå lagen över svamparna och stick ner rosmarin i burkarna.
Låt stå minst 3 dagar, förvaras svalt.


Krämig pasta med kantareller, grönkål och bacon, 4 port

Jag skördar, flyttar självsådda plantor, sår lite nytt och drömmer om nästa års stordåd i trädgården. Däremellan tar jag rejäla tag med det som vuxit sig för stort och det som jag ledsnat på. Ut med det gamla och in med det nya liksom. Jag har haft den här trädgården i 14 år, men först nu känns det som att vi lärt känna varandra på riktigt och att vår vänskap fått mogna fram i sin egen takt. För att orka driva förändring behövs det fyllas på med energi och det finns det gott om i veckans recept där jag hämtat ingredienserna både här hemma och i skogen. Smaklig läsning!

 


 

 

Krämig pasta med kantareller, grönkål och bacon, 4 port

250 gr pasta

200 gr kantareller

1 pkt bacon

200 gr grön- eller svartkål

1 gul lök

1 liten morot

2 dl grädde

salt och peppar

smör

 

Stek svampen utan smör tills all vätska försvunnit. Lägg i en klick smör, salta och peppra.

Ställ åt sidan.

Strimla bacon och stek det hårt. Häll över i en sil och låt fettet rinna av.

Ta bort den grova stjälken från kålen och strimla den sedan.

Skala och skiva löken tunt, tärna moroten.

Häll olja i en panna, lägg i lök och morot.

Stek till moroten börjar mjukna och löken får färg.

Blanda i den strimlade kålen och stek ytterligare några minuter.

Koka pastan enligt anvisningar på paketet.

Häll av pastan, men spara lite av kokvattnet i kastrullen.

Lägg tillbaka pastan och häll i grädden.

Låt koka upp och tillsätt sedan, kålblandningen.

Rör om ordentligt och smaka av med salt och peppar.

Lägg upp på tallrikar och toppa med kantareller och baconströssel.



6 sep. 2022

Torka tomater i ugnen

Plötsligt håller alla mina tomater på att mogna på en gång. Vi äter så mycket vi kan men ser till att ta frysa in eller torka så vi kan njuta av dem i vinter.



"Soltorkade tomater"
Hemodlade eller ekologiska tomater
Salt och peppar
Olivolja

Klyfta stora tomat och halvera körsbärstomater.
Bred ut dem på en plåt med bakplåtspapper.
Salta och peppra lätt.
Torka tomaterna på 80 grader ca 8 timmar. 
Lägg tomaterna i en burk och slå på en god olivolja så att tomaterna täcks.
Oljan konserverar tomaterna och smakar dessutom ljuvligt i en salladsdressing.

28 aug. 2022

Kinesisk gryta med fläsk och stjärnanis

Äpple, gurka, chili och lök från trädgården fick vara med i veckans recept som är en tolkning av en klassisk kinesisk rätt, Hongshaorou eller Red braised pork. Grytan är så enkel att göra och de få ingredienserna ger oväntat mycket smak. Den friska äpple och gurksalladen har lite sting från chili för rätten i sig är mild och fin i smaken. En perfekt rätt att ha puttrandes på spisen när hösten kommer. Smaklig läsning!


Kinesisk gryta med fläsk
1 kg grytbitar av fläsk
2 lagerblad
3 + 3 skivor ingefära
2 medelstora lökar, skivad
2-3 vitlöksklyftor, skivad
2 stjärnanis
olja till stekning
2 dl soja
1 msk risvin
3-4 dl vatten
½ dl socker

Lägg grytbitarna tillsammans med ½ skivad lök, 3 skivor ingefära och lagerbladen i en gryta.
Fyll på med kallt vatten och låt koka upp.
Skumma av och häll sedan av vattnet.
Häll olja i en stekpanna och lägg i ner 3 skivor ingefära, skivad lök och vitlök.
Fräs någon minut och tillsätt sedan köttbitarna.
Stek tills köttet fått fin färg runt om.
Lägg över alltihop i en gryta.
Häll i soja och risvin.
Lägg i stjärnanis och häll sedan i vatten så köttet täcks, 3-4 dl ungefär.
Koka upp och tillsätt sockret.
Sänk värmen och låt sjuda under lock tills såsen tjocknar, 1-2 timmar.
Servera med nykokt ris och äppel- och gurksallad.



Asiatisk äppel- och gurksallad
2 msk socker
2 msk vinäger
½ gurka
1 rött äpple
Chiliflakes

Lös upp sockret i vinägern.
Skiva äpple och gurka.
Slå över lagen och ställ kallt fram till servering.
Toppa med lite chiliflakes.





Äppeltzatziki

Det är ett riktigt bra år för äpplen men risken är att man står med alldeles för många. Då gäller det att vara påhittig. Skiva äpple och lägg på en ostmacka, riv ner i bröddegen eller i en tzatziki som är dagens tips!



Äppeltzatziki

4 medelstora äpplen
1-2 vitlöksklyftor pressade
1 msk citronsaft
1 tsk rivet citronskal
3 dl tjock yoghurt
Salt och peppar

Riv äpplena grov och lägg dem i ett durkslag för att rinna av – ta tillvara på saften!
Blanda ihop övriga ingredienser, tillsätt äppelrivet och smaka av med salt och peppar.
I kväll äter vi tzatzikin med lammfärsbiffar och tomatsallad.

22 aug. 2022

Panerad halloumi med rödbetsrelish och krämig grönkålssallad

 

I slutet av juli vann jag en liten, men väldigt viktig seger. Svärmor, som tillbringar hela somrarna på Gotland, kom på ett oväntat besök en dag när trädgården visade sig från sin allra bästa sida. –”NU förstår jag varför Gotland inte är ett alternativ. Här är ju underbart!”

Det fick mig så klart att nästan spricka av stolthet och det var en rejäl bukett blommor som följde med svärmor hem. Så här i skördetid tänker jag på hur lyckligt lottad jag är som har min trädgård som sommarställe med bad och natur bara några minuter bort. Det är väl ändå ”hemester” i ordets rätta bemärkelse?

Dagens skörd bestod av rödbetor som blev till en härligt sötsyrlig relish och serverades tillsammans med krämig kålsallad och halloumi i nybakad baguette.


 

 

Panerad halloumi med rödbetsrelish och krämig grönkålssallad

1 pkt halloumi

2 ägg

ca ½ dl vetemjöl

panko – asiatisk ströbröd

olja till stekning

 

Vispa upp äggen i en djup tallrik.

Skär halloumin i cm-tjocka skivor.

Vänd skivorna i vetemjölet, skaka av överflödet.

Vänd sedan skivorna i ägget och sedan i ströbrödet.

Häll rejält med olja i en stekpanna med hög kant.

Stekt ostskivorna till gyllene färg på båda sidor.

Lägg upp på grillat bröd tillsammans med relish och kålsallad.

 


Rödbetsrelish

1 ½ dl vatten

2 medelstora rödbetor

1 gul lök

2 stjärnanis

1 tsk gula senapsfrön

1 dl socker

1 dl balsamvinäger

 

Grovriv betorna och skiva löken tunt.

Lägg alla ingredienser i en kastrull med 1 ½ dl vatten.

Koka upp, sätt på locket och låt sjuda ca 20 min under omrörning.

Relishen är klar när allt vatten kokat in.

 


 

Krämig grönkålssallad med dill

Strimlad grönkål

1 dl majonnäs

1 tsk dijonsenap

2 msk hackad dill

salt och peppar

 

Blanda majonnäs med senap och dill till en krämig dressing.

Lägg den strimlade kålen i en bunke, blanda med dressingen.

Smaka av med salt och pe

14 aug. 2022

Brownie med italiensk maräng

Jag ska erkänna att desserter och bakverk inte är min största passion, till mina barns stora besvikelse. Desto gladare blir de när jag väl får lust att baka och veckans recept fick högsta poäng. Brownien blev riktigt maffig och skulle passa precis lika bra med en klick vispad grädde och lite färska bär, men det var maräng som stod högst upp på önskelistan den här gången. Smaklig läsning!

 

Brownie med italiensk maräng

150 gr digestivekex

75 gr smör

 

200 gr mörk choklad

150 gr smör

1 msk kakao

1 ½ dl strösocker

3 ägg

1 ½ dl vetemjöl

1 ½ tsk bakpulver

1 dl kokande vatten

 

Sätt ugnen på 180 grader.

Smält 75 gr smör.

Mixa kexen till ett smul och blanda med det smälta smöret

Tryck ut jämnt i botten av en form med avtagbar kant.

Baka bottnen i 10 minuter. Ta ut och låt svalna.

 

Sätt ugnen på 160 grader.

Smält smör och choklad i ett vattenbad.

Låt svalna lite grann.

Blanda ner socker och kakao.

Tillsätt äggen ett taget under omrörning.

Sikta ner mjölet och vänd ner det i smeten.

Till kokande vatten och bland till en blank smet.

Slå smeten i det förbakade pajskalet.

Baka ca 20 minuter, kakan ska vara lite kladdig i mitten.

Låt svalna. Spritsa eller klicka ut maräng och bränn med brännare.


 

 

Italiensk maräng

3 äggvitor

1 ¾ dl strösocker

Blanda ihop vitor och socker i en skål.

Placera över vattenbad och rör med en visp tills sockret löst sig helt.

Ta bort från spisen och vispa med elvisp tills du får en fast maräng.