18 juni 2023

Mina 5 bästa tips inför Sommarkalaset!

 


  1. Skriv ner din meny och håll dig till den! Det är lätt att man börjar vackla i affären eller under själva matlagningen och plötsligt blir man superstressad istället för sådär snyggt Midsommar-cool man hade tänkt sig.
  2. Handla i god tid. När du skrivit ner din meny är det lätt att skriva en lista att ta med till affären och göra inköpen i lugn och ro.
  3. Duka dagen innan. Om du inte har plats att duka upp redan dagen innan så gå igenom glas, tallrikar, bestick, servetter osv så du slipper leta när det är dags.
  4. Lägg drycken kallt. Ljummen öl och snaps gör ingen glad. Lägg snapsen i frysen efter inköp och lirka in övrig dryck där du kan i kylskåp och sval.
  5. Det finns inget dåligt väder... Leta reda på varma filtar, tröjor och myggstift och lägg på lämplig plats så gästerna kan förse sig själva. 

Glad sommar!

10 juni 2023

Rårörd rabarbersaft


 



Rårörd rabarbersaft,
3 kg rabarber
1½ citron
4 liter vatten
1 tsk natriumbensoat
500 gr socker per liter avrunnen saft

Tvätta rabarbern och skär den i ½-1 cm bitar utan att skala dem.
Tvätta av citronerna och skiva dem i ½ cm tjocka skivor.
Koka upp vattnet under tiden och lös natriumbensoaten i ett glas med kokvattnet.
Lägg rabarbern i en ren hink och varva dem med citronerna.
Häll på det kokande vattnet och natriumbensoat.
Sätt på lock eller plasta in väl med plastfilm.
Låt stå 4 dygn.
Låt saften självrinna genom en silduk över en hink.
Mät upp saften och häll i rätt mängd socker och rör tills det smälter, det tar en stund.
Häll sedan upp i glasflaskor som är väl rengjorda.
Spara flaskorna i källare eller kylskåp, men eftersom saften innehåller endast lite konserveringsmedel så håller den inte så länge!

 

Jordgubb- och rabarberpaj med vit choklad, ca 10 port

Det finns så mycket gott man kan göra med rabarber och jordgubbar. Saft, sylt, marmelad, chutney och inte minst paj. Den här veckan bjuder jag på en härlig smulpaj.

Smaklig läsning!

 


Jordgubb- och rabarberpaj med vit choklad, ca 10 port

500 gr jordgubbar och rabarber

2 msk strösocker

1 msk potatismjöl eller maizena
100 gr vit choklad
100 gr smör
1,5 dl vetemjöl
1.5 dl havregryn
0,5 dl strösocker

Sätt ugnen på 200 grader.

Skär rabarbern och jordgubbarna i bitar och blanda dem strösocker och potatismjöl.

Lägg i botten av en smord pajform.
Grovhacka chokladen.
Smält smöret och låt det sedan svalna.
Blanda ner de torra ingredienserna och sedan chokladen.
Fördela över frukten och grädda sedan mitt i ugnen ca 20 minuter tills täcket har fått fin färg



31 maj 2023

Utflykter och diverse läger kräver matsäck av olika slag. Idag bjuder jag på två goda röror, en med ost- och skinka och en med kyckling. Perfekt att lägga i en baguette, på en rostad macka, i en bakad potatis eller varför inte toppa en sallad med.
Smaklig läsning!

Ost- och skinkröra, 2 port
100 gr rökt skinka
100 gr riven ost
majonnäs
½ röd lök, finhackad
1 tsk paprikapulver
salt och peppar
persilja

Strimla skinkan och blanda med den rivna osten.
Tillsätt hackad lök och paprikapulver.
Bind ihop med majonnäs.
Smaka av med salt och peppar.
Lägg i hackad persilja efter tycke och smak.

 
Kycklingröra med misomajonnäs, 2 port
200 gr kycklingkött
1 dl majonnäs
1 tsk soja

2 tsk misopasta
1 liten gul lök, finhackad
1 msk hackad gräslök
”hot sauce” - , t.ex tabasco
salt och peppar

Tärna kycklingköttet och blanda sedan alla ingredienser utom hot sauce och kryddor.
Blanda ordentligt och smaka sedan av med salt, peppar och några droppar tabasco eller liknande.

25 maj 2023

Krämig pasta med räkor, sparris, dill och citron, 2 port

På senare år har jag fått dille på dill. Möjligen hänger det samman med att jag blivit riktigt bra på att odla den själv, - och tidigt på säsongen. Redan i februari pep jag ut i växthuset och strödde ut en påse dill, krafsade över lite jord och slängde på ett par spadar snö. Sen har den fått sköta sig själv förutom lite stödvattning när den väl tittade upp. Redan i slutet av april kunde jag börja nalla av plantorna och nu går jag ut och klipper rejäla knippen. Doften av dill gör mig hungrig och jag hoppas att veckans recept gör det samma för dig. Smaklig läsning!



Krämig pasta med räkor, sparris, dill och citron, 2 port
200 gr färsk pasta
200 gr skalade räkor
3 dl grädde
½ citron, saften
1 msk fiskfond
1 msk hackad dill
1 msk hackad gräslök
salt och peppar
6-8 stjälkar grön sparris

Häll grädde, citron och fiskfond i en kastrull.
Koka upp och låt koka ca 10 min tills den börjar tjockna.
Skär sparrisen i tunna skivor, spara några knoppar till dekoration.
Koka upp vatten till pastan.
Lägg i pastan och sparrisen, koka tills pastan är klar.
När den är klar häller du 1 dl av pastavattnet i såsen.
Låt såsen koka upp, dra den åt sidan och ha i örterna.
Smaka av med salt och peppar.
Blanda pastan med såsen.
Lägg upp på tallrikar, strö över räkorna.
Dekorera med färsk dill och sparrisknoppar.




Så här förvarar du sparris:
Skär av 2-3 cm nedertill på sparrisen.
Ställ dem i ett högt glas/vas med vatten inne i kylskåpet.
Byt vattnet varje dag.

#elsasskafferi #smakligläsning #kökströst #sparris #dill #citron #räkor #pasta
#sommarmat #matlagning #matinspo #mattips #njutavlivet #enkelmat #enkeltrecept #pastainspo #recept #snabbmat #snabbmiddag #follow4follow #likeforlike

23 maj 2023

Räkröra med äpple och vitlök, 4 port



4 dl skalade räkor
2 msk crème fraiche
2 msk majonnäs
2-3 vitlöksklyftor, hackade (jag använder solovitlök)
1 msk hackad dill
2 msk hackad gräslök
1 äpple i små bitar
1 tsk paprikapulver
Salt och peppar

Blanda alla ingredienser till en ganska fast röra. 
Ställ kallt fram till servering.



18 maj 2023

Kycklingbullar med cocoscurry, grillad citron och vitlöksolja, 6 port

Kompisar på besök i helgen och då stod det asiatiskt på önskelistan. Kycklingfärs är en ny favorit. Som med all annan kyckling är den så oerhört lätt att smaksätta och variationerna känns oändliga. I veckan recept har den fått sällskap av gul och röd curry samt grillad citron och vitlöksolja.

Smaklig läsning!

Kycklingbullar med cocoscurry, grillad citron och vitlöksolja, 6 port
1 kg kycklingfärs
2 msk gul curry
1 gul lök
1 msk soja
2 msk hackad gräslök
1 tsk salt
svartpeppar
Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg bakplåtspapper på en plåt.
Riv eller finhacka löken, lägg i en bunke.
Tillsätt övriga ingredienser och blanda väl.
Forma ca 24 ganska stora bullar med blöta händer och fördela jämnt på plåten.
Baka bullarna ca 15 minuter. Skär ett snitt i en för att kolla att de klara.
Blanda bullarna med cocoscurryn.
Servera med nykokt ris, grillad citron och några droppar vitlöksolja.



Cocoscurry
1 msk röd currypasta
1 msk rapsolja
1 msk finhackad ingefära
2 brk cocosmjölk
3 msk soja eller fisksås
2 mini zucchini

Fräs curry och ingefära i oljan någon minut.
Tillsätt cocosmjölk och soja, koka upp.
Skär zucchinin i bitar och lägg ner i den kokande såsen.



Rostad vitlöksolja
3-4 klyftor vitlök
5 msk olja
chiliflakes

Hacka vitlöken fint.
Häll oljan i en panna, tillsätt vitlöken och stek den i oljan tills den börjar få färg och blir lite krispig. Tillsätt valfri mängd chiliflakes.
Ställ åt sidan och låt svalna.

Grillad citron, gott till det mesta!
Skär en citron i cm-tjocka skivor.
Lägg på grillen och låt dem få rejält med färg på båda sidorna.

#elsasskafferi #kökströst #smakligläsning #kycklingfärs #gulcurry #rödcurry #vitlöksolja #ingefära #cocosmjölk #cocoscurry #citron #grilladcitron #zucchini