Jag har en ny kärlek. Vi träffades över en
pizza hos goda vänner för bara några veckor sedan. Märkligt för med mitt
matintresse borde mötet skett för länge sedan. Jag pratar om Nduja, bredbar
salami från Calabrien med en härlig hetta från chili. Nu när jag fått upp
ögonen för den provar jag den till allt och veckans recept är några av
varianterna.
Smaklig läsning!
Tomatsallad med mozzarella och Nduja
Tomater av olika färger och
storlekar
Färsk basilika
Svartpeppar
Olivolja
Balsamicovinäger
2-3 msk Nduja
Skiva tomaterna och lägg
upp på ett fat.
Bryt mozzarellan i bitar
och fördela över tomaterna.
Dra ett par tag med
svartpepparkvarnen.
Ringla över olja och några
droppar vinäger.
Klicka ut Ndujan över
tomaterna.
Toppa med färsk basilika.
Crostinis med Nduja dipp
Crostinis
Bladsallad
1 msk Nduja
3 msk majonnäs
Persilja eller basilika
Blanda ihop Nduja och
majonnäs.
Smaka – är det för starkt
har du i lite mer majonnäs.
Lägg ett salladsblad på en
crostini, klicka på lite av röran och toppa med något grönt.
Tips!
Dipp som blir över kan du
med fördel servera till kyckling eller något från grillen.
Smördegssnurror
med parmesan och Nduja
1 rulle smördeg
Ca 2 msk Nduja
1 dl riven parmesan
1 ägg
Sätt ugnen på 175 grader.
Rulla ut smördegen på ett
bakplåtspapper och lägg över på en plåt.
Bred på Nduja, strö över
parmesan.
Rulla ihop från långsidan
och skär sedan cm-breda bitar och fördela jämnt på plåten.
Vispa upp ägget och pensla
rullarna.
Grädda 15-20 min beroende
på ugn.
Rullarna ska bli gyllene
och doftar magiskt.