20 juni 2021
Rostade morötter med rosmarin och fetaost
Sommarpickles med mynta
Pestofylld kycklingroulad, 4 port (10 bufféport.)
17 juni 2021
Färsk pasta med skaldjur
1 pkt färsk tagliatelle
1 dl grädde
Hummerfond, en skvätt
1 burk skaldjursmix
Salt och peppar
Rejält med hackade färska örter
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. (Vanlig torkad pasta går också bra så klart.)
Häll av vattnet och ställ tillbaka på spisen.
Häll i grädden, rör runt och smaka av med hummerfond.
Häll vätska av skaldjursmixen och blanda ner i pastan tillsammans med örterna.
Bakad lax med citron och rosépeppar
1 bit hel lax
Citronskivor
Salt
Peppar
Rosépeppar
Putsa laxen och skär centimetertjocka snitt i den.
Stoppa ner citronskivor i snitten.
Krydda med salt, peppar och rosépeppar.
Lägg över på ett bakplåtspapper, vrid ihop ändarna och lägg på en ugnsfast form.
Baka laxen på grillen eller i ugn, 180 grader ca 12-14 min.
Bruschetta med grillad tomat, 2 port
2 stora vitlöksklyftor
Olivolja
4 stora mogna tomater
Färsk basilika - hackad
Nymald svartpeppar
Grilla brödet gyllene på båda sidor.
Lägg vitlöksklyftorna på en skärbräda, tryck till den med platta sidan av en stor kökskniv så att de mosas lite och blir lätta att skala.
När brödet är klart, gnid vitlöken hårt på ena sidan så att vitlökssaften sätter smak på brödet.
Lägg brödet på en tallrik och ringla över olivolja och salta.
Dela tomaterna på hälften och lägg dem på grillen.
Vänd dem när skinnet börjar spricka och låt dem bli genomvarma.
Lägg upp på en skärbräda och skär i mindre bitar.
Lägg över på de grillade bröden med vitlök och olja, strö över basilika och dra några tag med pepparkvarnen.
Vad fyller du ditt "Sommarkök" med?
På sommaren vill jag ta dagen som den kommer och låta lusten, väder
och vind styra måltiderna. Till mitt ”Sommarkök” ser jag till att fylla kyl och
frys med sådant som lätt kan anpassas ifall det dyker upp oväntade gäster.
Färska och torkade kryddor, kakor, krossade tomater, kondenserad
mjölk till hemgjord glass, färsk pasta har alla en plats i sommarens skafferi.
Dagsgammalt bröd blir en krispig bruschetta toppad med solmogna tomater. En bit
lax späckas med citron, läggs på grillen och serveras med kokt nypotatis och en
kall sås. Färsk pasta blir klar på nolltid och svängs upp med en skvätt grädde,
örter och toppas med en burk skaldjusmix.
Vad fyller du ditt "Sommarkök" med?