16 jan. 2022

Snurriga vitlöksbröd

Snurriga vitlöksbröd

600 gr vetemjöl

½ pkt torrjäst (8 gr)

3 msk olivolja

1 msk salt

4 dl vatten

1 dl ört- och vitlöksolja

1 dl riven ost

 

Blanda alla torra ingredienser och tillsätt sedan vatten och olja.

Kör degen i maskin eller knåda för hand i minst 10 min.

Häll lite olja i botten på en stor skål och stjälp över degen.

Låt jäsa över natten i kylskåp.

Sätt ugnen på 225 grader.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord.

Kavla ut till en rektangel ca 20 x 30 cm.

Pensla på örtoljan och strö över osten.

Rulla ihop som en rulltårta och skär i skivor ca 1,5 cm breda.

Ställ in i ugnen och grädda i ca 15 min.

När brödet har en innertemperatur på 93 är det färdigt!

 

 

Ört- och vitlöksolja

1 dl neutral olja

2 dl blandade örter, ärtskott, grönkål

2-3 vitlöksklyftor

2 tsk salt

 

Mixa med mixerstav.

Tillsätt eventuellt mer olja.


 

9 jan. 2022

Potatisscones för 4 personer




500 gr potatis
140 gr vetemjöl
1 tsk bakpulver
salt och peppar
olja och smör att steka i

Skala och koka potatisen.
Låt den svalna lite och mosa eller pressa den sedan.
Tillsätt mjöl och bakpulver, salt och peppar.
Blanda till en fast deg.
Tryck eller kavla ut degen till ½ cm tjocklek.
Skär eller stansa ut önskad form. Lägg en klick smör i en stekpanna tillsammans med en skvätt olja. Stek sconesen 4-5 min på varje sida. Lägg på valfri topping och njut.

3 goda toppings! 

Rom, créme fraiche, röd lök
Majonnäs, räkor, dill
Parmaskinka, soltorkad tomat, pesto










Det är insidan, och den goda smaken, som räknas

Det är alltid kul att göra recept i säsong, men just nu är utbudet ganska påvert. I grönsakslådan låg ett gäng rotfrukter och skramlade. De såg inte helt pigga ut, men vem gör det i januari egentligen? Och det är ju med grönsaker som med människor, det är insidan som räknas.


Potatisarna som börjat få groddar blev läckra scones till förrätt ena dagen och frasig rösti dagen efter. Av morötter och jordärtskocka blir det nog en soppa i veckan. 




31 dec. 2021

Hej då 2021!

 


Det är dags att summera det här ovanliga året som gått.

Jag fick börja året med att ta farväl av min älskade hund och bästa vän sedan 14 år tillbaka. Någon ny hund var det inte tal om förrän det visade sig att maken i smyg letat upp en valp av samma sort utanför Umeå. Happy Hedqvist kom till oss i början av juni och familjen blev på något märkligt vis hel igen.

Pandemin har hängt som en blöt filt över oss alla större delen av året, men visst hade vi en fin sommar? Och höst? För att inte tala om hur vackert det var när vintern kom? Visst fick jag åka till akuten och gipsa handen i början i av december, vilket var oerhört kass tajming. Men tänk vilken tur jag hade att det inte var värre och att jag kunde fortsätta jobba hela tiden.

Jag tror det är viktigt att fokusera på det vi kan göra något åt och det som är bra i stället för tvärtom. Önskar dig ett riktigt gott slut och ett gott nytt 2022!

Alex

17 dec. 2021

Saltknäck

 


1 dl grädde

1 dl socker

1 dl ljus sirap

1 msk smör

Flingsalt

Lägg alla ingredienser i en kastrull.

Koka till 125 grader.

Häll ut i en form med bakplåtspapper.

Strö över flingsalt.

Låt svalna och skär sedan i önskad storlek.

Det går självklart bra att hälla i knäckformar istället!

Vit fudge med polkaströssel

 


1 brk sötad kondenserad mjölk

320 gr vit choklad

polkaströssel

 

Värm den kondenserade mjölken och smält ner chokladen lite i taget under omrörning.

Häll ut på en form, ca 15x20 cm, med bakplåtspapper.

Strö över strössel.

Låt svalna och skär sedan i bitar.