22 juli 2022

Min goda morotssås, 4 port




500 gr morot
2 gula lökar
2-3 stora klyftor vitlök
1 brk krossad tomat
3 msk tomatpuré
1 msk torkad oregano
ca 1 msk neutral olja att steka i
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl vatten
salt och peppar
ev. nypa socker
Skala morötter, lök och vitlök.
Skär i bitar och lägg i en matberedare.
Mixa tills du har bitar av morot och lök som är ca 3x3 mm.
Häll olja i en kastrull och fräs morot, lök och vitlök 3-4 min.
Tillsätt torkad oregano, buljongtärning, vatten och krossade tomater.
Koka ca 10 min och häll sedan ner tomatpuré och smaka av med salt och peppar.
Eventuellt behövs en nypa socker eller två beroende på de krossade tomaternas syra.
Låt småputtra minst 30 min, gärna längre.
Såsen blir ännu godare om du låter den stå och mogna i kylskåpet över natten.
Servera med nykokt färsk pasta, gärna tagliatelle, och en god ost att riva över. Jag alternerar mellan feta, mozzarella och parmesan - man får ta det man har hemma helt enkelt.



8 juli 2022

Sockerärtor - så här sparar du dem på bästa sätt, eller äter upp dem med en god vitlökscrème

Nu skördar jag flera deciliter sockerärtor varje dag. Ju mer man skördar desto större blir skörden för både luktärtor och ätbara ärtor. 
De vi inte äter upp på en gång förväller jag och styckfryser inför vintern. En knapp minut i kokande vatten och sedan direkt ner i ett iskallt vattenbad. 
Sedan lyfter jag över dem på en handduk för att torka upp innan jag lägger dem på en bricka i frysen. Efter ett par timmar flyttar jag dem till påsar och lägger tillbaka dem i frysen. 



Vill du frossa istället för att spara till senare är den här vitlökscrèmen en höjdare tillsammans med de lite söta ärtorna. 
Smaklig läsning!

Sockerärtor med vitlökscrème
250 gr sockerärtor
1,5 dl yoghurt
1 citron – saft och skal
0,5 msk vitvinsvinäger
salt och peppar
1 vitlöksklyfta, finriven
2 msk olja
1 msk finhackad mynta

Blanda yoghurten med vinäger, finriven vitlök, en nypa salt och peppar.
Riv skalet från citronen och pressa ur saften. Blanda ner hälften i yoghurten.
Ställ dressingen åt sidan.

Strimla sockerärtorna fint och lägg i en skål tillsammans med resten av citronens skal och saft. 
Häll på oljan och strö över myntan. 
Blanda och låt stå ca 10 min.
Lägg ärtorna på ett fat och ringla dressingen runt om.
Ät tillsammans med ett nybakat bröd och något gott från grillen.

Primörsallad med Västerbottencrème, 2-4 port

Jag fick den stora äran att få leverera maten till Julia och Sebastians bröllop. Nära 100 gäster från hela världen var bjudna till vackra Ulvhälls Herrgård för fest i dagarna tre. Bruden arbetar med hållbarhetsfrågor och då var det givetvis en helt vegetarisk meny som gällde. Veckans recept är en variant på den förrätt jag serverade med ätbara blommor enligt brudens önskemål.


Primörsallad med Västerbottencrème, 2-4 port
4-6 späda morötter
2 salladslökar
en näve sockerärtor
olja
salt och peppar
salladsblad
ätbara blommor till dekoration
Skölj och ansa primörerna.
Häll lite olja i en panna och stek primörerna bara någon minut så de inte förlorar sin spänst.
Salta och peppra.
Lägg upp på tallrikar och dekorera med ätbara blommor och ostcrèmen.


Västerbottencrème
200 gr Västerbottensost
2 dl crème fraiche
Salt och peppar

Lägg osten i en matberedare och kör till ett smul.
Tillsätt crème fraiche och mixa till en jämn kräm.
Smaka av med salt och peppar.

Tips!
Den goda ostcrèmen passar även finfint till grillat av alla de slag eller som topping på en ”Pizza Bianca”.


6 juli 2022

Gräslöksvinäger

I början av juni blommade min gräslök som aldrig förr. Jag passade på att göra gräslöksvinäger, frysa in blommor till vinterns middagar och så klart att äta dem färska i sallader och på smörgås.




Gräslöksvinäger
Gräslöksblommor
Vitvinsinäger
Glasburk

Plocka helt utslagna gräslöksblommor.
Skaka bort eventuella kryp och skär av stjälkarna.
Packa blommorna i en ren glasburk och slå över vinäger.
Sätt på ett lock och skaka ordentligt.
Ställ vinägern i ett fönster i skaka den ett par gånger varje dag.
Låt den dra i en vecka och sila sedan av blommorna.


Ellens "Sticky Chicken"

I maj och juni avlöste firandena varandra i en rasande fart. Studenter, jubilarer, bröllop och dop har jag haft förmånen att få leverera till. Önskemålen spänner från klassisk smörgåstårta till asiatisk mat.

En del kunder är snälla och hjälper till och delar med sig av sina favoritrecept, som Ellens Sticky Chicken till exempel. Testpanelen i hemmaköket gav rätten 5 tummar av 5 och jag kan inte annat än hålla med. Kommer helt klart dyka upp på repertoaren både hemma och på jobbet. Sa jag att det är lättlagat också?


Ellens Sticky Chicken
1 grillad kyckling
1 ½ dl sweet chilisås
½ dl ketchup
2 msk sesamolja
1 msk strösocker
1 riven vitlöksklyfta
1 msk vinäger
1 msk kinesisk soja
1 msk finriven ingefära

Plocka köttet från kycklingen, skär i bitar och lägg i en vid kastrull.
Häll övriga ingredienser i en kastrull, koka upp och låt sjuda 3-4 min.
Slå såsen över kycklingköttet och blanda runt så att allt kött täcks av såsen.
Servera med nykokt ris och gurksallad.


Asiatisk gurksallad
½ gurka
1/ röd chilifrukt
2 msk risvinäger
1 msk strösocker
½ tsk sesamolja
en nypa salt

Skär gurkan i tunna strimlor.
Kärna ur och finhacka chilin.
Blanda alltsammans och låt gärna gurkan ”stå till sig” en stund innan servering.

Spontana sommarmiddagar är bland det bästa jag vet. Ett snabbt SMS med frågan om det möjligen är så att det finns några hungriga vänner som vill komma på en bit mat besvaras i bästa fall med ett: Hur dags ska vi komma? Härligt! Då är det dags att göra en raid i skafferiet och slänga ihop några goda röror att bjuda på som tilltugg eller varför inte som tillbehör till den i princip obligatoriska grillen. 
Smaklig läsning!



Hummus med rödbeta
1 burk kokta kikärtor
1 msk citronsaft
3 msk mild olja
2 vitlöksklyftor
2 krm salt
½ msk spiskummin
1 kokt rödbeta – kan absolut uteslutas, men färgen blir så läcker
Kallt vatten

Skölj kikärtorna noga och kör dem i en matberedare med övriga ingredienser.
Ibland behöver man tillsätta lite kallt vatten för att få en slätare och nästa rinnig konsistens. Hellre lite lös än stabbig är min rekommendation.




Grön ärtröra med chili och koriander
3 dl gröna ärtor
1 vitlöksklyfta
½ citron, saften
½ röd chili
Färsk koriander
Salt och peppar

Lägg alla ingredienser i en matberedare och kör till en jämn smet. 
Smaka av med mer koriander, salt och peppar.



Tapenade med kapris
40 gr urkärnade svarta oliver
1 msk kapris
2 klyftor vitlök
½ dl olja

Lägg i matberedare och mixa till en gryning röra.

 


Martins goda Cole Slaw

I går skördade jag mitt första, alldeles egenodlade, kålhuvud. Stolt så jag kunde spricka bar jag in det till köket och beundrade det länge. Sen var det dags att äta upp det och då gjorde jag Martins Cole Slaw som är den godaste jag någonsin ätit. Jag gör min med bara majonnäs, men vill man göra den lite mindre fet kan man byta ut en del av majonnäsen mot t.ex crème fraiche.

Till lagom många gäster:
1/2 vitkålshuvud
1/2 dl ättika
1 dl socker
1 1/2 dl vatten
2 msk kummin
1-2 dl majonnäs
Koka en lag på ättika, socker och vatten. Låt svalna.
Strimla vitkålen fint, helst på en mandolin, och slå sedan den avsvalnade lagen över tillsammans med kummin. Massera kålen en stund och täck sedan bunken med plast och låt stå ett par timmar.
Häll av lagen och krama ur kålen ordentligt.
Blanda kålen med majonnäsen till krämig konsistens.