25 jan. 2012

Smarriga smörrebröd


Jag är känd för att gilla det mesta i matväg, men smörgåstårta är ingen favorit. När vi döpte senaste tillskottet i släkten gjorde jag istället smarriga smörrebröd. Skaldjursallergikern mumsade glatt på ost- och patémackor utan oro för allergisk chock och barnen fick mindre mackor med köttbullar och rödbetssallad.

Smörrebröden kan varieras i det oändliga och att ”man tager vad man haver” fungerar alldeles utmärkt. Vad sägs om rostbiff med rostad lök, skinka och hemjord senap, stekt spätta med remoulad, salami, räkor och ägg? Huvudregeln är att de ska göras på rågbröd, täckas av godsaker, serveras med en kall öl och helst också en ”lille en”.

Husmans Vinstue i Köpenhamn är en favorit. På närmare håll serveras fina smörrebröd hos Jacobs Take away som finns både på Centralstationen och korsningen Riddargatan/Artillerigatan i Stockholm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar