22 feb. 2012

Musslor

1,5 kilo färska blåmusslor3 schallotenlökar
3 vitlöksklyftor
5 msk olivolja
3 dl torrt vitt vin
1 dl vatten
salt och peppar
hackad persilja

1. Tvätta och skrubba musslorna väl, ta bort alla som är skadade eller inte levande samt allt ”skägg” som brukar sitta mellan skalen.
2. Skala och hacka schalottenlöken, skär vitlöken i bitar. Hetta upp 3 matskedar olivolja i en stor gryta och fräs lök och vitlök några sekunder, det får inte brännas. Häll i musslorna, vinet och vattnet, lägg på lock och låt det hela koka kraftigt cirka 3 minuter.
3. Lyft upp musslorna, sortera bort dem som inte öppnat sig. Täck med plastfilm.
4. Koka ihop fonden till önskad smak, red eventuellt av med lite maizena utrört i kallt vatten. Salta om det behövs. Mal i vitpeppar, hacka persiljan lätt och lägg den i spadet. Tillsätt resten av olivoljan.
5. Lägg upp musslorna i portionsskålar eller på ett stort fat att ställa mitt på bordet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar