12 apr. 2012

Drömmen om en örtagård

I år ska det bli av – Jag ska anlägga en egen Örtagård i anslutning till Grafikens Hus.  Trots begränsat  utrymme kommer jag få plats med de flesta av mina fleråriga favoriter i täppa och ettåringar i krukor. När de väl etablerat sig kräver de ingen större arbetsinsats.  Vattning vid torka och några tag med ogräsjärnet emellanåt. Belöningen är mångfaldig.  Att nypa av lite skott här och där, hacka dem och strö över maten är ren lyx. I ett gammalt recept på senap ingår pimpinella. Jag har ingen aning om hur den smakar så jag blev tvungen att köpa en påse frö. Framåt sommaren vet jag, till dess får ni hålla till godo med en lista på mina favoriter!


Lagerblad - övervintras frostfritt
Fleråriga och tåliga:
Oregano
Mejram
Timjan
Citrontimjan
Salvia
Mynta av alla de slag 
Att övervintra frostfritt:
Rosmarin
Citronverbena
Ananassalvia
Ettåriga för växthus/fönster:
Basilika
Ettåriga tåliga:
Dill
Persilja
Dragon
Körvel
Kyndel
Gurkört

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar