7 mars 2013

Helstekt entrecôte med Bearnaise Sauce


Vissa smaker verkar man aldrig tröttna på. Bearnaisesås är en riktig klassiker och i dag finns det några riktigt bra varianter på marknaden. Att slå en egen ”Bea” är lättare än många tror och har du tillgång till egen torkad dragon och ekologiskt smör lär det båda smaka och göra bättre än de flesta köpe-såserna. Helstek en bit nötkött i ugnen och låt några baconlindade Haricots Verts göra den sällskap de sista 15 minuterna. Välgörande för både kropp och själ!


Bearnaise Sauce
½ dl vitt vin
½ dl vinäger
1 msk finhackad lök
½ msk torkad dragon
En nypa salt och lite vitpeppar
3 äggulor
25 gr kallt smör
1 ½ dl smält smör
2 msk hackad dragon och persilja

Koka vinäger, vin, lök och kryddor tills ca 2 msk vätska återstår. Låt kallna.
Smält smöret och låt det svalna något.
Vispa äggulorna tills de börjar tjockna. Tillsätt vätskan och fortsätt vispa.
Ha i hälften av det kalla smöret och vispa över svag värme eller ett vattenbad tills blandning tjocknar.
Vispa i resten av det kalla smöret och tillsätt sedan det smälta smöret droppvis.
Smaka av och rör i örterna. Såsen ska ätas samma dag och förvaras i rumstemperatur.
Spar du den i kylen över natten har du ett minst lika gott dragonsmör dagen efter.


Helstekt entrecôte
Entrecôte i bit
Digitaltermometer
Salt och peppar
Smör
Sätt ugnen på 150 grader.

Salta och peppra en skärbräda och rulla sedan köttet i kryddorna.
Bryn sedan köttet runt om och lägg över det i en ugnsfast form.
Ställ termometern på 55 grader, stick in den mitt i köttbiten och sätt in köttet i ugnen.
När den kommit upp i temperatur lindas den i folie och får vila ca 15 minuter innan det är dags att skära upp och servera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar