9 okt. 2014

Bouef Bourguignon, 6 port

Carl Butlers klassiska recept

1 kg nötkött t.ex fransyska eller högrev

1 1/2 hg bacon
1 morot
1 gul lök
1/2 flaska rött vin
1 msk tomatpuré
2 hg champinjoner
12 smålökar

1 msk vetemjöl
salt & peppar

3 vitlöksklyftor
1/2 tsk timjan
1 lagerblad
smör
olja


Tärna köttet, strimla baconet och skär lök och morötter i ganska små bitar.

Bryn köttet i olja på hög värme i omgångar så det blir ordentligt brynt. Lägg åt sidan.

Slå på lite vin eller vatten i stekpannan och vispa ut samt häll vätskan över köttet. Fräs bacon i en tjockbottnad gryta tills fettet smält och häll då på morötter och lök och fräs utan att det tar färg. Lägg i köttet, pudra över mjölet och rör om så att det blandar sig väl. Tillsätt nu vin, tomatpurén, kryddorna och pressad vitlök. Koka upp och ställ sedan under lock i ugnen på 175°.

Bryn champinjonerna hela i smör. Skala lökarna och bryn i smör, salta och peppra. Lägg åt sidan.

När grytan stått 2 timmar i ugnen lägger du i svamp och lök och ställer in allt i ugnen ytterligare 30 minuter. Servera med koktpotatis eller potatispuré

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar