Äpple, gurka, chili och lök från trädgården fick vara med i veckans recept som är en tolkning av en klassisk kinesisk rätt, Hongshaorou eller Red braised pork. Grytan är så enkel att göra och de få ingredienserna ger oväntat mycket smak. Den friska äpple och gurksalladen har lite sting från chili för rätten i sig är mild och fin i smaken. En perfekt rätt att ha puttrandes på spisen när hösten kommer. Smaklig läsning!
Kinesisk gryta med fläsk
1 kg grytbitar av fläsk
2 lagerblad
3 + 3 skivor ingefära
2 medelstora lökar, skivad
2-3 vitlöksklyftor, skivad
2 stjärnanis
olja till stekning
2 dl soja
1 msk risvin
3-4 dl vatten
½ dl socker
Lägg grytbitarna tillsammans med ½ skivad lök, 3 skivor ingefära och lagerbladen i en gryta.
Fyll på med kallt vatten och låt koka upp.
Skumma av och häll sedan av vattnet.
Häll olja i en stekpanna och lägg i ner 3 skivor ingefära, skivad lök och vitlök.
Fräs någon minut och tillsätt sedan köttbitarna.
Stek tills köttet fått fin färg runt om.
Lägg över alltihop i en gryta.
Häll i soja och risvin.
Lägg i stjärnanis och häll sedan i vatten så köttet täcks, 3-4 dl ungefär.
Koka upp och tillsätt sockret.
Sänk värmen och låt sjuda under lock tills såsen tjocknar, 1-2 timmar.
Servera med nykokt ris och äppel- och gurksallad.
Asiatisk äppel- och gurksallad
2 msk socker
2 msk vinäger
½ gurka
1 rött äpple
Chiliflakes
Lös upp sockret i vinägern.
Skiva äpple och gurka.
Slå över lagen och ställ kallt fram till servering.
Toppa med lite chiliflakes.
Skiva äpple och gurka.
Slå över lagen och ställ kallt fram till servering.
Toppa med lite chiliflakes.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar