27 nov. 2022

Sesambakad lax med miso- och honungsbakad brysselkål, 4 port



Bryselkål kan vara en riktig vattendelare, men jag märker att ju äldre jag blir desto fler känner jag som lärt sig uppskatta den. Antagligen beror det på att vi blivit bättre på att hitta andra sätt att tillaga den än att bara koka den. För kokar man den för länge blir den besk och tråkig. Max 6-7 min ska den kokas enligt säker källa. I veckan recept ugnsbakar jag den och ger den lite japanska smaker. Smaklig läsning!

Sesambakad lax med brysselkål och nudlar, 4 port
600 gr lax
400 gr nudlar
2 msk teriyakisås
2 msk sesamfrö
Olja till formen

Sätt ugnen på 200 grader.
Skär laxen i portionsbitar.
Olja en ugnsfast form och lägg i laxen.
Pensla med teriyakisås och strö över sesamfrö.
Baka laxen i ugnen 10-15 min beroende på tjocklek.
Koka nudlarna enligt anvisningar på förpackningen.
Servera laxen med nudlar och brysselkål.


Brysselkål med miso, honung och rostad mandel
400 gr brysselkål
2 msk olja
2 msk honung
1 msk miso
1 tsk salt
1 lime
4 msk mandel

Sätt ugnen på 200 grader.
Ansa brysselkålen och lägg i en skål.
Blanda olja, honung och miso med salt.
Häll blandningen över kålen, blanda ordentligt och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Baka kålen 30–40 min så att de karamelliseras.
Rosta under tiden mandeln i en torr stekpanna.
När kålen är färdig häller du över den i en skål, pressar över saften av 1 lime och strör över mandeln.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar