15 feb. 2023

Lövbiff med pepparrot, äggula och pressad potatis, 4 port

Jag förfasas över de höga priserna på importerade grönsaker, jag har aldrig varit med om maken. Men sen undrar jag om det kanske är det pris maten egentligen borde ha med tanke på transporter, förpackningar och annat? Importerad gurka och trista tomater väljer jag bort och botaniserar bland våra svenska rotfrukter istället. I dag bjuder jag på en härlig klassiker med rejäla mängder riven pepparrot och tipsar om ett superläckert smör till nystekt fisk. 

Smaklig läsning!


Lövbiff med pepparrot, äggula och pressad potatis, 4 port
600 gr lövbiff
smör att steka i
salt och peppar
4 ägg, gulan
4 msk riven pepparrot
1 kg mjölig potatis

Skala och koka potatisen.
Skala och riv färsk pepparrot.
Separera gulorna från äggen, lägg dem i en skalhalva eller ett snapsglas.
Häll vattnet av potatisen och pressa den sedan.
Stek lövbiffarna med smör, salta och peppra.
Fördela lövbiffarna på fyra tallrikar.
Gör små fåglebon av pepparrot på varje tallrik och lägg gulan i dem.


Vispat pepparrotssmör
100 gr rumsvarmt smör
1 msk riven pepparrot
salt och peppar

Vispa smöret vitt och luftigt.
Blanda ner pepparrot och smaka av med salt och peppar.
Servera till nystekt fisk eller en köttbit.

"Rädisan är värd sin vikt i bly, rättikan i silver men pepparroten i guld." Så lär oraklet i Delfi ha sagt till den grekiske guden Apollon som sedan introducerade pepparroten för människorna.

Trendiga kockar använder späda blad av pepparrot i salladsblandningar, men det är först och främst roten som används. Den speciella smaken passar utmärkt till både kött och fisk, rökta livsmedel och i varma eller kalla såser. I inläggningar ger den både god smak och fungerar som ett naturligt konserveringsmedel. Dessutom innehåller pepparrot med än dubbelt så mycket C-vitamin än en apelsin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar