6 apr. 2023

Kryddig kyckling- och kikärtscurry, 4 port

I dag bjuder jag på ett recept som jag tycker du ska göra Annandag påsk. Då har det äggats och påskats i dagarna tre så det är dags för lite hetare smaker. Själva grytan kan du göra i förväg och sedan värma upp, bröden blir allra godast om man serverar dem nystekta men degen kan du ha klar i kylen i god tid.

Smaklig läsning!

 


Kryddig kyckling- och kikärtscurry, 4 port

3 msk olja

2 gula lökar, skivade

6 vitlöksklyftor

2 morötter, tärnade

1 tsk sambal oelek

½ brk krossad tomat

2 tsk garam masala

1 tsk koriander

1 tsk gurkmeja

1 kg kycklinglår med ben

1 ½ dl kokande vatten

1 frp kikärtor

salt och peppar

 

Stek lök, vitlök och morot i en vid, djup panna eller gryta tills löken blir gyllene, ca 10 min.

Tillsätt sambal, krossad tomat och alla kryddor, koka upp.

Maka lökröran åt sidan och lägg ner kycklingarna.

Lägg röran på kycklingarna och slå över kokande vatten.

Koka på hög värme 5 min, sänk sedan och låt puttra ca 45 min.

Slå över kikärtorna och låt dem bli varma. (ca 5 min)

Smaka av med salt och peppar.

Servera med ris, chapati och den svalkande yoghurtsåsen.

 

 

Chapati, 8 små eller 4-6 större

3 dl vetemjöl

1 ½ dl vatten

1 nypa salt

 

Blanda alla ingredienser och knåda degen minst 5 min i maskin, gärna längre.

Täck med plastfilm och låt stå kallt 10 min eller mer.

Ta ut och dela degen i 8 bitar.

Rulla till bollar och kavla till tunna rundlar.

Stek i varm, torr gjutjärnspanna ca 1 min på varje sida.

Stapla bröden i en skål och täck med dubbla handdukar så bröden inte torkar ut.

 

Svalkande yoghurt med gurka och morot, 4 port

2 dl turkisk yoghurt

½ gurka

1 medelstor morot

1 msk citronsaft

1 tsk honung

1 tsk spiskummin

salt, peppar

 

Riv gurka och morot på grova sidan av ett rivjärn.

Lägg i en sil och pressa ur vätskan ordentligt.

Blanda med övriga ingredienser, smaka av med salt och peppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar