5 nov. 2023

Pasta Cacio e Pepe - här får du äntligen veta vad det är och hur man gör den!

 Singel i stan på 90-talet, - då blev det allt som oftast pasta till middag. Med vänner över blev den krämig med något slags kött, ost och kanske en grönsak. Söndag kväll blev det ofta snabbmakaroner, en klick smör, ketchup och så toppade jag med riven ost innan jag åt med sked direkt ur kastrullen. Mina kokkonster har utvecklats men jag ska erkänna att de få gånger jag är helt ensam hemma kan det bli en kastrull pasta. Veckans recept är en vuxnare variant, utan ketchup, med endast 3 ingredienser där pastavattnet är den avgörande faktorn. Smaklig läsning!


Pasta Cacio e Pepe, 2 port

Bucatini, eller vanlig spagetti

1 ½ dl riven pecorino

1 tsk hel svartpeppar

en rejäl klick smör

salt

 

Börja med att sätta på pastavattnet.

Mortla pepparen och fräs den i en rejäl klick smör i en stekpanna på medelvärme några minuter.

Riv osten fint.

När det är 2 min kvar på pastans koktid häller du av den men spar 2 dl av pastavattnet.

Lägg pastan i stekpannan tillsammans med den rivna osten.

Tillsätt pastavattnet lite i taget och rör om hela tiden på medelvärme.

Pastan, vattnet och osten ska liksom mojsa ihop sig och bli krämigt, inte rinnigt.

Smaka av med salt och servera med mer riven ost och svartpeppar på toppen.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar