15 mars 2021

Pavlova med citronkräm och färska bär, 8 port

 

Till bottnarna:
3 äggvitor
1 tsk citronsaft
2 dl socker

Citronkräm:
5 dl vispgrädde
2 dl lemoncurd
1 gelatinblad

Övrigt:
Färska bär till dekoration

Sätt ugnen på 125 grader.
Vispa äggvitor och citronsaft till ett vitt skum.
Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa ca 20 min.
Då ska du ha en blank och fin maräng.
Klicka ut marängsmeten i 8 lika stora bitar på en en plåt med bakplåtspapper.
Doppa en sked i kallt vatten och gör rundlar med en fördjupning i mitten av smeten.
Sätt in i undre delen av ugnen 1 timme. 
Stäng av ugnen men låt marängerna stå kvar och svalna i ugnen.

Lägg gelatinbladet i kallt vatten.
Smält lemon curden på svag värme i en kastrull.
Krama ur vattnet ur gelatinet och smält ner det i curden.
Vispa grädden till den formar toppar.
Blanda ner lemon curden lite i taget.

Lägg marängbottnarna på varsin tallrik.
Spritsa eller klicka ut citronkrämen.
Dekorera med färska bär.

10 mars 2021

På lördag ses vi på Gyllenhjelmstorget igen!



7 mars 2021

Så sköter du rosmarin

 


Enklast är att odla rosmarin i en rymlig lerkruka som får stå utomhus på sommaren och förvaras på en ljus, sval och frostfri plats på vintern. Du kan också plantera ut den i kryddlandet under sommaren och sedan gräva upp den till hösten. Se till så att plantan inte blir stående i vatten utan har det väl dränerat. Duscha den gärna då och då med blomspruta under vintern. 
Rosmarin växer sakta så ha tålamod!

Kyckling med smörbönor och rosmarin, 2 port


2 kycklingklubbor
2 msk olja
salt och peppar
1,5 dl vitt vin
3,5 dl vatten
1,5 msk kycklingfond
1 tjock skiva citron
4 kvistar rosmarin
1 brk stora vita bönor

Skär några snitt i skinnet på kycklingen.
Skölj bönorna.
Stek dem sedan i oljan på båda sidor tills skinnet blir gyllenbrunt.
Salta och peppra.
Lyft ur kycklingen och slå i vinet.
Vispa ur pannan så de goda kycklingsmakerna blandas med vinet.
Häll vinet i en gryta och lägg ner kycklingen.
Slå över vatten och kycklingfond. Koka upp.
Tillsätt citron, rosmarin och bönor.
Låt sjuda under lock ca 20 min.


28 feb. 2021

Wraps med rökt lax, avokado och wasabimajonnäs, 4 port


4 tortillabröd
1 pkt kallrökt lax (125 gr)
1 avokado
4 cornichons eller 4 msk färsk gurka
blandad sallad
4 msk majonnäs
1 tsk wasabi
1 msk citronsaft

Blanda majonnäs med wasabi och citronsaft. 
Smaka av med salt och peppar. 
Tärna gurkan, kärna ur avokadon och skär den i skivor. 
Skär ett snitt i brödet från klockan 6 till mitten av brödet. 
Lägg lax från kl. 9- kl. 12, lägg avokado från kl. 12 – kl. 3, sallad från kl.3 – kl.6. 
Vik den tomma delen mot laxen, laxen mot avokadon och sedan mot salladen. 
Då har du en trekantig wrap som är lätt att hantera. 
Lägg i en hamburgerficka eller ett helt vanligt kaffefilter.

23 feb. 2021

LÖRDAG 27 FEBRUARI, GYLLENHJELMSTORGET I STRÄNGNÄS


 

På lördag packar jag och mina kollegor lastbilen och ställer oss på Gyllenhjelmstorget i Strängnäs. Vad vi har med oss hittar du här nedanför. Allt vi erbjuder är färskvaror så förbeställ gärna via telefon, mail eller vår webbutik . Vill äta gott redan på fredag? Förbeställ och hämta hos oss på Elsas Kantin från kl 15.00 - 17.00. Välkommen!



11 feb. 2021

Filodegsorm med chorizofyllning, 4 port



200 gr chorizo eller annan färsk, kryddad korv
2 msk mild olja eller smör
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl strimlad vitkål
3 kokta potatisar, grovrivna.
½ brk krossad tomat
1 msk oregano
salt och peppar
12 ark filodeg, tinad
2 msk olja
riven ost
färska tomater
smör eller olja till formen


Tärna och hacka lök och vitlök. Skär upp korven och tärna köttet.
Stekt löken i olja, tillsätt korv och vitkål.
När löken börjar bli genomskinlig häller du i korven och låter den steka tills den är klar. Tillsätt krossad tomat, oregano, riven potatis och kryddor. Smaka av med salt och peppar.
Ställ åt sidan att svalna.

Sätt ugnen på 220 grader.
Lägg 2 ark filodeg ovanpå varandra på väl rengjord köksbänk. Lägg ytterligare 2+2 ark som överlappar lite på varandra så att du får en lång rektangel. Lägg hälften av fyllningen som en sträng längs med långsidan och rulla sedan ihop degen. Gör likadant med resterande ark och fyllning.
Smörj en ugnsfast form med lite smör eller olja.

Lyft rullarna en i taget och snurra dem i formen.

Pensla med 2 msk olja. Strö över delade färska tomater och riven ost. Baka i ugnen 20-30 min till osten smält och degen blivit frasig.

Servera med en stor sallad och en god dressing.