9 jan. 2022

Det är insidan, och den goda smaken, som räknas

Det är alltid kul att göra recept i säsong, men just nu är utbudet ganska påvert. I grönsakslådan låg ett gäng rotfrukter och skramlade. De såg inte helt pigga ut, men vem gör det i januari egentligen? Och det är ju med grönsaker som med människor, det är insidan som räknas.


Potatisarna som börjat få groddar blev läckra scones till förrätt ena dagen och frasig rösti dagen efter. Av morötter och jordärtskocka blir det nog en soppa i veckan. 




31 dec. 2021

Hej då 2021!

 


Det är dags att summera det här ovanliga året som gått.

Jag fick börja året med att ta farväl av min älskade hund och bästa vän sedan 14 år tillbaka. Någon ny hund var det inte tal om förrän det visade sig att maken i smyg letat upp en valp av samma sort utanför Umeå. Happy Hedqvist kom till oss i början av juni och familjen blev på något märkligt vis hel igen.

Pandemin har hängt som en blöt filt över oss alla större delen av året, men visst hade vi en fin sommar? Och höst? För att inte tala om hur vackert det var när vintern kom? Visst fick jag åka till akuten och gipsa handen i början i av december, vilket var oerhört kass tajming. Men tänk vilken tur jag hade att det inte var värre och att jag kunde fortsätta jobba hela tiden.

Jag tror det är viktigt att fokusera på det vi kan göra något åt och det som är bra i stället för tvärtom. Önskar dig ett riktigt gott slut och ett gott nytt 2022!

Alex

17 dec. 2021

Saltknäck

 


1 dl grädde

1 dl socker

1 dl ljus sirap

1 msk smör

Flingsalt

Lägg alla ingredienser i en kastrull.

Koka till 125 grader.

Häll ut i en form med bakplåtspapper.

Strö över flingsalt.

Låt svalna och skär sedan i önskad storlek.

Det går självklart bra att hälla i knäckformar istället!

Vit fudge med polkaströssel

 


1 brk sötad kondenserad mjölk

320 gr vit choklad

polkaströssel

 

Värm den kondenserade mjölken och smält ner chokladen lite i taget under omrörning.

Häll ut på en form, ca 15x20 cm, med bakplåtspapper.

Strö över strössel.

Låt svalna och skär sedan i bitar.

13 dec. 2021

Chokladtryffel, grundrecept 10–15 st

 


1 ¼ dl vispgrädde
200 g mörk choklad
2 tsk smör 

kakao 

GÖR SÅ HÄR
Koka upp vispgrädden i en kastrull. Stäng av värmen direkt när den börjar bubbla.

Bryt chokladen i bitar i en skål. Tillsätt smöret.

Häll grädden över chokladen.

Blanda ihop allt till en chokladkräm. Ställ den i kylen för att stelna.

Forma runda bollar av chokladsmeten (ta gärna hjälp av två teskedar) och rulla dem i kakao. Förvara dem i kylen i en burk med lock.

12 dec. 2021

MIna godaste saffransbullar, ca 20 st





Vetedeg:
1,4 L vetemjöl
1 tsk salt
2 ägg+1 till pensling
1 dl vit sirap
1 pkt torrjäst
5 dl mjölk
100 gr smör


Fyllning:
200 gr rumsvarmt smör
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 pkt saffran
1/2 pkt mandelmassa
1 dl russin

Sockerlag:
1 dl socker
1 dl vatten

Blanda alla torra ingredienser i en degblandare.
Tillsätt mjölk, sirap och ägg. 
Klicka i smöret.
Knåda degen 10 min i maskin. 
Låt degen jäsa till dubbel storlek.
Gör sockerlagen under tiden genom att koka upp vatten, tillsätta socker och röra tills sockret löst sig.
Ställ åt sidan för att svalna.
Dela degen i två delar och kavla dem till rektanglar.
Vispa ihop smör, socker, vaniljsocker och saffran tills det blir fluffigt och bred ut över degen.
Hyvla mandelmassa över och strö på russin.
Rulla eller vik ihop degen för snäckor.
10 st på varje deghalva för rejäla bullar.
Jäs till dubbel storlek. 
Grädda i 220 gr ca 13 min. (Bullarna ska ha en innertemperatur på 93 grader.)
Pensla direkt med sockerlag och låt svalna.
Pudra lite florsocker över.