Idag drar hösten igång med buller och bång på restaurangen. På samma gång som det känns skönt att det rullar igen vill jag suga det sista ur sommaren. En balansgång så god som någon. En hemlis har jag också! En som jag hoppas kunna dela med er alla inom kort. Hihihi....
7 aug. 2023
3 tips för gröna bönor
18 juli 2023
Chili- och saltstekta räkor, snabbmat när den är som bäst!
#elsasskafferi #smakligläsning #kökströst #comfortfood #snabbmat #enkeltrecept #recept #räkor #frystaräkor #aioli #chili #vitlök #saltstekt #förrätt
14 juli 2023
En fiskgryta är bra att ha i sin repertoar tycker jag. Blanda olika sorters fisk, toppa med räkor och servera med ett gott bröd och aioli i någon form. Vi har fått dille på chili-flakes och gjorde chiliaioli till den här grytan. Smaklig läsning!
Fiskgryta, 4 port
600 gr fisk, t.ex lax och torsk
200 gr skalade räkor
1 gul lök
1 paprika
2 morötter
½ chili
1 vitlöksklyfta
olja att steka i
1 brk krossade tomater
2 dl vatten
2 msk fiskfond
1/2 dl vin
Salt och peppar
Skala och skär alla grönsaker i oregelbunda bitar.
Fräs grönsaker, lök och vitlök tillsammans med franska örter.
Tillsätt krossade tomater, fiskfond, vin och vatten.
Salta och peppra.
Koka upp och låt sjuda tills grönsaker och rotfrukter är färdiga men fortfarande är ”al dente”.
Skär under tiden upp fisken i lika stora bitar – då får de samma tillagningstid.
Lägg fisken i grytan och koka 3-5 minuter beroende på fisksort och storlek.
13 juli 2023
Läckra ugnspannkakor med körsbärssylt
Pannkaka i muffinsform, 6-8 stora
2 dl vetemjöl
2 msk socker
½ tsk bakpulver
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker
4 dl mjölk
2 ägg
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en skål.
Tillsätt mjölken lite i taget.
Knäck i äggen ett åt gången.
Blanda ordentligt.
Smörj muffinsformar i plåt eller ställ i pappersformar.
Grädda ca 20 min.

Körsbärssylt
1,5 kg urkärnade körsbär
3 msk pressad citron
8 dl strösocker
Mät upp alla ingredienser och lägg i en vid kastrull.
Värm upp långsamt och sjud tills bären sjunker ner mot botten, 20-30 min ungefär.
Skumma sylten ordentligt under tiden.
Häll upp på rena burkar, sätt på lock och låt svalna.
.jpg)
9 juli 2023
Ambassadörens körsbärspaj
I veckan pallade vi traditonsenligt körsbär från grannen och bakade "Ambassadörens körsbärspaj" - det tycker jag du också ska göra. Smaklig läsning!

Pajdeg
125 gr smör, kallt
75 gr florsocker
1 ägg
250 gr vetemjöl
Mandelfyllning
150 gr smör, rumsvarmt
150 gr socker
150 gr mandelmjöl
1 ägg
1 äggula
Lägg alla ingredienser till degen i en mixer och kör tills det blir en enda stor degboll.
Rulla till en rulle, slå plastfilm om och lägg in i kylen minst 30 min, gärna längre.
Sätt ugnen på 180 grader.
Smörj en form med avtagbar botten.
Kavla ut degen och klä formen.
Täck degen med bakplåtspapper och häll i torkade ärtor eller bönor. (Ris går också bra)
Grädda pajskalet 15 min, ta bort ärtorna och grädda ytterligare ca 10 min.
Degen ska ha börjat få färg längs med kanterna.
Låt skalet svalna.
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa socker och smör poröst.
Rör ner ägg, äggula och mandelmjöl.
Bred ut fyllningen i pajskalet.
Toppa med körsbär, andra bär eller frukt.
Ställ in i ugnen 20 min.
Eventuellt behöver du täcka pajen med aluminiumfolie de sista minutrarna.
Citronkräm
250 gr mascarpone
1 ½ dl vispgrädde
1-2 msk lemoncurd
Vispa mascarpone och grädde till fluffig konsistens.
Blanda ner lemoncurd en sked i taget och smaka av till en syra som passar dig.
#elsasskafferi #smakligläsning #kökströst #körsbär #körsbärspaj #ambassadör #citron #paj #pajdeg #citronkräm #strängnäs #succéer #baka #enkeltrecept #cherries #cherrypie #bakaenkelt #enkelpaj
8 juli 2023
Spröda flarn med betor och feta & En enkel morotssallad med asiatisk touch
Förra veckan var jag och familjen på en liten Sverigeturné. I Göteborg såg vi Bruce Springsteen dag 3, - mitt livs bästa konsertupplevelse. Självklart blev det ett besök på Liseberg, - min mans värsta bergochdalbaneupplevelse. Vi fortsatte ner till Skåne för att hälsa på släktingar innan vi styrde kosan hemåt och möttes av ett rejält skyfall. Men regnet och värmen har gjort att jag kunde skörda såväl morot och betor som de allra första späda lökarna som inspirerade till veckans recept.
27 juni 2023
Ljuvlig jordgubbskompott
250 gr jordgubbar
1 vaniljstång
2 dl socker
Citronsaft
Marinera jordgubbarna med saften av en halv citron med urskrapad vaniljstång och socker över natten.
Kompotten är utmärkt att använda vid syltkaksbak, men kanske allra godast i en tallrik med riktigt kall filmjölk en solig dag.