10 sep. 2023

Nu har vi öppnat!

 

Vilken start! Och allt tack vare mina fina kollegor, Karin och Filippa som skött ruljangsen under Aptitrundan och vår öppningshelg.

Kanske en galen kombo, men vi löste det tillsammans ❤️. Jag känner mig ödmjuk, tacksam och ser med tillförsikt fram emot att tillsammans med mina kollegor göra Elsas Ost & Deli Mariefred till ett ett besöksmål i sig självt, med den stora fördelen att ha en massa andra härliga butiker, caféer, restauranger, B&B, värdshus och ett Vasaslott, Gripsholm, som draghjälp. Tillsammans var ordet.


#elsasostdelimariefred #ostaffär #mariefred #gripsholm #gripsholmsvärdshus #skomakargårdenbnb #hihbistro #pastellhörna #jernersrum #tvågodating #blåkatten #slottspaviljongen #albamariefred #bolist #icatorghallen #sushimariefred #imariefrednu #stoltmat #aptitrundan #elsasskafferi #elsaskantin #sörmland #matkluster


8 sep. 2023

VÄLKOMMEN TILL MIN PÄRLA I MARIEFRED

 








29 aug. 2023

Pasta med svart trumpetsvamp, vitlök och knaprigt bacon, 4 port

Vilken svamplycka det är i år. Förra veckan hittade jag inte en enda svart trumpetsvamp. Den här veckan stod de plötsligt där de brukar men i ett antal jag aldrig tidigare stött på. Stora var de också! Så härligt att få fylla korgen och fullkomligt frossa i flera dagar. De vi inte ätit upp ligger nu på tork för att förgylla hösten och vinterns grytor. Smaklig läsning!




Pasta med svart trumpetsvamp, vitlök och knaprigt bacon, 4 port
1 pkt bacon
Svart trumpetsvamp
2 msk smör
3 vitlöksklyftor, hackad
1 schalottenlök, skivad
1 knippe bladpersilja grovhackad
1 kvist timjan
Salt
Svartpeppar
1 msk olivolja
Parmesan ost att hyvla över
Färsk pasta

Tärna baconet och stek det knaprigt.
Häll av fettet och låt rinna av på papper.
Sätt på vatten till pastan.
Fräs schalottenlök och vitlök i en rejäl klick smör.
Låt löken svettas lite och tillsätt sedan svampen.
Stek svampen 7-8 minuter.
Blanda i baconet.
Smaka av med salt och peppar.
Låt allt gifta sig en stund.
Koka under tiden pastan enligt anvisningarna på paketet.
Häll av pasta vattnet, en spara ca ½ dl av kokvattnet.
Lägg tillbaka pastan i kastrullen och blanda i olivoljan.
Tillsätt sedan svampfräset och bladpersiljan.
Blanda runt och lägg upp på tallrikar eller i en skål.

Tips!
Blötlägg svampen över natten om du använder torkad svamp.

#elsasskafferi #smakligläsning #kökströst #svamölycka #trumpetsvamp #pasta #vitlök #persilja

7 aug. 2023

3 tips för gröna bönor

Idag drar hösten igång med buller och bång på restaurangen. På samma gång som det känns skönt att det rullar igen vill jag suga det sista ur sommaren. En balansgång så god som någon. En hemlis har jag också! En som jag hoppas kunna dela med er alla inom kort. Hihihi....

I väntan på det stora avslöjandet bjuder jag på 3 tips på hur du kan laga till läckerheterna på bilden. Smaklig läsning!

3 tips för gröna bönor!
1. Stek dem i en klick smör tillsammans med lök och vitlök. Salta och peppra.
2. Stek dem i en neutral olja. Tillsätt 2 tsk soja och några droppar sesamolja. Strö över sesamfrö.
3. Koka dem ”al dente” och slå av vattnet. Lägg i en skål tillsammans med en klick smör. Blanda runt och riv ner lite citronskal, salta och peppra.

#elsasskafferi #smakligläsning #kökströst #hemligheter #haricotsverts #vaxbönor #soja #sesam #smör #strängnäs #elsaskantin

18 juli 2023

Chili- och saltstekta räkor, snabbmat när den är som bäst!

Ibland har jag ingen lust att lägga någon längre tid på matlagningen. Chili- och saltstekta räkor är riktig snabbmat. Ät dem som förrätt eller servera med några goda dippsåser och bröd. Smaklig läsning!


600 gr ishavsräkor
1 chili, urkärnad och strimlad
1 msk salt
2-3 vitlöksklyftor, eller fler, finhackade
1 msk olja - om du vill.
3 msk hackad persilja

Ta fram en rejäl gjutjärnspanna och lägg i salt, chili, vitlök och räkor.
Låt räkorna bli riktigt varma och strö sedan över rikligt med hackad persilja.
Servera direkt.

#elsasskafferi #smakligläsning #kökströst #comfortfood #snabbmat #enkeltrecept #recept #räkor #frystaräkor #aioli #chili #vitlök #saltstekt #förrätt 

14 juli 2023

En fiskgryta är bra att ha i sin repertoar tycker jag. Blanda olika sorters fisk, toppa med räkor och servera med ett gott bröd och aioli i någon form. Vi har fått dille på chili-flakes och gjorde chiliaioli till den här grytan. Smaklig läsning!



Fiskgryta, 4 port
600 gr fisk, t.ex lax och torsk
200 gr skalade räkor
1 gul lök
1 paprika
2 morötter
½ chili
1 vitlöksklyfta
olja att steka i
1 brk krossade tomater
2 dl vatten
2 msk fiskfond
1/2 dl vin
Salt och peppar

Skala och skär alla grönsaker i oregelbunda bitar.
Fräs grönsaker, lök och vitlök tillsammans med franska örter.
Tillsätt krossade tomater, fiskfond, vin och vatten.
Salta och peppra.
Koka upp och låt sjuda tills grönsaker och rotfrukter är färdiga men fortfarande är ”al dente”.
Skär under tiden upp fisken i lika stora bitar – då får de samma tillagningstid.
Lägg fisken i grytan och koka 3-5 minuter beroende på fisksort och storlek.
Toppa med räkorna, servera med aioli och bröd.