21 maj 2024
Chèvremousse med rödbetor, 4 port
Det sa bara pang så blommade alla mina tulpaner en och samma vecka. Kommer sannolikt inte hända igen men jag fotar som en galning för att se vilka jag behöver flytta så det inte blir stora block av samma färg. Det är tuffa tider för en trädgårdsnörd så här års. En runda i trädgården efter jobbet ger en liten korg med olika späda sallatsblad, diverse örter och i bästa fall en eller annan rädisa. Mest längtar jag efter de första, späda, söta rödbetorna. Tills de är skördeklara kokar jag fjolårets och serverar med Chèvremoussen i veckans recept. Smaklig läsning!
Chèvremousse med rödbetor, 4 pers
4 medelstora rödbetor
salt
olivolja
balsamvinäger
blandade blad och örter
200 gr chèvre
1 tsk honung
1 dl vispgrädde
svartpeppar
chiliflakes
Mixa getosten så slät du orkar.
Tillsätt honung och en nypa peppar.
Vispa grädden och vänd ner i ostblandningen.
Ställ kallt.
Koka rödbetorna mjuka i saltat vatten.
Häll av vattnet och låt betorna svalna.
Skala och skiva betorna.
Lägg sallad på ett fat, fördela betorna runt om.
Ringla över olivolja och balsamvinäger.
Spritsa eller klicka ut chèvremousse på betor och salladen.
(Eller servera den på sidan om.)
Strö över chiliflakes och dra ett par drag extra på pepparkvarnen.
Rödbeta, en hälsobomb!
Favoriten från köket är rena rama hälsobomben. Den innehåller ämnen ger lägre blodtryck, starkare immunförsvar och bättre uthållighet. Dessutom dämpar den inflammation som t.ex acne, sätter fart på tarmarna, håller sötsuget i schack och stärker leverns förmåga.
9 maj 2024
3 ingredienser - Pistagemousse med jordgubbar och choklad
Pistagemousse med jordgubbar och choklad
1 brk pistagekräm, 200 gr
250 gr mascarpone
2 dl vispgrädde
mörk choklad
jordgubbar eller andra bär
Vispa ihop mascarpone och vispgrädde tills det tjocknar.
Tillsätt pistagekrämen lite i taget. Smaka av.
Klicka eller spritsa moussen i portionsglas med bär i botten.
Hacka chokladen och strö över moussen.
Toppa med mera bär.
1 maj 2024
Ugnsbakad vit sparris med Gruyère
Det kändes som om vintern aldrig
skulle ta slut! För ni fårhålla med om att den varit väldigt,
väldigt lång i år. Och kall. Och vacker, men kall. Jag jagade fram vårkänslorna
med en rejäl dos sparris förra helgen. Rykande varma vita från ugnen med smält ost
ena dagen, en välfylld risotto med gröna den andra. Smaklig läsning!.jpg)
.jpg)
Ugnsbakad vit sparris med Gruyère8 stjälkar vit sparris
50 gr smör
100 gr riven Gruyère
½ citron, saften
salt och peppar
rostade frön eller nötter
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala sparrisen lätt och koka den i lättsaltat vatten 5 min.
Lägg den sedan i en ugnsfast form.
Smält smöret och slå över sparrisen.
Pressa över citronsaften.
Salta och peppra.
Ställ in i ugnen ca 5 min, ta ut och strö över osten.
Ställ in ytterligare några minuter tills osten smält och fått färg.
.jpg)
3 bra saker att veta om sparris!
1. Nyskördad sparris gnisslar när man gnider dem mot varandra. Ett bra sätt att kolla fräschören.
2. Den svenska sparrissäsongen är från maj till juni. Sen ska plantorna växa upp samla kraft.
50 gr smör
100 gr riven Gruyère
½ citron, saften
salt och peppar
rostade frön eller nötter
Skala sparrisen lätt och koka den i lättsaltat vatten 5 min.
Lägg den sedan i en ugnsfast form.
Smält smöret och slå över sparrisen.
Pressa över citronsaften.
Salta och peppra.
Ställ in i ugnen ca 5 min, ta ut och strö över osten.
Ställ in ytterligare några minuter tills osten smält och fått färg.
.jpg)
3 bra saker att veta om sparris!
1. Nyskördad sparris gnisslar när man gnider dem mot varandra. Ett bra sätt att kolla fräschören.
2. Den svenska sparrissäsongen är från maj till juni. Sen ska plantorna växa upp samla kraft.
3.De långa fibrerna i sparris, och ananas, kapslar in vassa föremål som man av olika anledningar har svalt. Det fick jag veta från 1177 när en av mina bartenders av misstag fått i sig glassplitter
16 apr. 2024
Kycklingbullar med citron & parmesan, 4 port
Kycklingbullar med citron och parmesan, 4 port600 gr kycklingfärs
3 msk ströbröd
1 dl hackad persilja
1 dl riven parmesan
1 tsk torkad timjan
1-2 vitlöksklyfta
½ medelstor gul lök
1 citron
salt och peppar
1 dl vetemjöl
smör
olja
2 dl kycklingbuljong
Riv vitlöken och finhacka den gula löken.
Blanda med färs, ströbröd, persilja, parmesan och timjan.
Riv ner skalet från citronen tillsammans med saften från halva citronen.
Strö över lite svartpeppar och en nypa salt.
Blanda ordentligt.
Häll ut mjölet på ett fat.
Rulla rätt stora köttbullar, platta till dem lite och vänd dem sedan i mjölet.
Häll olja i en stekpanna och lägg en klick smör.
Stek bullarna gyllene i omgångar, ca 3-4 min på varje sida.
Häll av fettet från pannan och häll i buljongen.
Vispa upp stekresterna och lått buljongen koka ihop ett par minuter så den tjocknar något.
Fördela bullarna på tallrikar och slå över lite av buljongen.
Servera med nykokt tagliatelle, eller som jag med en citronsmakande pärlcouscous.
14 apr. 2024
Saffransdoftande sallad med citronbakad lax, 4 port
Man kan ju undra hur någon kom på idén att koka en apelsin i en timme för att göra en dressing… Men åh vad glad jag är för att någon gjorde det och delade med sig av receptet. Jag har använt dressingen till tandoorikryddad kyckling serverad på i princip samma sätt som veckans recept tillsammans med tortillabröd. Idag lagade jag till en bit lax och serverade salladen med grillat lantbröd. ”Man tager vad man haver” och toppar med lite kärlek och en god sås.
Smaklig läsning!
1 apelsin
50 gr honung
½ pkt saffran
1 msk vitvinsvinäger
2 dl vatten
600 gr laxfilé i bit med skinnet kvar
6 skivor citron
1 chili, skivad
1 klyfta vitlök, skivad
250 gr cocktailtomater
Salt och peppar
Havreris
Blandade sallatsblad
Dill
Skär bort botten och toppen på apelsinen.
Dela den i 8 delar och lägg i en kastrull.
Tillsätt honung, vinäger och vatten.
Koka långsamt i ca 1 timme tills vätskan är sirapslik.
Ställ åt sidan.
Koka havreris enligt förpackningen och låt svalna.
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg citronskivor, skivad chili, halverade tomater och vitlök på en plåt med papper.
Lägg laxen ovanpå med skinnsidan neråt.
Salta och peppra.
Baka laxen 18-20 min i ugnen. Ta ut och låt svalna lite.
Blanda havreris och sallatsblad med apelsinsirapen, lägg upp på ett stort fat.
Bryt bitar av laxen och fördela på salladen tillsammans med citronskivor, chili, vitlök och cocktailtomater. Dekorera med dill.
Vitlöksyoghurt
2 dl naturell yoghurt
3 klyftor vitlök
1 tsk honung
salt och peppar
Riv vitlöken fint och blanda med övriga ingredisenser.
Ställ kallt fram till servering.
#inspiredbyottolenghi #elsasskafferi #smakligläsning #kökströst #lax #apelsin #havreris #saffran #sallad #
Elsas Kantin ligger ute till försäljning och jag hoppas att någon kan komma in med ny energi i de fina lokalerna. I 9 år har vi serverat lunch och arrangerat stora middagar, mängden catering vi lämnat ut är ansenlig för att inte tala om alla galna kvällar på nattklubben, Zatine. Det har varit SÅ kul!
Men så plötsligt fick jag möjlighet att flytta min verksamhet till en av Strängnäs finaste lokaler på Järnvägsgatan 9. Flytten går under sommaren och vi räknar med öppning i augusti. 1 maj får vi nycklarna och sätter igång med att anpassa lokalerna för det delvis nya koncept vi kommer erbjuda. Mer om det kommer senare tillsammans med uppdateringar om läget i lokalerna. Hejarop, glädjetjut, goda råd och hantverkarkontakter kommer behövas på vägen och jag hoppas att du vill hänga med på resan fram till att jag kan hälsa dig välkommen.
Alexandra
PS! Recept, rapporter från trädgården och livet kommer som vanligt.
Elsas Kantin är till salu!
Så kom dagen när det blev det dags att gå vidare till nya utmaningar. Elsas Kantin är till salu. https://www.blocket.se/.../920_kvm_restaurang.../1001193724
Vi har haft 9 fantastiska år - högt och lågt, medvind, motvind, pandemi och annat som gjort att vi fått slå knut på oss själva och vår kreativitet men de flesta dagar har jag gått hem med ett leende på läpparna.
In och fynda en nyckelfärdig verksamhet!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)