27 okt. 2023
3 goda med mangold
1. Skär råa mangold blad i grova stimlor. Blanda i en skål tillsammans med smala strimlor av rödbeta. Vänd ner lite vinägrett och strö över rostade sesamfrön.
2. Gör Caesarsallad på mangold istället för romansallad. Supergott!
3. Fräs stjälkar och blad i lite olja, pressa över citron. Salta, peppra och blanda sedan med bulgur eller cous cous.
Lax med mirin och soja, 4 port
Tänk att 4 ingredienser och mindre än 20 minuters arbete i köket kan generera en smakexplosion. Otroligt. Till veckans recept fräser jag mangold med vitlök, lök och kanske lite strimlad ingefära. Serverar med nykokt ris och rostade sesamfrön medan jag tar emot familjens jubel. Ibland är det lätt att vara hemmakock – prova du med.
Smaklig läsning!
Lax med mirin och soja, 4 port
4 bitar lax
½ dl mirin
½ dl råsocker
½ dl soja
1 ½ msk risvinäger
Salladslök eller purjolök
Rör ihop mirin, socker och soja i en grund skål som rymmer laxbitarna.
Marinera laxen i 2 min på ena sidan, vänd och marinera 3 min på andra.
Stekt laxen i torr panna i 2 min.
Vänd och tillsätt marinaden som är kvar och stek ytterligare 2 min.
Ta upp laxen och tillsätt risvinäger till vätskan som är kvar i panna.
Koka upp och häll den mörka, söta, salta glazen över laxen.
Strö över strimlad lök och servera med nykokt ris eller nudlar.
Tips! Har du lite sushi ingefära hemma blir det grymt gott till den här rätten.
8 okt. 2023
Potatisflarn med rosmarin, 4 st
Det finns nästan alltid smördeg i någon form hemma hos mig. Ibland är den fryst ibland färsk på rulle som i dagens recept. Av degen blir det bakverk, efterrätter, snacks, fylld paj eller som i dagens recept ett flarn. Användbart som sjutton är det. Smaklig läsning!
Potatisflarn med rosmarin, 4 st
1 rulle smördeg
50 gr riven ost
4 medelstora potatisar
1 kvist rosmarin
1 mozzarella
1 msk riven parmesan
svartpeppar
1 ägg
Sätt ugnen på 200 grader.
Ta ut rundlar av smördegen med hjälp av en assiett.
Vik en kant på en 1 cm runt om eller lägg i små formar.
Nagga bottnarna med en gaffel.
Strö riven ost över bottnarna.
Skär potatisarna tunt med kniv eller mandolin.
Fördela på bottnarna och strö över blad från rosmarinen.
Riv isär mozzarellan och fördela mellan bottnarna.
Strö över parmesan.
Dra några varv på pepparkvarnen.
Vispa upp ägget och pensla kanterna på flarnen.
Baka i ugnen 20-25 min tills osten smält och degen är gyllene.
Krämig tomatsoppa, 4 port
Smaklig läsning!
Krämig tomatsoppa, 4 port
1 ½ kg tomater
2 gula lökar, hackade
1 msk olja
1 hel vitlök
2 kvistar rosmarin
4 dl grädde
2 tsk rödvinsvinäger
salt och peppar
.jpg)
Sätt ugnen på 200 grader.
Rosta hela härligheten i 45-50 min. Rör om ett par gånger under tiden.
Löken ska vara mjuk och ha fått lite färg, tomaterna ska mörkna.
Häll allt utom vitlöken i en matberedare och kör till en puré.
Häll purén i en kastrull, tillsätt grädde och pressa ut köttet ur önskad mängd vitlöksklyftor.
Koka upp, blanda och smaka av med salt och peppar.
25 sep. 2023
Nduja, bredbar salami från Calabrien
Jag har en ny kärlek. Vi träffades över en pizza hos goda vänner för bara några veckor sedan. Märkligt för med mitt matintresse borde mötet skett för länge sedan. Jag pratar om Nduja, bredbar salami från Calabrien med en härlig hetta från chili. Nu när jag fått upp ögonen för den provar jag den till allt och veckans recept är några av varianterna.
Smaklig läsning!
Tomatsallad med mozzarella och Nduja
Tomater av olika färger och storlekar
Färsk basilika
Svartpeppar
Olivolja
Balsamicovinäger
2-3 msk Nduja
Skiva tomaterna och lägg upp på ett fat.
Bryt mozzarellan i bitar och fördela över tomaterna.
Dra ett par tag med svartpepparkvarnen.
Ringla över olja och några droppar vinäger.
Klicka ut Ndujan över tomaterna.
Toppa med färsk basilika.
Crostinis med Nduja dipp
Crostinis
Bladsallad
1 msk Nduja
3 msk majonnäs
Persilja eller basilika
Blanda ihop Nduja och majonnäs.
Smaka – är det för starkt har du i lite mer majonnäs.
Lägg ett salladsblad på en crostini, klicka på lite av röran och toppa med något grönt.
Tips!
Dipp som blir över kan du med fördel servera till kyckling eller något från grillen.
Smördegssnurror med parmesan och Nduja
1 rulle smördeg
Ca 2 msk Nduja
1 dl riven parmesan
1 ägg
Sätt ugnen på 175 grader.
Rulla ut smördegen på ett bakplåtspapper och lägg över på en plåt.
Bred på Nduja, strö över parmesan.
Rulla ihop från långsidan och skär sedan cm-breda bitar och fördela jämnt på plåten.
Vispa upp ägget och pensla rullarna.
Grädda 15-20 min beroende på ugn.
Rullarna ska bli gyllene och doftar magiskt.
10 sep. 2023
Nu har vi öppnat!