September är här och det är
läge att vara lite mer radikal trädgården. Alla tomatgrenar som inte har någon
tomat med färg kapas av, gurkplantorna kortas in och bladen på zucchinin som
snart täcker hela jordgubbsraden klipps bort. De små söta tomaterna hamnade i en
syrlig paj, de gröna i en härlig chutney med doft av kardemumma. Recepten
kommer här. Smaklig läsning!
Tomatpaj med yoghurt
1 rulle smördeg
2 dl riven ost
1 handfull mogna små
tomater, eller stora
3 dl grekisk yoghurt
3 ägg
salt och peppar
oregano
Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra en pajform med
avtagbar kant och klä den med smördegen.
Nagga botten med en gaffel
och lägg i ett bakplåtspapper.
Fyll pappret med torkade
ärtor/bönor eller makaroner – allt funkar.
Blindbaka pajen 15 minuter.
Dela småtomaterna eller
skär de stora i skivor.
Rör samman ägg och yoghurt.
Tillsätt osten, salta och
peppra.
Häll blandningen i det
förbakade pajskalet.
Fördela tomaterna jämnt
över pajen.
Strö över oregano och baka
sedan pajen 25-30 min, den ska få fin färg och vara fast.
Chutney på gröna tomater
-gott till ost!
1 kg gröna tomater i bitar
1 medelstor lök, finhackad
4 dl vinäger av enklare
sort
300 gr strösocker
1 chili, finhackd
en nypa salt
1 tsk svartpepparkorn
1 tsk senapsfrö
½ tsk kryddpeppar, malen
3 kardemummakapslar
1 hel vitlök, skalad
1 msk hackad ingefära
Lägg pepparkorn, senapsfrö
och kardemumma i en mortel.
Mortla lite grann och lägg
sedan i vitlök och ingefära.
Häll i 2 msk vinäger så det
blir josigt.
Koka tomater och lök i
resten av vinägern ca 20 min.
Tillsätt socker och
finhackad chili och koka ytterligare 10 min.
Tillsätt kryddorna från
morteln och låt koka upp.
Häll upp på väl rengjorda
burkar, ställ dem upp och ned så bildas vakuum i burken.
Låt svalna och förvara dem
sedan svalt. Öppnad chutney ska stå kallt och ätas upp inom en vecka.