15 mars 2017

Var dags mat - Fläskfilé med äpple och bacon, 4 port


- en helgfavorit som är lätt att förbereda och servera till många glada gäster!
600 gr fläskfilé
140 gr bacon

2 medelstora äpplen
10 cm purjolök
2 dl crème fraiche
1 äggula
Salt och peppar

Skär bacon i bitar, strimla purjolöken och tärna äpplena. Fräs allt några minuter tills baconet fått fin färg, ställ åt sidan för att svalna.

Blanda sedan med crème fraiche och äggula till en smet.

Sätt ugnen på 175 grader

Dela fläskfilén i 4 bitar och bryn den runt om.

Skär ett snitt längs med varje bit och fyll den med baconröran.

Ställ in i ugnen ca 15 minuter.

Köttet ska ha en innertemperatur på minst 68 grader.

14 mars 2017

Var dags mat - Omelette med mozzarella, tomat och limebasilika


Limebasilikan har blivit en favorit i hemmaköket. Några blad i en vardagssallad piggar upp med sin friska smak. 

3 ägg
1 dl grädde eller mjölk
svartpeppar
salt
1 tomat
6 st minimozzarella
torkade och färska örter

Blanda ägg och grädde tills allt löst sig.
Salt och peppra.
Lägg smöret i en stekpanna och häll i smeten när smöret tystnat.
Skiva tomaten och bryt isär osten när omeletten börjar sätta sig.
Torkade kryddor kan du tillsätta direkt, de färska precis innan servering.

13 mars 2017

Vi presenterar stolt - Elsas Skafferi på Tingsgården!


Idag slog vi upp porten till vår senaste restaurang, Elsas Skafferi på Tingsgården i Eskilstuna. Ett flertal bekanta ansikten fanns bland premiärgästerna - tack för att ni stöttar oss och uppskattar det vi gör. 

De som följt oss genom åren kände nog igen blandningen av gammalt och nytt med stor hemma-hos-känsla tillsammans med en massa grönt. Nu njuter vi av att kunna ta emot gäster och skruvar till logistiken i huset, i april öppnar vi kvällarna och i maj blir det premiär på Bryggan.



Var dags mat - Pulled pork med Coca Cola


- ett riktigt långkok!
1kg fläskkarré
4 dl Cocacola
3 dl BBQ-sås
2 gula lökar, skivade
2 röd paprika, i strimlor
2 vitlöksklyftor, pressade
2 morot, skivad
Salt och peppar

Blanda cola, BBQ-sås och grönsaker.

Lägg karrén i en ugnsfastform eller gjutjärnsgryta och slå marinaden över.
Låt stå 4 timmar, eller över natten.

Sätt ugnen på 180 grader.
Skrapa bort en del av marinaden och bryn sedan köttet runt om.
Lägg tillbaka i formen och häll över resterande marinad.
Täck formen noga eller sätt lock på grytan.
Ställ in i ugnen 30 min.
Sänk sedan värmen till 80 grader och låt köttet sakta, sakta kokas sönder över natten.
Dra isär köttet och smaka av med salt och peppar.

Servera med Pitabröd och en krispig sallad.

12 mars 2017

Var dags mat - Elsas goda lingonbröd


Till 2 stora limpor
1 L vetemjöl
5 dl grovt rågmjöl
1 dl lingonsylt
1 pkt torrjäst
9 dl mjölk
¾ msk salt
1 dl linfrö

Blanda alla torra ingredienser i en degblandare.
Tillsätt sylt och mjölk. 
Knåda degen ca 10 min och låt den sedan jäsa till dubbel storlek ca 1,5 timme.
Smörj två limpformar och fördela degen i dem. 
Låt jäsa ytterligare 1 timme och grädda sedan i 180 gr ca 30min. 
Vana bagare knackar på brödet och låter det i håligt är det klart, vi föredrar att spela säkert och mäter brödets innertemperatur. 
Vid 93 grader är det klart.

11 mars 2017

Välkommen till Elsas Skafferi på Tingsgården, Eskilstuna



Var dags mat - Elsas enkla vitvinsås, 4 port





1,5 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
3 msk torrt vitt vin
1 msk fiskfond, koncentrerad
2 msk maizena
1 lagerblad
1 stor klick smör


Smält smöret i en kastrull och lägg ner vitlöken. Fräs en liten stund.


Slå sedan på alla flytande ingredienser och lägg i lagerbladen.


Koka ca 8 min och rör under tiden ut maizenan i kallt vatten, häll i och koka upp.


Precis innan servering kan såsen smaksättas med ett par matskedar färska örter efter egen smak och säsong.