11 mars 2017

Var dags mat - Martins goda fiskgryta, 4-6 portioner



400 gr lax
400 gr vit fisk
1 gul lök
1 röd paprika
2 morötter
½ chili
1 palsternacka
en bit rotselleri
1 vitlöksklyfta
1-2 stjärnanis
1 pkt saffran
franska örter
2 brk krossade tomater
½ pressad apelsin
vatten
2 msk fiskbuljong
5 dl vatten
Salt och peppar

Skala och skär alla grönsaker i oregelbunda bitar. Fräs grönsaker och rotfrukter i olivolja tillsammans med saffran och franska örter.
Tillsätt krossade tomater, pressad apelsin, fiskbuljong och vatten. Salta och peppra.
Koka upp och låt sjuda tills grönsaker och rotfrukter är färdiga men fortfarande är ”al dente”.
Skär under tiden upp fisken i lika stora bitar – då får de samma tillagningstid.
Lägg fisken i grytan och koka 3-5 minuter beroende på fisksort och storlek. Lägg upp i portionsskålar eller ställ fram hela grytan på bordet. Har du några kokta potatisar kvar från tidigare måltid passar det alldeles utmärkt att låta dem koka med några minuter och förstärka grytan. Servera med aioli och bröd.

9 mars 2017

Var dags mat - Stekt torsk med gräslökssås, 4 port




4 bitar torsk i skivor
3 msk hackad gräslök
1 st gul lök 
0.5 st morot 
5 st champinjoner 
Ett par persiljestjälkar 
1 st kvist timjan 
5 dl fiskfond 
3 dl vitt vin, torrt 
3 dl vispgrädde 
50 g smör 
salt 
vitpeppar, nymalen 
Citron, några stänk



Skala och hacka grönsakerna.
Fräs dem tillsammans med smör, persiljestjälkarna och timjankvisten utan att det tar färg.
Häll på vinet och fiskfonden, låt koka ner tills hälften är kvar.
Slå på grädden och koka ner till 4-5 dl kvarstår.
Stek den skivade torsken gyllene och arrangera på tallrikar. Häll såsen runt om eller låt gästerna servera sig själva.

8 mars 2017

Var dags mat - Klassisk fransk löksoppa, 4 port

2 stora lökar
2 msk smör
dl grönsaksbuljong
2 vitlöksklyftor
2 lagerblad
dl torrt vitt vin
en näve färsk timjan
tsk soja
nymald vitpeppar


Skala löken och skär den i tunna skivor.
Fräs löken i smöret tills den blir genomskinlig, men utan att den få färg.
Krydda med lite nymald vitpeppar.
Tillsätt vitlök, buljong, vin, lagerblad och timjan.
Låt det hela sjuda en stund, cirka 20-25 minuter. Smaka av med soja.

7 mars 2017

Var dags mat - BOEUF BOURGUIGNON, 5-6 port Carl Butlers klassiska recept!




1 kg nötkött t.ex fransyska eller högrev
1 1/2 hg bacon1 morot
1 gul lök
1/2 flaska rött vin
1 msk tomatpuré
2 hg champinjoner
12 smålökar

1 msk vetemjöl
salt & peppar

3 vitlöksklyftor
1/2 tsk timjan
1 lagerblad
smör
olja


Tärna köttet, strimla baconet och skär lök och morötter i ganska små bitar.
Bryn köttet i olja på hög värme i omgångar så det blir ordentligt brynt. Lägg åt sidan.
Slå på lite vin eller vatten i stekpannan och vispa ut samt häll vätskan över köttet. Fräs bacon i en tjockbottnad gryta tills fettet smält och häll då på morötter och lök och fräs utan att det tar färg. Lägg i köttet, pudra över mjölet och rör om så att det blandar sig väl. Tillsätt nu vin, tomatpurén, kryddorna och pressad vitlök. Koka upp och ställ sedan under lock i ugnen på 175°.
Bryn champinjonerna hela i smör. Skala lökarna och bryn i smör, salta och peppra. Lägg åt sidan.
När grytan stått 2 timmar i ugnen lägger du i svamp och lök och ställer in allt i ugnen ytterligare 30 minuter. Servera med koktpotatis eller potatispuré

6 mars 2017

Var dags mat - Grönsaksfyllda kåldolmar



1 vitkålshuvud
4 dl kokt ris, kallt
1 msk russin
1 msk rostade solroskärnor eller nötter
1 hackad gul lök
Ca 1 dl skuren broccoli och/eller blomkål
½ zucchini i tärningar
1 vitlök, pressad
1 tsk kanel
Salt, peppar

Skär ut stocken ur kålhuvudet och förväll det i lättsaltat vatten cirka 15 minuter.
Blanda under tiden övriga ingredienser till fyllningen. Smaka av med salt och peppar.
Ta upp kålhuvudet med en hålslev och lossa försiktigt fina blad.
Lägg upp bladen på en skärbräda och fyll dem med grönsaksblandning.
Lägg dolmarna i en oljad ugnsfast form och baka dem sedan i 175 grader ca 30 min.
Servera med sallad och en krämig yoghurtdressing.

5 mars 2017

Var dags mat - Kyckling med Sichuanpeppar och morotssallad


En ask med märkliga små knoppar åkte med i väskan från Taiwan och visade sig vara Sichuanpeppar som härstammar från provinsen med samma namn i Kina. Kryddan är inte direkt het i smaken, men det liksom pirrar på tunga och läppar både när man äter och en stund efteråt.

Salt och pepparstekt kyckling med morotssallad
Per person:
1 kycklingbröst i strimlor
1 tsk hel svartpeppar
1 tsk sichuanpeppar
1 tsk havsalt
1 morot
1/2 msk strimlad vårlök
½ vitlöksklyfta, riven
1 tsk finriven ingefära
1 nypa chilipulver
Salt
1 tsk soja
½ msk olja


Mortla de två pepparsorterna och rulla kycklingen i blandningen tillsammans med saltet.
Riv moroten grovt.
Blanda med lök, vitlök, ingefära och chili.
Häll över oljan och sojan, blanda.
Stek kycklingen och servera med morotssalladen.

4 mars 2017

Var dags mat - Krämig sallad med aubergine, russin och mynta


1 aubergine i skivor
½ pkt fetaost
3 msk russin
1 msk mynta
Olja
Salt och peppar
Häll oljan i en stekpanna, lägg i den skivade auberginen och låt den bli ordentligt stekt.
Låt auberginen svalna och blanda den sedan med fetaost och russin.
Smaka av med salt och peppar.

Vi serverar salladen till färsbiffar, men det går ju lika bra till både fågel och fisk!