4 juli 2017

Sommarmat - Ljuvligaste jordgubbskompotten

250 gr jordgubbar
1 äpple
1 vaniljstång
2 dl socker
Citronsaft

Marinera jordgubbarna med saften av en halv citron med urskrapad vaniljstång och socker över natten.
Häll över i en kastrull och låt koka till 106 grader. Skumma väl och slå sedan upp varm, rengjord glasburk.
Kompotten är utmärkt att använda vid syltkaksbak, men kanske allra godast i en tallrik med riktigt kall filmjölk en solig dag.

3 juli 2017

Sommarmat - Picnicmacka med kyckling och Mangorajja


1 stor baguette
300 gr tillagad kyckling
1 röd paprika
½ röd lök
2 dl majonnäs
2 msk mango chutney
2 tsk curry
Stimla kycklingen och paprikan.
Hacka löken.
Blanda alla ingredienser, smaka av med salt och peppar.
Kanske vill du ha i lite mer curry?
Skär ett snitt i översidan på baguetten, öppna och lägg i fyllningen.

Stoppa ner några sallatsblad.

1 juli 2017

Sommarmat - Grillad lax med thaidressing

600 gr lax
½ röd lök, hackad
½ - 1 tsk finhackad chili
1 lime , saften
½ apelsin saften
2 tsk finriven ingefära
1-2 tsk sesamolja
salt
sesamfrön
gurka
sallatsblad

Blanda lök, chili och ingefära med cirtrussafterna. Tillsätt sesamolja en sked i taget och smaka av med salt.
Lägg laxen i hälften av dressingen och marinera i 30 min.

Grilla laxen och servera den med sallad, tunt skivad gurka och resten av dressingen. Strö över rostade sesamfrön. Ris är gott till, men jag gör lika gärna en stor sallad.

Sommarmat - Sallad med bacon, mozzarella och pocherat ägg, 2 port

Man tager vad man haver... I kylskåpet fanns bacon, mozzarella, ägg och diverse grönt som Martin svängde ihop till den här matiga salladen till lunch.

1 pkt bacon
1 pkt mozzarella
2 ägg
1 msk ättika
Zucchini
Tomat
Salladsblad
Paprika
Lök
2 msk olja
1/2 msk vinäger av valfri sort
Salt och pepppar
Skär och blanda grönsakerna i en skål. Slå över olja och vinäger, salta och peppra, blanda ordentligt.
Strimla baconet och stek det hårt. Lägg över i en sil och låt fettet rinna av ordentligt. 
Bryt isär mozzarellan och strö över bacon.

Koka upp vatten och tillsätt ättika och en nypa salt.
Knäck äggen ett i taget i ett glas.
Ta en sked och gör en virvel i det kokande vattnet, häll ägget i virveln och sänk värmen. Låt ägget sjuda 3 minuter. Lyft det sedan med en hålslev. Upprepa med ägg nr 2 och lägg dem sedan på salladen.

30 juni 2017

Sommarmat - Jordgubbsmaränger

4 äggvitor
5 dl socker - ja, det stämmer!
1 tsk citronsaft
1 msk jordgubbssylt
(röd karamellfärg)

Vispa äggvitor, socker och citronsaft över vattenbad tills sockerkristallerna löst upp sig.
Fortsätt vispa med elvisp i 20 min.

Lägg i sylten och rör om lite så sylten gör smeten randig.
Några droppar karamellfärg gör susen för utseendet.

Klicka ut på bakplåtspapper och baka i ugnen på 130 grader i 50-60 minuter.

29 juni 2017

Sommarmat - Crostinis av dagsgammalt bröd

Det blir mycket sallad sommartid och då kan det behövas lite extra crunch i måltiden! Vi använder dagsgammalt bröd och gör de här härligt doftande krutongerna till vår Caesarsallad bland annat.

Ljust bröd av baguette-typ
Neutral olja
Salt
Rosmarin

Sätt ugnen på 190 grader.
Skiva brödet tunt, 3-4 mm. Lägg ut skivorna på en plåt och ringla över rikligt med olja. Strö över salt och rosmarin, torkad går också bra.
Ställ in i ugnen 10-12 minuter. Skivorna ska få färg men inte brännas.
Låt torka på galler över natten och lägg dem sedan i lufttät burk.

28 juni 2017

Sommarmat - Pesto av mynta


- suveränt till grillat, fågel, fisk eller kött!
6 dl myntablad
½ dl mandel
1 dl kallpressad rapsolja
Salt

Mixa allt till en krämig pesto.
Avnjut till grillat eller i lunchmackan med kyckling, sallad, gurka och en klick majonnäs.
Dags för picnic?!