24 juli 2017

Sommarmat - Pasta med solrospesto

½ vitlöksklyfta
3 dl basilikablad rejält packat
1 dl solrosfrö
1 dl riven parmesan
Olivolja
1 msk citronjuice
Salt och peppar
Nykokt pasta

Kör alla ingredienser till peston i matberedare och spä med olivolja till en krämig konsistens.
Slunga nykokt pasta i peston, hyvla över lite parmesan och ta ett par tag med pepparkvarnen.

Njut!

Sommarmat - Ät mer blåbär!



Blåbär är ett riktigt superbär som är bra för både kropp själ. 
Hjärta, mage, tarmar, ögon och koncentrationsförmågan mår bra av att du äter blåbär. 
En stund skogen är också nyttigt för välbefinnandet även om inte blåbärsskörden blir så stor.

23 juli 2017

Sommarmat - 2 goda röror av färskost

Färskostdipp med soltorkad tomat och basilika

2 dl färskost
1 dl hackade soltorkade tomater 
1 msk hackad basilika
1 msk olja från tomaterna
salt och peppar

Blanda allt i en skål och mixa eventuellt med mixerstav för en slätare röra.
Smaka av med salt och peppar.


Färskostdipp med apelsin, mynta och koriander
1 apelsin
3 dl färskost
1 msk hackad mynta
1/2 msk hackad koriander
1 tsk finhackad chili
1 klyfta vitlök, pressad
Salt och peppar
Honung

Blanda osten med rivet skal från apelsinen och 2 msk pressad apelsinsaft.
Rör ner örter, vitlök och chili.
Smaka av med salt, peppar och honung vid behov.



    

22 juli 2017

Sommarmat - Rabarbermarmelad med lavendel


www.floradania.dk

500 g rabarber i bitar
1 ekologisk citron, saften
500 g syltsocker
2 msk färska lavendelblommor

Blanda allt utom blommor i en gryta och koka under omrörning i 4 minuter. 
Tillsätt blommorna och häll upp på varma, väl rengjorda burkar. 
Förslut. Förvara i kylskåp.

19 juli 2017

Sommarmat - Citronkräm med färska bär


5 dl vispgrädde
1,5 dl socker
¾ dl citronsaft

Koka upp grädde och socker under omrörning i en kastrull.
Sänk värmen och låt sjuda 3 minuter, rör om då och då.
Höj värmen något och koka 3 minuter till under omrörning.
Ta av kastrullen och tillsätt citronsaften.
Låt svalna något och häll sedan upp på glas.
Täck med plastfilm och ställ in i kylen fram till serveringen.
Servera med rårörda bär.



18 juli 2017

Sommarmat - Baguette med mozzarella och ljuvlig peperonata

Peperonata = Italiensk grönsaksröra som passar till allt! Jag har den på macka tillsammans med mozzarella, till grillmaten och till pasta. 



2 msk olivolja
1 gul lök i skivor
3 vitlöksklyftor, pressade
6 paprikor i olika färger
3 lagerblad
Basilika
1/2 dl vitt vin
1-2 tsk balsamico

Olivolja, lök, vitlök, tomatpuré, paprika i olika färger fräses tillsammans. 
Tillsätt vinet, några lagerblad, salta och peppra innan du smakar av med  balsamvinäger

17 juli 2017

Sommarmat - Tonfiskröra med curry

Jag älskar en riktigt bra och matig macka när det är utflykt. Tricket är att få till den rätta balansen mellan vått och torrt så det hela inte blir en total katastrof över hela kroppen.


Tonfiskröra med curry och morot
1 brk tonfisk
¾ dl majonnäs
1-2  tsk curry
1 riven morot
Hackad röd lök
Peppar

Skala och riv moroten.

Häll av spadet från tonfisken och blanda sedan samman alla ingredienser.
Fyll en baguette med röran och dekorera med morot och lökringar.