3 aug. 2017
Sommarmat - Söta rulltårtsbakelser!
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 dl vispgrädde
3 dl rårörda svarta vinbär, eller andra bär
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda mjöl och bakpulver, tillsätt detta omväxlande med vispgrädden till smeten.
Bred ut smeten på bakplåtspappersklädd långpanna och grädda i 5 min, 250 gr.
Sockra på kakan, lägg på ett bakplåtspapper och vänd upp kakan på en ny plåt.
Ta bort pappret, bred på sylten/bären och rulla ihop från långsidan.
2 aug. 2017
Sommarmat - Raw Foodglass
Det vackra glaset är gjort av glaskonstnären Ebba von Wachenfeldt, Skeppsta Hytta |
1 fryst banan
1 avocado
1 apelsin, saft + skal
hasselnötter
bananchips
Frys en skalad banan i några timmar.
Mixa alla ingredienser till glass.
Kula upp i vackra glass och garnera med hackade hasselnötter och bananchips.
1 aug. 2017
Sommarmat - Mjuk kaka med svart vinbär och mynta
200 gr smör
3 dl socker4 ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl svartvinbärssylt
1 msk torkad mynta eller 2 msk färsk
Vispa smör och socker till en luftig smet.
Tillsätt äggen ett i taget.Blanda mynta, mjöl, bakpulver och vaniljsocker, sikta sedan ner i smeten under omrörning.
Grädda kakan 45 min i 175 grader.
31 juli 2017
Sommarmat - Hallon- och chokladsnurror, 20 stora
Grunddeg vetebröd
100 gr smör, smältes
5 dl mjölk
1 pkt torrjäst
3 tsk kardemumma
1 dl vit sirap
2 ägg +1 till pensling
1 tsk salt
ca 1,4 L vetemjöl
Pärlsocker
Fyllning
Ca 100 gr smör
2 dl hallon
4 msk kakao eller riven mörk choklad
Strösocker efter tycke och smak
Blanda alla torra ingredienser i en bunke/degblandare.
Tillsätt mjölk, smör, sirap och ägg.
Bearbeta degen länge. Ca 10 min i maskin och längre för hand.
Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek, 1-2 timmar.
Dela degen i två delar och kavla dem till rektanglar.
Bred på fyllningen.Vik ihop degen och kavla den lätt.
Skär varje del i 10 lika stora remsor och snurra ihop dem.
Pensla snurrorna med 1 uppvispat ägg.
Strö pärlsocker över dem.
Gräddas i 220 gr ca 15 min.
100 gr smör, smältes
5 dl mjölk
1 pkt torrjäst
3 tsk kardemumma
1 dl vit sirap
2 ägg +1 till pensling
1 tsk salt
ca 1,4 L vetemjöl
Pärlsocker
Fyllning
Ca 100 gr smör
2 dl hallon
4 msk kakao eller riven mörk choklad
Strösocker efter tycke och smak
Blanda alla torra ingredienser i en bunke/degblandare.
Tillsätt mjölk, smör, sirap och ägg.
Bearbeta degen länge. Ca 10 min i maskin och längre för hand.
Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek, 1-2 timmar.
Dela degen i två delar och kavla dem till rektanglar.
Bred på fyllningen.Vik ihop degen och kavla den lätt.
Skär varje del i 10 lika stora remsor och snurra ihop dem.
Pensla snurrorna med 1 uppvispat ägg.
Strö pärlsocker över dem.
Gräddas i 220 gr ca 15 min.
29 juli 2017
Sommarmat - Kladdkaka med hallon
2 dl hallon
100 gr smör
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröda
en form med avtagbar kant.
Smält smöret och ställ åt
sidan. Rör ägg och socker så det ljusnar och sockret löses upp.
Blanda alla torra ingredienser och sikta sedan ner dem i äggblandningen.
Tillsätt det smälta smöret och blanda till en jämn smet. Vänd ner hallonen(färska eller frysta spelar ingen roll).
Grädda ca 20 minuter.
Blanda alla torra ingredienser och sikta sedan ner dem i äggblandningen.
Tillsätt det smälta smöret och blanda till en jämn smet. Vänd ner hallonen(färska eller frysta spelar ingen roll).
Grädda ca 20 minuter.
27 juli 2017
Sommarmat - Små blåbärspajer
200 gr mjukt smör
1 dl socker
4 1/2 dl vetemjäl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl socker
4 1/2 dl vetemjäl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
½–1 dl blåbärssylt
1 pkt mascarpone
2 msk créme fraiche
2 tsk vaniljsocker
1 msk florsocker
1/2 citron, saften
Färska bär
Sätt ugnen på 200 grader.
Rör smör och socker poröst.
Blanda resten av ingredienserna och ta i dem. Rör ihop till en deg.
Rulla degen till en längd. Skär i bitar. Rulla till bollar. Lägg dem i småbrödsformar.
Tryck en fördjupning i varje boll och klicka i sylt.
Grädda mitt i ugnen 10–12 min, låt svalna.
Blanda mascarpone, créme fraiche med sockret och citronsaften. Bred ut över de avsvalnade pajerna och dekorera med färska bär. Pajerna går fint att frysa!
26 juli 2017
Sommarmat - Kall gurksoppa med yoghurt och mynta
Salt
1 vitlöksklyfta
1 röd chili
5 dl yoghurt
1 msk vinäger
1 msk hackad färsk mynta och persilja
1 dl grädde
Skala gurkan, halvera den och skrapa ur fröna med baksidan av en sked. Skär i små bitar och lägg i ett durkslag, strö över salt och blanda runt. Lämna att rinna av i 30 min.
Finhacka vitlöken och blanda ner i yoghurten tillsammans med finhackad chili utan frön.
Tillsätt de hackade örterna och blanda ner gurkan utan vätska i soppan. Mixa till en slät soppa och smaka av med salt och peppar.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)