30 sep. 2017

Skördetid - Smörstekt mangold med gorgonzola

- som tillbehör till kött eller fisk eller del av en vegetarisk måltid!
500 gr färsk mangold
1 rejäl klick smör
1 bit gorgonzola
1 krm riven muskot
Salt och peppar

Ansa och skölj mangolden, separera bladen från stjälkarna och strimla bladen fint.

Fräs stjälkarna med en rejäl klick smör, salt och peppar tills de mjuknat något, men fortfarande har tuggmotstånd. Lite olika beroende på stjälkens tjocklek – prova dig fram, det är ju gott! Tillsätt muskot och de strimlade bladen, vänd runt och låt bladen ”smälta” ner något. Lägg över på serveringsfat, bryt osten i bitar och lägg på de varma stjälkarna.

29 sep. 2017

Skördetid- Salt med svart trumpetsvamp


Svampsalt
1 dl havssalt
20 gr torkad svamp
(trattkatareller, trumpetsvamp eller Karl-Johan)
Mixa svamp och salt till ett fint pulver som är perfekt som smaksättning i grytor, sallader eller såser hela hösten. Fungerar även som krydda till både kött och fisk.

28 sep. 2017

Skördetid - Kallrökt lax med gräddkokt skogssvamp

Ett paket kallrökt lax blir till en festlig förrätt för 4, eller en lätt måltid för 2!


150 gr kallrökt lax i skivor
2 msk torkad skogssvamp
1 msk hackad gul lök
smör
2 dl grädde
Salt och peppar
Blandade salladsblad
Blötlägg svampen ett par timmar i förväg.
Fräs löken i smöret och tillsätt sedan den avrunna svampen.
Salta och peppra lätt.
Tillsätt grädden och koka under omrörning tills såsen tjocknat.
Täck tallrikarna med lax, lägg sallad i mitten och fördela såsen runt om.

27 sep. 2017

Skördetid - Pasta med svart trumpetsvamp, vitlök och parmesan




Färsk pasta t.ex linguini
Svart trumpetsvamp, torkad eller färsk
Smör
1 vitlök
1 schalottenlök
1 knippe bladpersilja grovhackad
Salt
Svartpeppar
1 msk olivolja
Parmesan ost att hyvla över

Blötlägg svampen över natten.
Sätt på vatten till pastan.
Fräs schalottenlök och vitlök i en rejäl klick smör.
Låt löken svettas lite och tillsätt sedan svampen.
Salta och peppra efter egen smak. Låt allt gifta sig en stund.
Koka under tiden pastan enligt anvisningarna på paketet.
Häll av pasta vattnet och lägg tillbaka pastan i kastrullen.
Blanda olivoljan med pastan och tillsätt sedan svampfräset och bladpersiljan.
Blanda runt och lägg upp på tallrikar eller i en skål.

Hyvla parmesan över pastan, eller låt gästerna hyvla sin egen.

26 sep. 2017

Skördetid - Kantarellpaj med chèvre

Pajskal, ca 20 cm
2 dl förvällda kantareller
2 rejäla skivor chèvre
3 ägg
2 dl mjölk eller grädde

Fördela svampen jämt i pajskalet och smula över osten.
Vispa ägg med mjölk eller grädde så det blandas väl. 
Salta och peppra.
Baka pajen i 180 grader, 30-40 min.
Täck pajen med lite folie om den får för mycket färg.

Servera med en krämig dressing och rejält med blandade sallatsblad!

25 sep. 2017

Skördetid - Kantarellrisotto




Kantarellrisotto, 4 port
3 dl avorioris
3 dl kycklingfond
1 selleristjälk
1 dl vitt vin
3 dl förvällda kantareller
2 msk smör
2-3  msk riven parmesan
salt, peppar

Fräs svampen i en gryta med tjock botten tills det mesta av vätskan i den ångats bort.
Dra åt sidan.
Skiva sellerin och fräs den i smör, slå på 
 ris och vin.Koka upp. 
När det mesta av vinet är borta tillsätts buljongen lite i taget under omrörning. När all buljong kokats in i riset ska det vara klart och lite lätt ”al dente”.
Tillsätt smör, svamp och parmesan under omrörning. 
Salta och peppra.

24 sep. 2017

Skördetid - Soppa på höstkantareller




1 L rödgul trumpetsvamp eller trattkantareller (motsvarar 4-5 dl torkade)
3 msk olja
1 L höns- eller kalvbuljong
1 rotselleri
3 schalottenlökar
4 msk vetemjöl
1,5 dl grädde
1 äggula
salt och peppar
en nypa cayenne


Skala och tärna rotsellerin.
Koka upp buljongen och fräs under tiden svampen i hälften av oljan.
Lägg över svampen i buljongen och koka tillsammans med rotsellerin i 10 minuter.
Skala och finhacka löken. Fräs den i resterande olja. Pudra löken med mjölet och rör om.
Späd med buljongen och koka ett par minuter under omrörning.
Blanda i grädde och äggula och dra kastrullen av plattan.

Visste du...
… att svamp trots att de består till ca 90% av vatten innehåller en massa nyttigheter. B- och D-vitamin, zink, kalium, kalcium, mangan och järn till exempel. Bra för vegetarianer och veganer att veta är att aminosyrorna i svampproteinet har högre kvalitet än grönsaker.