28 okt. 2017

Skördetid - Aubergine med vitost, russin och mynta


1 aubergine i skivor
½ dl vitost
3 msk russin
1 msk mynta
Olja
Salt och peppar
Häll oljan i en stekpanna, lägg i den skivade auberginen och låt den bli ordentligt stekt.
Låt auberginen svalna och blanda den sedan med fetaost och russin.

Smaka av med salt och peppar.

27 okt. 2017

Skördetid - Sallad med fänkål, purjo och rosépeppar

2 fänkålshuvuden
20 cm purjolök
1 msk rosépeppar
3 msk olivolja
1 msk vinäger eller citronsaft
Salt och peppar
Skiva fänkålen tunt och skär purjon i tunna strimlor.
Blanda med olja, vinäger och rosépeppar.
Smaka av med salt och peppar.

26 okt. 2017

Elsas Bulgursallad, 4 port


5 dl kokt bulgur
1/2 gurka
1 röd lök
1 dl hackad mynta
1 dl hackad persilja
1 dl olja
1 citron
Salt och peppar

Tärna gurkan smått och finhacka löken.
Blanda med bulgur och hackade örter.
Blanda oljan med citronsaft och mixa ihop till en syrlig dressing.
Häll dressingen över bulgursalladen, smaka av med salt och svartpeppar.

Supergott till våra Citronmarinerade kycklingspett med citrontimjan som du hittar här.

25 okt. 2017

Skördetid - Sallad med kålrabbi och äpple


Kålrabbi dyker upp i grönsakslådor och matkassar, men vad gör man med denna konstiga grönsak som smakar som en blandning mellan kål och äpple? Blandar med äpple så klart!

Sallad med kålrabbi och äpple
1 kålrabbi
1 äpple
1 lime – saften
1 nypa cayennepeppar
Salt
Färsk koriander
Skär äpple och kålrabbi i skivor och sedan i tändstickstunna stavar.
(Allumettes på köksfranska)
Lägg i en skål, pressa över lime, strö över cayenne och hackad koriander, salta lätt.

Smaka av och servera sedan direkt!

24 okt. 2017

Skördetid - Bondbönor med citron och koriander

- en frisk och pigg grön röra att inleda middagen med!



3 dl kokta bondbönor
3 msk mild olivolja
½ citron, saften
2 msk hackad koriander
Salt och svartpeppar

Pilla bort skalet runt bönorna och lägg dem tillsammans med övriga ingredienser i en mixer och kör till en slät röra. Smaka av med salt och peppar och kanske lite, lite vitlök.

Jag serverar röran på små crostinis, eller varför inte göra en glutenfri variant och lägga den på gurkskivor?

 Det fina med bondbönor är att de inte är alls så känsliga för köld som andra bönor. Med bara några fåtal plusgrader i jorden gror de villigt. Och bäst av allt är att de små plantorna lätt klarar en köldknäpp utan att duka under medan till exempel kokbönor och brytbönor lätt skadas i en frostnatt och hämmas i utvecklingen. Sara Bäckmo, Skillnadens Trädgård.
Jag kan inte annat än hålla med

23 okt. 2017

Skördetid - Pasta med rosésallat, chèvre och valnötter, 4 port

Jag förundras ständigt över hur otroligt snygga grönsaker kan vara och rosésallat är riktigt ögongodis nu när den är som bäst. 


Den beska smaken faller inte alla på läppen, men prova att steka den hastigt i lite olivolja med vitlök, salt och peppar! Eller strimla den och pigga upp en burk bönor från affären. Är man så snygg bör man få en chans att förgylla vår vardag! 

Prova gärna att göra en risotto med rosésallat och toppa anrättningen med en rejäl näve färsk ruccola och kanske lite rostade pumpafrön. Perfekt "comfortfood" för ruggiga höstkvällar är annars den här snabblagade pastan.

400 gr färsk pasta
1 zucchini
½  rosésallat
2 skivor chèvre
1 citron, skalet
Salt och peppar
3 msk hackad persilja
Valnötter
Olivolja

Koka pastan enligt anvisningar på paketet.
Strimla zucchini till långa breda remsor med en potatisskalare, strimla sallaten och fräs dem sedan i en stekpanna med några matskedar olivolja.
Tillsätt den kokta pastan, citronskal och persilja. Blanda väl och lägg sedan upp på tallrikar.

Bryt osten i bitar och lägg på pastan tillsammans med valnötter.

22 okt. 2017

Julbord 2017


Från 22 november till 21 serverar vi ett traditionellt julbord med en grön twist på Elsas Kantin i Strängnäs. Boka på info@elsaskantin.se eller ring 0152-189 55 Varmt välkommen till Elsas Jul!