18 nov. 2017

Ät mer grönt! - Grönkålssallad med fetaost, granatäpple och valnötter

Härligt matig sallad med mycket smak och crunch - tillräckligt mättande för lunch!

Grönkål
1 pkt fetaost
4 päron
2 dl nötter
1 msk vinäger
3 msk olja
½ msk honung

Salt och peppar
1/2 granatäpple

Rosta nötterna i en torr stekpanna.
Skölj och strimla grönkålen, lägg i en skål.
Smula över fetaosten och strö på nötter.
Gör en dressing av 1 del vinäger 3 delar olivolja och ½ del honung.
Smaka av med salt och peppar.

Tips!
Byt ut osten mot en krämig gorgonzola.

17 nov. 2017

Ät mer grönt! - Vintersallad med två sorters kål

Foto: Marianne Wikner

¼ huvud av röd kål
¼ huvud av Savoykål
2 morötter
1 citron, saften
2 msk olja
Salt och peppar
Strimla kålen, grovriv morötterna och lägg i en stor skål.
Pressa över citron och slå på olja.
Blanda väl med händerna och knåda in dressingen.
Smaka av med salt och peppar.
Salladen mår bra av att stå och ”mogna” ett par timmar innan serveringen.

Glöm inte att skära bort den grova delen på Savoykålsbladen!

16 nov. 2017

Ät mer grönt! - Foccacia med zucchini och soltorkad tomat


½ pkt torrjäst
2 dl vatten
1 dl mjölk
3  msk olivolja
1 + 1 msk flinsalt
7 dl vetemjöl
5 st soltorkade tomater, hackade
1 msk olja från tomaterna
½ + ½  zucchini i tunna skivor
timjan eller rosmarina

Blanda mjöl, jäst och 1 msk salt med vatten, mjölk och olivolja och strimlad zucchini. 
Knåda ca 10 min.
Jäs degen till dubbel storlek i en bunke, ca 40 min.
Häll ut degen på bakbord och dela den i två delar. 
Lägg delarna på varsin oljad plåt och platta ut dem till ca 2 cm höjd. 
Använd fingrarna och gör hål på ovansidan av degen, strö över salt och ringla över oljan från tomaterna. Strö över tomaterna och lägg zucchiniskivorna i ett vackert mönster. Strö över timjan eller rosmarin.
Låt jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 220 grader.
Baka i ca 10 minuter tills bröden är gyllene.

15 nov. 2017

Ät mer grönt - Böngroddar med morot, koriander och lime


Min nya grönsaksstrimlare gick hem hos de små - de strimlar allt de kan hitta med varierande resultat. Blå, vita och orangea morötter gick bra och fick sällskap av böngroddar och en dressing med härlig limesmak.

1 blå morot
1 vit morot
1 orange morot
3 dl böngroddar
1/2 lime saften
2 msk neutral olja
Salt och peppar
Ev lite chiliflakes
Korander efter tycke och smak

Riv morötterna, blanda med groddar och hackad koriander.
Pressa över lime, häll på olja, salta och peppra - smaka av!

13 nov. 2017

Ät mer grönt! - Elsas Ribolita, en värmande soppa från Italien

























400 gr torrt vitt lantbröd
1 brk vita bönor
5 tomater, tärnade
1 stor rödlök finhackad
2 selleristjälkar
2 morötter
2 medelstora potatisar
1,5 kg av savoykål, vitkål och broccoli
olivolja extra vergine
salt
nymald svartpeppar

Skala morötterna och selleristjälkarna och skär dem i små bitar.
Skala potatisen och skär dem ca 1 cm tjocka skivor.
Skölj savojkålen, vitkål och mangold och skär den strimlor.
Värm upp ca 8 msk olivolja i en stor tjockbottnad gryta. Tillsätt löken och fräs den tills den mjuknar.
Tillsätt grönsakerna (ej de vita bönorna) och låt koka i ca 10 min under lock. Tillsätt lite vatten om det skulle behövas.
Mixa 2/3 av de vita bönorna tillsammans med lite vatten och häll i soppan.
Salta, peppra och låt koka under lock på svag värme ca 30 min.
Skär brödet i tunna skivor, dela varje skiva i 3-4 delar och tillsätt dem i soppan tillsammans med de hela bönorna, blanda väl och låt koka i ca 10 min.
Den färdiga soppan ska ha en grötig konsistens.
Servera. Ringla lite olivolja över varje tallrik.

Ät mer grönt - Bästa Broccolisalladen


1 broccolihuvud
2 salladslökar
Machésallad eller babyspenat
Vitlöksblast
1 msk vit balsamico
2 msk mild olivolja
Salt och peppar

Skiva broccolin tund och blanda med fint skuren salladslök och salladsblad.

Ringla över balsamico och olivolja. Salta, peppra och vänd sedan runt.

9 nov. 2017

Ät mer grönt! - Sallad med avokado, risoni och solroskärnor

5 dl risoni
1 avokado
1 röd lök
3 msk rostade solroskärnor
2 msk hackad persilja
1 msk italiensk salladskrydda
3 msk olja
1 msk vinäger
Salt och peppar
Koka risoni enligt anvisningar på paketet och låt det svalna.
Rosta solroskärnorna och låt dem svalna.
Kärna ur och tärna avokadon, skiva löken tunt och blanda med risonin.
Blanda ner persilja, häll över olja, vinäger och salladskrydda.

Smaka av med salt och peppar – servera!