25 nov. 2017

Ät mer grönt! - Hyvlad fänkål med äpple och koriander



2 fänkålhuvud
2-3 gröna äpplen
1 kruka koriander, hackad
1 röd lök, tunt skivad
½ citron, saften
3 msk neutral olja
Salt och peppar

Skölj och ansa fänkålen. 
Hyvla den tunt och lägg i en bunke.
Skölj äpplena och skiva dem tunt, lägg i bunken tillsammans med den skivade löken och strö över koriandern.
Salta och peppra lätt. 
Gör en dressing på 3 msk olja och citronsaften, slå över sallad och blanda runt.
Salladen mår bra av att ”stå till sig” en stund!

Ät mer grönt! - Pesto med kronärtskocka och soltorkad tomat

1 brk kronärtskockshjärtan i lag
 8 soltorkade tomater
1-2 vitlöksklyftor
3 msk hackad basilika
1 dl riven parmesan
Olivolja - eller ännu hellre oljan från tomaterna!
Salt & Peppar

Lägg skockor, tomater, vitlök, basilika och parmesan i en mixer. Tillsätt 1 dl god olja och mixa ihop till en slät pesto.
Beroende på ostsort och önskad konsistens kan du behöva ha i lite mer olja.

Smaka av med salt och peppar.


Sväng nykokt spagetti i peston, toppa med lite hyvlad parmesan och några drag på pepparkvarnen eller lägg peston på crostinis och bjud som tilltugg.








24 nov. 2017

Ät mer grönt! - Ätbara juldekorationer


Nästa vecka drar våra julbord igång på Elsas Kantin och vi är i full gång med förberedelserna. Idag var det entréns tur att få sig en ansiktslyftning. Kålen klarar flera nätter med minusgrader utan problem, äpplena likaså. 

Brysselkålen steker vi i olja med lite salt och peppar, lägger i en skål, droppar över lite lagrad balsamico och toppar sedan hela härligheten med nyriven parmesanost. En perfekt liten lunchrätt eller som tillbehör till kött eller fisk.

23 nov. 2017

Ät mer grönt! - Kyckling med rostad jordärtskocka, citron och mandel

1 hel kyckling delad i bitar
Ca 1 kg jordärtskocka, klyftade
4 medelstora schalottenlökar, klyftade
1 citron – saften
2 vitlöksklyftor
Timjan och oregano
Olivolja
Salt och peppar
Flagad mandel


Sätt ugnen på 190 grader.
Olja en rejäl ugnsfast form och sprid ut kycklingdelarna, skockorna och lökarna.
Pressa över saften från en citron. Strö över färsk eller torkad timjan och oregano.
Salta och peppra lätt.
Ställ in formen i ugnen ca 40 min. Rör runt några gånger under tiden och tillsätt den flagade mandeln de sista 10 minuterna.

22 nov. 2017

Ät mer grönt! - Morot- och sötpotatissoppa med rostad kokos


4 medelstora morötter, skivade
1 sötpotatis, skalad i skivor
1 gul lök, skivad
1 msk riven färsk ingefära
1 vitlöksklyfta
1-2 tsk röd currypasta
1 lime, skal och saft
salt
4 msk kokos
Fräs lök, vitlök och currypasta i olja.
Tillsätt sötpotatis, morot och ingefära. Slå på vatten så att grönsakerna täcks.
Koka tills potatis och morötter blivit mjuka. Tillsätt limeskal och saft.
Mixa blandningen slät och tillsätt mer vatten om den känns för tjock för din smak. Salta lätt vid behov.
Rosta kokosen i torr stekpanna till den börjar få lite färg.
Häll upp soppan i portionsskålar och strö kokosen över.

21 nov. 2017

Ät mer grönt! - Sallad med äpple, linser och en doft av Indien

Passar perfekt till en grillad kyckling tillsammans med en kall sås gjord på örter, crème fraiche, majonnäs och en liten klick dijonsenap. 

5 dl kokta röda linser
1 röd lök, hackad
1-2 syrliga äpplen
1/2 msk mald spiskummin
1/2 msk mald kardemumma
1/2 msk kanel
1 finhackad vitlök
1 msk riven ingefära
5 msk olja
2 msk vinäger eller citronsaft

Lägg alla ingredienser i en stor skål.
Blanda väl och smaka av med salt och peppar.
.

20 nov. 2017

Ät mer grönt! - Martins goda Cole Slaw



Till lagom många gäster:
1/2 vitkålshuvud
1/2 dl ättika
1 dl socker
1 1/2 dl vatten
2 msk kummin
1-2 dl majonnäs

Koka en lag på ättika, socker och vatten. Låt svalna.
Strimla vitkålen fint, helst på en mandolin, och slå sedan den avsvalnade lagen över tillsammans med kummin. Massera kålen en stund och täck sedan bunken med plast och låt stå ett par timmar.
Häll av lagen och krama ur kålen ordentligt.
Blanda kålen med majonnäsen till krämig konsistens.
Vill kan man byta ut en del av majonnäsen mot Crème Fraiche eller gräddfil.