10 jan. 2018

Var dags gröna mat - Quinoasallad med gurka och citron

Supergott som tillbehör till kött eller fisk, eller varför inte köra med riven fetaost som en härlig sallad till lunch? 


2 dl quinoa
4 dl vatten
1 msk spiskummin
1 tsk salt
1/2 gurka
1 citron
1/2 purjolök
3 msk hackad mynta
2 msk hackad persilja
2 msk olja
salt och peppar

Koka quinoa i vattnet tillsammans med spiskummin. ca 15 min.
Tillsätt saltet på slutet och låt sedan svalna.

Skär bort skalet och tärna en citron, tärna gurkan och hacka örterna.Blanda med quinoan, tillsätt oljan och blanda väl.
Smaka av med salt och peppar.


Var dags mat - Grönsaksbakad sejfilé, 4 port

Ca 600 gr sejfilé
1 paprika
½ medelstor zucchini
2 tomater
1 äpple
1 gul lök
2 msk hackad persilja
4 msk riven ost

Tärna och hacka alla grönsakerna, blanda i en skål med persilja.
Sätt ugnen på 200 grader.

Lägg fisken i en ugnsfast form, salta och peppra lätt.
Fördela grönsaksblandningen över fisken och toppa med riven ost.
Gratinera i 10-15 min tills osten fått färg och fisken är klar inuti.

Servera med till exempel en matvetesallad!

8 jan. 2018

Var dags mat - Pasta med grönkålspesto

100 gr rostade pinjenötter eller solrosfrön
100 gr riven parmesan
3 vitlöksklyftor
1 ½ dl olivolja
100 gr grönkål
1 citron, saften
Salt och peppar

Lägg allt i en matberedare och kör till en slät smet.
Koka pasta, slå av vattnet och rör ner ett par matskedar pesto per person.


Servera med mer riven parmesan och olivolja.

Var dags mat - Hellis Tzatziki


1 gurka
1-3 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
3 dl avrunnen yoghurt
1 msk hackad mynta/oregano
Salt, peppar
Lägg yoghurten i ett kaffefilter och låt den rinna av i kyla ett par timmar.
Riv gurkan fint, lägg den på ett fat och strö 1 tsk salt över. Lägg på en tallrik och en tyngd så att gurkan vätskar av sig. Låt stå 30 min.
Krama ur gurkan, blanda med yoghurt, finriven vitlök, örter och smaka av med salt och peppar.

Var dags mat!


Julledigheten är över och vi är tillbaka på Kantinen. Känns bra att få sätta igång igen👍
På bloggen blir det nytt tema - Var dags mat! med start idag. Välkommen!

Var dags mat - Fiskgratäng med räkor

Utan min digitala termometer står jag mig slätt i köket! Så skönt att laga vardagsmaten i ugnen och veta att den är färdig när det piper - plätt lätt att lyckas. 

500 gr torskrygg
2 dl skalade räkor
1 purjolök
5 dl grädde
vetemjöl till redning
1 fiskbuljongtärning
2 msk torr vermouth
2 rejäla nävar ost

Sätt ugnen på 200 grader.
Ansa och skölj purjolöken, skiva den.
Koka upp grädden med buljongtärning och vermouth.
Red med ca 2 tsk vetemjöl upplöst i kall mjölk.
Lägg purjo, fisk och räkor i en gratängform.
Slå över såsen och strö över osten.
Ställ in i ugnen ca 20 min.
Fisken ska ha en innertemperatur på minst 44 grader och gratängen ska ha fått fin färg.

Var dags mat - Italienska köttbullar i salviadoftande tomatsås


1 brk krossade tomater
1 gul lök
1 hönsbuljongtärning
Vatten
Olja
1 msk torkad salvia
1+1 vitlöksklyfta
500 gr nötfärs
1 ägg
2 msk ströbröd
Salt och peppar
2 stora skedar Bruschetta mix
Salt och peppar

Skiva löken och fräs den tillsammans med en pressad vitlöksklyfta i olja.
Smula ner buljongtärningen och häll i de krossade tomaterna plus en halv burk vatten.
Salta och peppra, smula ner salvian och låt sjuda ca 30 min.

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda färsen med ägg, ströbröd, pressad vitlök och bruschetta mix.
Rulla färsen, eller gör biffar av den, och lägg på en plåt.
Baka frikadellerna i 9 minuter.

Servera med tomatsås och nykokt pasta, ris eller bulgur.