22 jan. 2018

Var dags mat - Sallad med ärtor och mynta

100 gr haricots verts
100 gr sugarsnaps
100 gr gröna ärtor
100 gr babyspenat
75 gr riven lagrad ost
20 gr färsk mynta (1 kruka)
Mild olja och god vinäger
Salt och peppar

Koka Haricots verts och sugarsnaps i lätt saltat vatten 1 min.
Kyl dem sedan snabbt och låt dem rinna av ordentligt.
Blanda de olika ärtorna med riven ost och spenat.
Slå över olja och vinäger. Salta och peppra efter smak. Blanda runt ordentligt.

Var dags mat - Sås av ugnsrostade tomater ca 5 dl färdig sås


1,5 -2 kg tomat
3 finhackade vitlökar
4-5 salviablad, strimlade
1 rejäl kvist rosmarin
1 msk honung
2 msk olja
Salt och peppar
Dela tomaterna och lägg dem med snittytan uppåt på en plåt. Fördela vitlök, örter, honung, salt och peppar över tomaterna och baka dem sedan 1 timme i 180 grader.
Tomaterna ska vara helt mjuka och ha börjat karamelliseras. Låt tomaterna svalna något och mixa dem sedan till en sås. Om man vill kan man passera allt genom en sil för en riktigt slät sås – oavsett vilket är smaken otrolig!

Var dags mat - Stekt torsk med gräslökssås, 4 port


4 bitar torsk i skivor, ca 600 gr
3 msk hackad gräslök
1 st gul lök 
0.5 st morot 
5 st champinjoner 
Ett par persiljestjälkar 
1 st kvist timjan 
5 dl fiskfond 
3 dl vitt vin, torrt 
3 dl vispgrädde 
50 g smör 
salt 
vitpeppar, nymalen 
Citron, några stänk



Skala och hacka grönsakerna.
Fräs dem tillsammans med smör, persiljestjälkarna och timjankvisten utan att det tar färg.
Häll på vinet och fiskfonden, låt koka ner tills hälften är kvar. Sila bort grönsaker och örter.
Slå på grädden och koka ner till 4-5 dl kvarstår.
Stek den skivade torsken gyllene och arrangera på tallrikar. Häll såsen runt om eller låt gästerna servera sig själva.

17 jan. 2018

Var dags mat - Spenatsoppa med baconchips, 4 port



1 gul lök
1 morot
1-2 vitlöksklyftor
1 buljongtärning
1 L vatten
1 rejäl klick smör
1 pkt fryst spenat
1 dl grädde
Salt och peppar

Skala lök och morot. Skiva dem och fräs tillsammans med vitlöken i smöret tills löken börjar mjukna. Slå på vatten och lägg i buljongtärning. Koka ca 10 minuter och häll sedan ner spenaten. Tillsätt grädden, salta och peppra. Mixa med mixerstav till en slät soppa.

Baconchips
1 pkt bacon
Sätt ugnen på 180 grader
Dela på skivorna och fördela jämnt över en plåt klädd med papper.
Stek baconet i ugnen ca 15 min. Lägg över på hushållspapper och låt svalna.



16 jan. 2018

Var dags mat - Turkisk rödbetsdipp




200 gr rödbeta
1 msk olivolja + några teskedar
3 msk turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta, krossad
Salt
Sätt ugnen på 180 grader.

Gnid in betorna med olivolja och slå in dem i ugnsfolie.
Baka betorna ca 60 min tills de är mjuka.
Skala betorna när de svalnat något.
Mixa dem sedan med olivolja, yoghurt och vitlök till en slät kräm.
Smaka av med salt.

Var dags mat - Kyckling Masala med citronris, 4 port


4 kycklinglår eller filé
1,5 dl turkisk youghurt
1 lime, rivet skal och saft
2 msk garam masala
1 vitlök, pressad
salt, peppar

4 dl basmatiris
8 dl vatten
smör/olja
1 finhackad gul lök
2 rivna morötter
1 tsk curry
100 gr russin
1 citron, saft och rivet skal

Gör en marinad av yoghurt, garam masala, lime, salt, peppar och pressad vitlök.
Lägg kycklingen i påse och slå över marinaden. Massera in marinaden och lägg sedan kallt.
Perfekt att göra redan dagen innan för maximal smak!
Sätt in kycklingen på 185 grader i ca 45 min/ 20 min.

Koka basmatiriset enligt instruktion på förpackning. (15 + 5 minuter)
Bryn under tiden lök, morot och curry med olja eller smör.
När riset är klart blandas det med curryröran, rivet citronskal och citronsaft.

15 jan. 2018

Var dags mat - Chorizofyllda tomater, 4 port



8 medelstora tomater
Salt och peppar
3 chorizos
1 dl ströbröd
½ dl mjölk
1 msk dijonsenap
1 hackad schalottenlök
2 krossade vitlöksklyftor
6 msk hackade örter
1 msk rött vin
3 msk riven parmesanost
2 msk olivolja
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär av toppen på tomaterna och lägg dem åt sidan, skrapa ur kärnorna och ställ tomaterna i en ugnsfast form
Salta och peppra dem på insidan.
Blanda mjölk och ströbröd och låt stå 10 minuter.
Öppna korvarna och skrapa ur färsen, blanda med ströbröd och övriga ingredienser utom olivolja.. Blanda väl.
Fördela fyllningen mellan tomaterna och sätt tillbaka tomattopparna
Ringla oljan över och runt om tomaterna.
Baka tomaterna i 35 minuter.