5 feb. 2018

Var dags gröna mat - Ugnsbakad paprika med canellinibönor, 2 port


En hel måltid eller som tillbehör
1 brk canellinibönor
1 msk hackad färsk basilika
1 msk hackad färsk persilja
½ - 1 dl riven parmesan
1 msk olivolja
Salt och peppar
2 stora paprikor

Blanda bönor, örter och parmesan i en skål.
Med hjälp av en gaffel krossas allt till ett grovt mos.
Tillsätt olivolja och smaka av med salt och peppar.
Skär av hatten på paprikorna och ta bort innanmätet.
Fyll paprikorna med bönkrosset, sätt på hatten och baka i ugnsfast form, 190 grader ca 40 min.

4 feb. 2018

Var dags mat - Rostad blomkål med citron och vitlök


1 blomkålshuvud
1 citron
1 solo vitlök eller flera klyftor
3 msk olja
salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader.
Ansa blomkålen lätt och skär den i skivor så gott det går.
Lägg i en ugnsfast form.
Dela citronen och pressa ur saften, lägg halvorna med kålen.
Dela vitlöken och fördela över kålen.
Ringla över olja, salta och peppra. Blanda väl.
Sätt in i ugnen 15-20 minuter, det gör ingenting att vissa delar får rejält med färg - det ger bara mer smak!

Var dags mat - Rostad vitlöksdressing


1 hel vitlök
1/2 + 3 msk olja
1 msk citronjuice
salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader.
Skär toppen av vitlöken, lägg den på en bit folie och häll över 1/2 msk olja.
Vik ihop folien och baka löken i 20 minuter.
Ta ut löken och låt den svalna i foliepaketet.
Tryck ut de bakade lökarna och mixa med citronjuice och olja.
Smaka av med salt och peppar.

Var dags mat - En bok fylld med grön inspiration!

Vår andra kokbok innehåller gröna recept från våra restauranger Elsas Skafferi och Elsas Kantin.En liten bok, gjord så den får plats i fickan på ett förkläde, om grönsaker med enkla recept och tips.Inspirerad av medelhavsköket, asiatiska smårätter och nordiska klokskaper när det gäller lagring och tillagning. 

De flesta recepten kräver ingen längre arbetsinsats, några kräver lite passning. Gemensamt är att de går att laga i ett vanlig hemmakök med utrustning de flesta av oss har. Och flertalet av ingredienserna går att odla i en helt vanlig villaträdgård - min nämligen"

En trädgård, som trots att den är högst älskad, emellanåt mest liknar en djungel. Marianne Wikner, grafisk formgivare och fotograf till boken, har med sina vackra bilder lyckats fånga dess själ i skördetid.

Välkommen till Elsas Sköna Gröna Värld! 
Alexandra 

Böckerna finns att köpa på våra restauranger samt hos Boklådan i Mariefred, Electrolux Home i Strängnäs. Eller beställ ditt exemplar via mail till bok@elsasskafferi.se

Pris 89 kr 
+eventuellt post och porto

3 feb. 2018

Var dags mat - Potatissallad med linser och grillad paprika


- perfekt snabbmat när du fått potatis över
Kokt potatis
2-3 dl kokta linser
1 röd lök, strimlad
Grillad paprika i strimlor
1 msk vinäger
3 msk olja
Salt och peppar

Skiva potatisen och blanda med linser, lök och paprika.
Slå över olja och vinäger. 
Blanda väl, smaka av med salt och peppar!

Var dags gröna mat - Sallad med kålrabbi och äpple

1 kålrabbi
1 äpple
1 lime – saften
1 nypa cayennepeppar
Salt
Färsk koriander
Skär äpple och kålrabbi i skivor och sedan i tändstickstunna stavar.
(Allumettes på köksfranska)
Lägg i en skål, pressa över lime, strö över cayenne och hackad koriander, salta lätt.

Smaka av och servera sedan direkt!

Var dags gröna mat - Aubergine med vitost, russin och mynta, 2 port


1 aubergine i skivor
½ dl vitost
3 msk russin
1 msk mynta
Olja
Salt och peppar
Häll oljan i en stekpanna, lägg i den skivade auberginen och låt den bli ordentligt stekt.
Låt auberginen svalna och blanda den sedan med fetaost och russin.
Smaka av med salt och peppar.