21 mars 2018

Var dags (gröna) mat - Bönsallad med paprikavinägrette


1 brk blandade bönor
2 st grillade paprikor
3 msk olja
1 msk äppelcidervinäger
1 msk hackad mynta
Salt och peppar

Lägg bönorna i ett durkslag och skölj dem noga.
Låt rinna av ordentligt.
Mixa paprikorna med olja, vinäger och mynta.
Blanda bönorna med dressingen, smaka av med salt och peppar.

Var dags (gröna) mat - Sallad med fänkål och rädisor


2 fänkålshuvud
1 knippe rädisor
1/2 citron, saften
3 msk mild olja
Salt och peppar

Skiva fänkål och rädisor riktigt tunt.
Lägg i en bunke och pressa över citronsaften, slå i oljan.
Salta och peppra lätt.
Blanda ordentligt och låt gärna salladen stå 1 timme innan serveringen.

Den här mängden räcker som tillbehör för 4 vuxna till en god bit fisk med en krämig sås till.

19 mars 2018

Beställ 3-rätters påskmeny från oss - 295 kr!


Öjebyröra på Elsas mörka
- kräftstjärtar, Västerbottensost, majonnäs, dill och lite kummin

Lammstek med rosmarinsky och rotfruktsgratäng
- rosastekt lamm som du värmer lätt i rosmarinskyn och serverar tillsammans med gratängen

Tarte au Citron med hallonsås
- vår ljuvliga citronmarängpaj

Beställ senast tisdag 27 mars!

Menyn hämtas på Elsas Kantin, Eskilstunavägen 34, på Skärtorsdagen 14.00 - 17.00 eller enligt överenskommelse Långfredag och Påskafton. Välkommen med din beställning på:


0152-189 55 eller info@elsaskantin.se

16 mars 2018

Var dags mat - Örtstekta färsspett med Za'atar


Huvudrätt 4 portioner
600 gr nöt- eller lammfärs
1 ägg
1 finriven vitlöksklyfta
1 msk spiskummin
Salt och peppar
ca 1 dl Za´atar, kryddblandning
Olja eller smör till stekning

Blanda färsen i en bunke med vitlök, ägg och spiskummin.
Salta och peppra.
Lägg kryddblandningen på en djup tallrik.
Rulla färsen till fingertjocka rullar.
Lägg dem på kryddblandningen och se till att de täcks runt om.
Stek på medelhög värme till de är nästan helt genomstekta.
Låt svalna något och trä sedan upp dem på spett.
Servera med en härlig sallad och rostad potatis.
En krämig tzatziki eller annan yoghurtbaserad sås är perfekt till.

Tips!
Gör rullarna riktig små och servera tillsammans med kallskuret, marinerade oliver och lite annat smått och gott som en härlig plock-förrätt.


Var dags mat - Lite plock är alltid gott!

 Både jag och Martin är spontana när det gäller att bjuda in till middag. Och har man då kommit på lite i sista stund att man ska laga mat till fler än det var tänkt, är det perfekt att bjuda på lite plock till förrätt. 

Kallskuret från stora mataffären, småtomater och minimozzarella, oliver marinerade med en god olja och örter, en god röra och lite crostinis går snabbt att ställa fram. Gästerna får servera sig själva och du får tid att umgås eller laga mat!


13 mars 2018

Var dags mat - Senapsmarinerad fläskkarré, 4 portioner


800 gr benfri karré
1 vitlöksklyfta
1 knippa persilja
2 msk dijonsenap
2 msk kinesisk soja
1 dl olja

Blanda alla ingredienser till marinaden och häll den sedan över köttet som du lagt i en plastpåse.

Låt köttet marinera över natten och vänd påsen då och då för att fördela marinaden.

Sätt ugnen på 175 grader.

Lägg karrén i en ugnsfast form, ställ in i ugnen och kör den till en innertemperatur på 72 grader.

Var dags mat - Sallad med rädisor, keso, mynta och koriander


Rädisor
Gurka
Vårlök
Mynta
Koriander
Keso, färskost eller fetaost
Olja
Rödvinsvinäger
Salt och peppar


Dela gurkan på längden och skrapa ut fröna, skiva den sedan.
Skölj och ansa rädisorna, klyfta dem.
Skär vårlök och arrangera i en skål med gurka och rädisor.
Hacka mynta och koriander och strö över. Klicka i lite keso, färskost eller riv ner lite feta.
Ringla över olja och vinäger, dra ett tag med pepparkvarnen och strö över lite flingsalt.
Gott till grillat – både kött och fisk!