27 mars 2018

Glad påsk! - Spröda sparrisflarn med fetaost

- självklart går flarnen att göra större om man vill!

2 smördegsplattor
12 st gröna sparrisar
1 ägg
½ pkt fetaost
1 dl crème fraiche

Sätt ugnen på 190 grader.
Kavla smördegen lät och dela dem sedan i 8 lika stora kvadrater.
Skär en 1,5 cm kant i 4 av plattorna, som en tavelram, pensla med uppvispat ägg och klistra ihop med övriga plattor.
Mosa fetaosten och blanda med crème fraiche. Lägg en klick i varje smördegstavla.
Dela sparrisen och lägg ovanpå, salta och peppra.
Pensla runt kanterna med resten av ägget.
Baka tills flarnen är gyllene, ca 14 minuter.

Ät med resten av fetaostcrèmen och en liten sallad.

26 mars 2018

Glad påsk! - Gubbröra på matjessill


1 brk matjessill
1 msk hackad gräslök
2 hårdkokta ägg
1 msk majonnäs



Ta upp sillen ur burken och låt den rinna av ordentligt, skär den sedan i kuber.
Tärna äggen och blanda dem med sillen, majonnäsen och gräslöken.
Smaka av med vitpeppar och ev. salt. Ställ kallt att mogna.
Servera gubbröran som förrätt på t.ex kavring eller i en skål på påskbordet

Glad påsk! -Lammrostbiff med rostat vitlökssmör, 4 port


ca 700 gr lammrostbiff
150 gr smör
3-5 vitlöksklyftor
Salt, peppar, rosmarin
Stektermometer


Sätt ugnen på 150 grader och ställ fram smöret på bänken.
Strö salt, peppar och hackad rosmarin på en skärbräda.
Rulla köttet i kryddblandningen så det täcks.
Bryn köttet runt om och lägg sedan i en ugnsfast form tillsammans med vitlökarna.
Sätt i termometern och låt köttet stå inne tills det fått en innertemperatur på 56 grader.
Ta ur köttet och slå in det i aluminiumfolie och lägg det åt sidan.
Skrapa ur innanmätet ur vitlökarna och blanda med smöret tills det blir smidigt.
Smaka av med salt, peppar och kanske lite färska örter.
Klassisk hasselbackspotatis passar alldeles utmärkt till.

Glad påsk! - Sparris med Tallegio

Sparris
Olivolja eller smält smör
Salt och peppar
Tallegio, eller annan smakrik ost

Koka upp lätt saltat vatten.
Bryt bort den träiga delen av sparrisen och koka den sedan 4-5 min.
(De ska gå att böja utan att de går av.)
Ta upp sparris och låt den rinna av innan du lägger den på i en ugnsfast form.
Pensla med olivolja eller smält smör. Salta och peppra lätt.
Hyvla eller smula över Tallegio eller annan smakrik ost.
Sätt ugnen på grill och ställ sedan in sparrisen 4-5 min tills osten smält.
Ät genast!

21 mars 2018

Var dags (gröna) mat - Bönsallad med paprikavinägrette


1 brk blandade bönor
2 st grillade paprikor
3 msk olja
1 msk äppelcidervinäger
1 msk hackad mynta
Salt och peppar

Lägg bönorna i ett durkslag och skölj dem noga.
Låt rinna av ordentligt.
Mixa paprikorna med olja, vinäger och mynta.
Blanda bönorna med dressingen, smaka av med salt och peppar.

Var dags (gröna) mat - Sallad med fänkål och rädisor


2 fänkålshuvud
1 knippe rädisor
1/2 citron, saften
3 msk mild olja
Salt och peppar

Skiva fänkål och rädisor riktigt tunt.
Lägg i en bunke och pressa över citronsaften, slå i oljan.
Salta och peppra lätt.
Blanda ordentligt och låt gärna salladen stå 1 timme innan serveringen.

Den här mängden räcker som tillbehör för 4 vuxna till en god bit fisk med en krämig sås till.

19 mars 2018

Beställ 3-rätters påskmeny från oss - 295 kr!


Öjebyröra på Elsas mörka
- kräftstjärtar, Västerbottensost, majonnäs, dill och lite kummin

Lammstek med rosmarinsky och rotfruktsgratäng
- rosastekt lamm som du värmer lätt i rosmarinskyn och serverar tillsammans med gratängen

Tarte au Citron med hallonsås
- vår ljuvliga citronmarängpaj

Beställ senast tisdag 27 mars!

Menyn hämtas på Elsas Kantin, Eskilstunavägen 34, på Skärtorsdagen 14.00 - 17.00 eller enligt överenskommelse Långfredag och Påskafton. Välkommen med din beställning på:


0152-189 55 eller info@elsaskantin.se