15 maj 2018

Elsas Älsklingar - Glaze of Glory, eller helt enkelt den bästa marinaden


3 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 msk dijonsenap
1 msk soja
2 msk råsocker
2 msk ketchup
1 tsk sambal oelek
Svartpeppar

Mortla vitlöksklyftorna med saltet.
Tillsätt senap, soja, råsocker, ketchup och sambal.
Mal rejält med svartpeppar, minst två teskedar, och tillsätt vinägern.
Blanda allt tills du får en tjock, härlig smet.
Pensla revbensspjällen rejält med glazen och låt dem sedan vila i ett par timmar för att ta riktigt bra smak.
Grilla revbenen hårt eller kör dem i ugn tills de får bra med färg.
Avnjutes med sallad och bröd – ätes med fingrarna!

Elsas Älsklingar - Kycklingröra med curry och mangorajja


1 stor baguette
300 gr tillagad kyckling
1 röd paprika
½ röd lök
2 dl majonnäs
2 msk mango chutney
2 tsk curry
Stimla kycklingen och paprikan.
Hacka löken.
Blanda alla ingredienser, smaka av med salt och peppar.
Kanske vill du ha i lite mer curry?
Skär ett snitt i översidan på baguetten, öppna och lägg i fyllningen.

Stoppa ner några sallatsblad.

14 maj 2018

Elsas Älsklingar - Drömgod Rabarberpaj med vit choklad



500 gr rabarber
2 msk strösocker
1 msk potatismjöl eller maizena
100 gr vit choklad
½ dl hackad sötmandel
100 gr smör
1,5 dl vetemjöl
1.5 dl havregryn
0,5 dl strösocker

Sätt ugnen på 200 grader.
Skär rabarbern i bitar och blanda dem strösocker och potatismjöl. 
Lägg i botten av en smord pajform.
Grovhacka choklad och mandel.
Smält smöret och låt det sedan svalna.
Blanda ner de torra ingredienserna och sedan choklad och mandel.
Fördela över rabarbern och grädda sedan mitt i ugnen ca 20 minuter tills täcket har fått fin färg.


12 maj 2018

Elsas Älsklingar - Kallrökt lax med gräddkokt svamp, 2-4 port

Ett paket kallrökt lax blir till en festlig förrätt för 4, eller en lätt måltid för 2!


150 gr kallrökt lax i skivor
2 msk torkad skogssvamp
1 msk hackad gul lök
smör
2 dl grädde
Salt och peppar
Blandade salladsblad
Blötlägg svampen ett par timmar i förväg.
Fräs löken i smöret och tillsätt sedan den avrunna svampen.
Salta och peppra lätt.
Tillsätt grädden och koka under omrörning tills såsen tjocknat.
Täck tallrikarna med lax, lägg sallad i mitten och fördela såsen runt om.

9 maj 2018

Elsas Älsklingar - Citronkräm med färska bär, 4-6 port


5 dl vispgrädde
1,5 dl socker
¾ dl citronsaft

Koka upp grädde och socker under omrörning i en kastrull.
Sänk värmen och låt sjuda 3 minuter, rör om då och då.
Höj värmen något och koka 3 minuter till under omrörning.
Ta av kastrullen och tillsätt citronsaften.
Låt svalna något och häll sedan upp på glas.
Täck med plastfilm och ställ in i kylen fram till serveringen.
Servera med rårörda bär.




Elsas Älsklingar - Öjebyröra



1 brk kräftstjärtar
1 dl riven Västerbottensost
1 dl majonnäs
2 msk hackad dill
1 msk hel kummin
2 cl OP Andersson
Häll kräftstjärtarna i ett durkslag och låt dem rinna av ordentligt.
Hacka dem sedan grovt och blanda väl med övriga ingredienser.

Tips!
Supergott på en smörstekt toast, en skiva rågbröd eller sprött knäckebröd.

8 maj 2018

Elsas Älsklingar - Burrata, min senaste passion


1 Burrata
1 päron av fast sort
2 huvud av Little Gem eller 1 stort huvud romansallad
2 vårlökar
Blandad sallad
1 msk olivolja av god kvalitet
2 tsk balsamico
Salt och peppar

Klyfta päronet, salladen och lökarna.
Pensla dem med olja, salta och peppra. 
Lägg dem på grillen och låt dem få färg.
Lägg osten på ett fat, häll på olivolja och balsamico, salta och peppra.
Fördela grönsakerna runt om, servera och ät direkt!