28 maj 2018

Elsas Kalasmat - Kokostoppar med citronmeliss och mynta, 20 stora eller 50 små



50 gr smör
2 ägg
2 dl socker
200 gr riven kokos
3 msk hackad mynta och citronmeliss

Sätt ugnen på 200 grader.

Smält smöret och rör samman alla ingredienser i en stor bunke.
Låt smeten svälla 10 minuter, du får du fasta toppar som inte flyter ut.
Klicka ut toppar på bakplåt med papper på.
Grädda mitt i ugnen tills topparna fått fin färg, ca 12 minuter.

Elsas Kalasmat - Canapéer med chèvre och soltorkad tomat, 12 st


1 liten rulle getost
6 skivor rågbröd
smör
10 soltorkade tomater i olja
Olja från tomaterna
Salt och peppar
Färsk timjan

Bred smör på rågbröden och skär ut rundlar med hjälp av ett litet glas.
Skär osten i 12 jämnstora bitar och lägg på rundlarna.
Mixa de torkade tomaterna med några matskedar av oljan de ligger i.
Smaka av med salt och peppar.
Klicka ut tomatröran på osten och dekorera med färsk timjan.

27 maj 2018

Elsas Kalasmat - Olivfyllda crustader

Tapenade
- klassisk frank olivröra med smak av vitlök och sardeller passar perfekt att fylla små munsbitar med
1 brk svarta oliver utan kärnor1-2 vitlöksklyftorpersilja1-2 sardeller (eller inga alls...)olivoljaSalt och pepparLägg allt i mixern och kör till en smet. Blir det röra över är det jättegott att toppa laxbitar med röran och baka av i ugnen.

Elsas Kalasmat - Laxfyllda crustader


180 gr rökt lax
2 dl crème fraiche
1/2 citron, saften
2 msk hackad gräslök
Salt och peppar
Gräslöksblommor eller annat kryddgrönt

Lägg lax, crème fraiche och citronsaft i en matberedare. Mixa till en slät massa.
Blanda i gräslök, smaka av med salt och peppar.
Spritsa eller klicka ner i crustaderna.
Dekorera med gräslöksblommor eller annat kryddgrönt.

25 maj 2018

Elsas Kalasmat och dryck - Roségin, trendigast i år


I år är det rosa gin som gäller!


2 dl socker 
5 dl vatten,
½ kg rabarber 
100 g jordgubbar eller hallon

Koka alla ingredienser ca 20 min, eller tills rabarbern blivit mjuk.
Sila genom silduk och blanda med lika delar gin.
Min favorit är att blanda med färska jordgubbar, skivad lime och lemonad. Lite mynta på toppen gör heller ingen skada. 

Elsas Kalasmat - Rabarberkaka med mynta, valnötter och kardemumma, ca 20 bitar


3 ägg
4  + ½ dl socker
200 gr smör
4 dl mjölk
8 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kardemumma
3 msk hackad mynta
1 dl hackade valnötter
4-5 medelstora rabarber

Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret, häll i mjölken och ställ åt sidan.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl med bakpulver, kardemumma och vaniljsocker.
Häll ner i äggsmeten, blanda och tillsätt smörblandningen.
Vänd ner hackad mynta.
Klä en långpanna med bakplåtspapper och häll i smeten.
Strö över nötterna och skivad rabarber.
Grädda 30 - 40 min beroende på storlek på formen.
Servera med iskall vispad grädde eller en rejäl klick glass!

24 maj 2018

Elsas Kalasmat - Kycklingspett med citrontimjan, 4-8 port

4 kycklingfiléer
2 vitlöksklyftor
1 citron, rivet skal och saft
1 dl neutral olja
1 rejäl knippa citrontimjan
Salt och peppar

Stimla kycklingen i 4-5 strimlor per filé och lägg i en 3-liters plastpåse.
Pressa eller riv ner vitlöken i påsen tillsammans med olja, skal och saft från citronen.
Salta och peppra lätt.

Knyt ihop påsen och knåda den sedan så att allt blandas väl.
Ställ kallt i minst 1 timme. (Det går bra att marinera över natten också.)

Lägg grillpinnar i blöt och trä sedan upp kycklingen på spetten.
Kör dem i ugn ca 10 minuter, eller tills de har en innertemperatur på minst 72 grader.
Det funkar också alldeles utmärkt att lägga dem på grillen, men låt marinaden rinna av något så slipper du manshöga lågor från grillen.
Dekorera gärna spetten med lite fler timjankvistar.