26 juni 2018

Elsas Sommarmat - Jordgubbsmaränger, 16 stora

4 äggvitor
5 dl socker - ja, det stämmer!
1 tsk citronsaft
1 msk jordgubbssylt
(röd karamellfärg)

Vispa äggvitor, socker och citronsaft över vattenbad tills sockerkristallerna löst upp sig.
Fortsätt vispa med elvisp i 20 min.

Lägg i sylten och rör om lite så sylten gör smeten randig.
Några droppar karamellfärg gör susen för utseendet.

Klicka ut på bakplåtspapper och baka i ugnen på 130 grader i 50-60 minuter.

Elsas Sommarmat - Melongazpacho, 6 port










4 röd paprika
2 gul lök
600 gr vattenmelon
½ gurka
1 liten röd lök
2 msk mild olivolja
Salt, peppar, vitlök
Lägg alla ingredienser i en matberedare och kör till en slät soppa.
Smaka av med salt och peppar och en gnutta vitlök.
Ställ kallt fram till serveringen.

Servera med frasiga krutonger eller lägg ner lite minimozzarella för extra stuns.

25 juni 2018

Elsas Sommarmat - Ljummen mangold- och kålsallad med krispig salami


100 gr salami
2 msk mild olja
2 vitlöksklyftor, skivade
300 gr mangoldstjälkar och kål
1/2 citron, saften
Salt och peppar
75 gr fetaost
Hackad persilja

Strimla salamin och stek den i oljan tills den börjar mörkna.
Lyft ur salamin och lägg att rinna av på ett hushållspapper.
Lägg i vitlök och mangoldstjälkar och låt dem bli lite genomskinliga.
Tillsätt kål och citronsaft, salta och peppra.
Lägg på ett lock och låt puttra ca 10 min.
Häll upp på ett fat, slå över vätskan, smula över fetaost och salami.
Toppa med rejält med hackad persilja.





21 juni 2018

Elsas Sommarmat - Två goda röror med färskost

Färskostdipp med soltorkad tomat och basilika
2 dl färskost
1 dl hackade soltorkade tomater 
1 msk hackad basilika
1 msk olja från tomaterna
salt och peppar

Blanda allt i en skål och mixa eventuellt med mixerstav för en slätare röra.
Smaka av med salt och peppar.


Färskostdipp med apelsin, mynta och koriander
1 apelsin
3 dl färskost
1 msk hackad mynta
1/2 msk hackad koriander
1 tsk finhackad chili
1 klyfta vitlök, pressad
Salt och peppar
Honung

Blanda osten med rivet skal från apelsinen och 2 msk pressad apelsinsaft.
Rör ner örter, vitlök och chili.
Smaka av med salt, peppar och honung vid behov.



    

Elsas Sommarmat - Gubbröra på matjessill



1 brk matjessill
1 msk hackad gräslök
2 hårdkokta ägg
1 msk majonnäs



Ta upp sillen ur burken och låt den rinna av ordentligt, skär den sedan i kuber.
Tärna äggen och blanda dem med sillen, majonnäsen och gräslöken.
Smaka av med vitpeppar och ev. salt. Ställ kallt att mogna.
Servera gubbröran som förrätt på t.ex kavring eller i en skål på påskbordet

Elsas Sommarmat - Matjessill med brynt smör, ägg och röd lök


l

- perfekt till lunch på midsommardagen!

1-2 burkar matjessil
2 hårdkokta ägg
3 msk hackad röd lök
1 msk hackad dill
4 msk smör

Låt sillen rinna av något och fördela den sedan på fyra tallrikar.
Hacka äggen och strö sedan ägghack, lök och dill över sillarna.
Bryn smöret – det ska dofta lätt av kola när det är klart, och fördela runt sillarna.
Ät omedelbart!
Vill man kan man lägga sillen på en bit kavring eller rågbröd.

Elsas Sommarmat - Fyllda ägghalvor: oliv&vitlök - avokado&sardeller - lax&rom

8 hårdkokta ägg
1,5 dl majonnäs
1,5 msk dijonsenap
1 tsk röd vinäger
Dela äggen i halvor och skrapa ur gulorna.
Blanda dem med majonnäs, senap och vinäger till en slät smet.
Dela smeten i tre lika delar och smaksätt delarna.

Oliv och vitlök
1 msk hackade svarta oliver
½ finriven vitlöksklyfta

Avocado och sardeller
½ avokado
4 sardeller/anjovis


Rökt lax, stenbitsrom och rädisa
1 msk varmrökt lax
3 finhackade rädisor
Stenbitsrom i valfri färg