4 äggvitor
5 dl socker - ja, det stämmer!
1 tsk citronsaft
1 msk jordgubbssylt
(röd karamellfärg)
Vispa äggvitor, socker och citronsaft över vattenbad tills sockerkristallerna löst upp sig.
Fortsätt vispa med elvisp i 20 min.
Lägg i sylten och rör om lite så sylten gör smeten randig.
Några droppar karamellfärg gör susen för utseendet.
Klicka ut på bakplåtspapper och baka i ugnen på 130 grader i 50-60 minuter.
26 juni 2018
Elsas Sommarmat - Jordgubbsmaränger, 16 stora
Elsas Sommarmat - Melongazpacho, 6 port
4 röd paprika
2 gul lök
600 gr vattenmelon
½ gurka
1 liten röd lök
2 msk mild olivolja
Salt, peppar, vitlök
Lägg alla ingredienser i en matberedare och kör till en slät soppa.
Smaka av med salt och peppar och en gnutta vitlök.
Ställ kallt fram till serveringen.
Servera med frasiga krutonger eller lägg ner lite minimozzarella för extra stuns.
25 juni 2018
Elsas Sommarmat - Ljummen mangold- och kålsallad med krispig salami
100 gr salami
2 msk mild olja
2 vitlöksklyftor, skivade
300 gr mangoldstjälkar och kål
1/2 citron, saften
Salt och peppar
75 gr fetaost
Hackad persilja
Strimla salamin och stek den i oljan tills den börjar mörkna.
Lyft ur salamin och lägg att rinna av på ett hushållspapper.
Lägg i vitlök och mangoldstjälkar och låt dem bli lite genomskinliga.
Tillsätt kål och citronsaft, salta och peppra.
Lägg på ett lock och låt puttra ca 10 min.
Häll upp på ett fat, slå över vätskan, smula över fetaost och salami.
Toppa med rejält med hackad persilja.
21 juni 2018
Elsas Sommarmat - Två goda röror med färskost
Färskostdipp med soltorkad tomat och basilika
2 dl färskost
1 dl hackade soltorkade tomater
1 msk hackad basilika
1 msk olja från tomaterna
salt och peppar
Blanda allt i en skål och mixa eventuellt med mixerstav för en slätare röra.
Smaka av med salt och peppar.
1 apelsin
3 dl färskost
1 msk hackad mynta
1/2 msk hackad koriander
1 tsk finhackad chili
1 klyfta vitlök, pressad
Salt och peppar
Honung
Blanda osten med rivet skal från apelsinen och 2 msk pressad apelsinsaft.
Rör ner örter, vitlök och chili.
Smaka av med salt, peppar och honung vid behov.
Elsas Sommarmat - Gubbröra på matjessill
1 brk matjessill
1 msk hackad gräslök
2 hårdkokta ägg
1 msk majonnäs
Ta upp sillen ur burken och låt den rinna av ordentligt, skär den sedan i kuber.
Smaka av med vitpeppar och ev. salt. Ställ kallt att mogna.
Servera gubbröran som förrätt på t.ex kavring eller i en skål på påskbordet
Elsas Sommarmat - Matjessill med brynt smör, ägg och röd lök
l
- perfekt till lunch på midsommardagen!
1-2 burkar matjessil2 hårdkokta ägg
3 msk hackad röd lök
1 msk hackad dill
4 msk smör
Låt sillen rinna av något och fördela den sedan på fyra tallrikar.
Hacka äggen och strö sedan ägghack, lök och dill över sillarna.Bryn smöret – det ska dofta lätt av kola när det är klart, och fördela runt sillarna.
Ät omedelbart!
Vill man kan man lägga sillen på en bit kavring eller rågbröd.
Elsas Sommarmat - Fyllda ägghalvor: oliv&vitlök - avokado&sardeller - lax&rom
8 hårdkokta ägg
1,5 dl majonnäs
1,5 msk dijonsenap
1 tsk röd vinäger
Dela äggen i halvor och skrapa ur gulorna.
Blanda dem med majonnäs, senap och vinäger till en slät smet.
Dela smeten i tre lika delar och smaksätt delarna.
Oliv och vitlök
1 msk hackade svarta oliver
½ finriven vitlöksklyfta
Avocado och sardeller
½ avokado
4 sardeller/anjovis
3 finhackade rädisor
Stenbitsrom i valfri färg
1,5 dl majonnäs
1,5 msk dijonsenap
1 tsk röd vinäger
Dela äggen i halvor och skrapa ur gulorna.
Blanda dem med majonnäs, senap och vinäger till en slät smet.
Dela smeten i tre lika delar och smaksätt delarna.
Oliv och vitlök
1 msk hackade svarta oliver
½ finriven vitlöksklyfta
Avocado och sardeller
½ avokado
4 sardeller/anjovis
Rökt lax, stenbitsrom och rädisa
1 msk varmrökt lax3 finhackade rädisor
Stenbitsrom i valfri färg
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)