26 okt. 2018

Visst kan man odla året om - Ny bok av Sara Bäckmo, "Vinterodling"



Odla på vintern? Det går väl inte? Jo! Av Sara Bäckmo har jag lärt mig att det går att odla året om. I senaste boken visar Sara hur hon utmanar traditionella odlingsmetoder för att odla och skörda även mitt under smällkalla vintern. 

Sara odlar hela året: På våren sås kål och rotsaker till vintern. Under sommaren görs nya sådder av bladgrönsaker och rötter som ska växa sig skördeklart och skördas när det är kallt. Och under den tidiga våren skördas resultatet av det som övervintrat eller såtts under vintern. Med andra ord pågår vinterodlingen året om och det är också så den gör sig allra bäst: invävd i det vanliga trädgårdsåret. Den sluter cirkeln, gör odlingsåret komplett.

"”Det finns ingen annan tid på året som framkallar samma stolthet som när jag skördar grönsaker på vintern. På något vis har det blivit det ultimata beviset på att jag behärskar det här med att odla.”"


Höstlov i Skafferiet



För första gången på länge känner jag mig välförtjänt av höstlov. Den senaste månaden har jag vikarierat på restauranglinjen, Culinary Craft, och fått sätta ord på mina kunskaper i ämnet ”Service och bemötande” – så enkelt att prata om och förstå, men så lätt att vara mänsklig och glömma bort när man är stressad, inte trivs på jobbet eller bara har en dålig dag. Så hur lär man ut något som är så oerhört erfarenhetsbaserat? Vi gör studiebesök, agerar mystery-shoppers, ifrågasätter våra personliga egenskaper, leker charader och pratar om knepiga situationer som kan uppstå. 

Nu lägger jag upp fötterna en stund och fyller på med inspiration inför lektioner och julbord och fnissar åt slutsatsen en av eleverna drog:
-”Kan du inte vara trevlig, var tyst alltså?!”

19 okt. 2018

Morotssallad med körvel och apelsin, 2 port



2 medelstora morötter
1 apelsin
färsk körvel
50 gr blandade salladsblad
1 msk citronsaft
2 msk olja
salt och peppar

Skala morötterna och strimla dem sedan tunt med hjälp av skalaren.
Skär bort skalet från apelsinen och skiva den sedan tunt.
Strimla salladen och blanda med apelsin och morot.
Pressa över 1 msk citronsaft och slå på oljan.
Salta och peppra, vänd runt och strö över körvel.

Körveldoftande soppa för fyra


30 gr smör
1 gul lök, skivad
2 vitlöksklyftor, skivad
2 selleristjälkar, skivade
1 liten purjolök
1 potatis, tärnad
6 dl kycklingbuljong
40 gr färsk körvel
1 dl grädde
salt och peppar

Smält smöret i en kastrull. Lägg i lök, vitlök, purjo och selleri. Låt dem svettas i ca 10 min.  Slå över buljongen och tillsätt potatisen. Koka ca 10 min tills potatisen blir riktigt mjuk. Dra åt sidan och låt svalna lite grann.  Tillsätt körveln och mixa sedan soppan slät.
Ställ tillbaka på spisen, koka upp och tillsätt grädden.
Smaka av med salt och peppar.

12 okt. 2018

Nudelsallad med grönkål, ärtskott och lime, 4 port



1 pkt nudlar 200 gr
250 gr grönkål och ärtskott
2 msk rapsolja
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 liten gul lök
1 lime, saften
Koriander

Koka nudlarna enligt anvisningar på paketet.
Kärna ur chilin och strimla den. Skär vitlök och gul lök i tunna skivor.
Häll oljan i en riktigt stor stekpanna eller wok. Lägg i chili och lökarna.
När löken börjar bli genomskinlig lägger du in kål och ärtskott.
Stek/woka 2-3 min och tillsätt sedan rejält med nudlar.
Vänd runt ordentligt och lägg över i en skål.
Pressa över limesaften och dekorera med koriander.

Misomarinerad kyckling, 4 port



650 gr kycklinglårfilé
2 msk rapsolja
2 vitlöksklyftor
35 gr ingefära
1 msk råsocker
3 msk japansk soja
3 msk risvin
3 msk vit misopasta

Lägg kycklingfiléerna i en vid skål.
Finhacka vitlök och ingefära, lägg i en skål tillsammans med övriga ingredienser och blanda väl. Slå marinaden över kycklingen och låt stå minst 30 min, men gärna över natten.
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg över kycklingen i en ugnsfast form och sprid ut dem. Ställ in i ugnen ca 25 minuter tills de blivit gyllene. Servera direkt med nudelsalladen.

5 okt. 2018

3 boktips till helgen!



Efterrätter, Olle T. Cellton
I "Efterätter" har Malmökocken Olle T. Cellton samlat sina bästa söta recept. Här finns allt från enkel engelsk citronposset och olivoljekaka med smak av apelsin, till mer tidskrävande efterrätter som den franska klassikern marjolaine. Flera av recepten gör Olle dagligen både hemma och på restaurang Babette.



Soppa, Potage och Buljong, Tommy Myllymäki
Ännu en bok från en av våra allra bästa kockar!
I bokens 80-tal recept ingår klara soppor, gräddiga soppor, mixade soppor, kalla soppor, buljonger och potager. Du lär dig snabbt hur du med några få grundtekniker i bagaget kan variera smaksättningarna i det oändliga. Med en huvudråvara som till exempel blomkål går det att göra hur mycket som helst, och en enkel buljong kan i högsta grad bli något sofistikerat om du ger dig tid att göra ett bra förarbete.



Regnbågsmat, Annika Panotzki
Med den här boken kan du koppla samman kroppens ursprungliga visdom med vår moderna livsstil. Regnbågsmat presenterar ett hållbart sätt att leva, tillaga och äta mat med energigivande recept för hela dagen. Från frukostar med smoothies, juicer och bowls till mängder av fantastiskt goda maträtter som passar både vardag och fest. Självklart även efterrätter och godsaker som du kan njuta av alla dagar i veckan. Allt i regnbågens färger!