26 okt. 2018

Slå hål på dina fördomar om vegansk mat! - Vegansk snabbmat, Sebastian Schauerman



I Vegansk snabbmat får vi handfasta tips och råd kring hur vi på ett enkelt och inspirerande sätt kan äta vegansk och klimatsmart mat. Recepten som på ett lätt och roligt sätt får dig att lyckas med vegansk mat har sitt ursprung från gatans kök. Moderniserade street food klassiker från hela världen varvas här med Sebastian Schauermanns egna innovationer och recept från Taku-Taku.

"Jag var trött på fördomarna att vegansk mat är tråkig, med de här recepten vill jag bevisa för dig som inte är vegan att det går att göra fantastisk och spännande mat på enbart grönsaker, men som framförallt är väldigt god."

Linas matkasse i bokform - Middag hela veckan, Lina Gebäck



Den eviga frågan ”vad blir det till middag?” ställs vi alla inför ofta. Idéerna tryter och inspirationen likaså. Lina Gebäck har hjälpt tusentals svenska med sin matkasse och nu kommer hennes första kokbok. Hennes matfilosofi är enkel - om det mesta man äter är sunt och balanserat, så finns det utan tvekan utrymme för mat som inte kvalar in som den mest hälsosamma också. 

Hon ger tips på hur du spar tid när det är som mest ont om den och hur man lagar mat från grunden på ett enkelt sätt. 

”Blomkålsfritters” och ”Färsk gnocchi med chèvre och rosmarinolja” är två av recepten som får det att vattnas i munnen på mig och passar perfekt nu i höst.

Smörgåshistoria och mackfilosofi - Mackor, Jonas Cramby



När John Montagu, den fjärde hertigen av Sandwich, fick den briljanta idén att stoppa kallskuret kött mellan två brödbitar uppfann han inte bara den första, riktigt moderna måltiden. Han skapade en global besatthet. Idag finns det nämligen varianter av den portabla, billiga – men framförallt läppsmackande goda – mackan i de flesta kulturer och det är på tiden att det kommer en bok som tar ämnet på allvar
”Mackor” innehåller smörgåshistoria, mackfilosofi, hur du baka de perfekta bröden, gör egna charkuterier och ost sam vilka tillbehör och verktyg varje mackälskare borde ha i sin ägo.

Visst kan man odla året om - Ny bok av Sara Bäckmo, "Vinterodling"



Odla på vintern? Det går väl inte? Jo! Av Sara Bäckmo har jag lärt mig att det går att odla året om. I senaste boken visar Sara hur hon utmanar traditionella odlingsmetoder för att odla och skörda även mitt under smällkalla vintern. 

Sara odlar hela året: På våren sås kål och rotsaker till vintern. Under sommaren görs nya sådder av bladgrönsaker och rötter som ska växa sig skördeklart och skördas när det är kallt. Och under den tidiga våren skördas resultatet av det som övervintrat eller såtts under vintern. Med andra ord pågår vinterodlingen året om och det är också så den gör sig allra bäst: invävd i det vanliga trädgårdsåret. Den sluter cirkeln, gör odlingsåret komplett.

"”Det finns ingen annan tid på året som framkallar samma stolthet som när jag skördar grönsaker på vintern. På något vis har det blivit det ultimata beviset på att jag behärskar det här med att odla.”"