26 nov. 2018

Var dags gröna mat - Fönsterodling!



I helgen skördade jag ärtskott från mitt växthus till veckans recept huttrandes i ficklampans sken. Men så gott som de smakade var det värt att frysa lite. Nu är det dags att så nya ärtskott som kommer växa fint i mitt köksfönster trots att dagarna är så mörka.

Jag använder djupa fat, minst 3 cm, som jag fyller med jord nästan till kanten. 
Sedan lägger jag ekologiska ärtor från affären i blöt ett par timmar innan jag strör ut dem tätt på jorden. (Man får prova sig fram till mängden.) 
Jag vattnar och lägger plastfilm över sådden och ställer den sedan i ett fönster med ett element under. Sådden ska vara fuktig, men inte blöt. 
Efter två veckor kan jag skörda. 
Genom att lämna ca 4 cm av skottet får jag ytterligare en skörd efter någon vecka!

Var dags gröna mat - Stekt spetskål, 4 port



1 spetskål
2 msk smör
Salt och peppar

Dela kålen i 4 – 8 delar.
Lägg smöret i en stekpanna och lägg ner kålklyftorna.
Salta och peppra. Stek 3-4 min på varje sida.

För lite asiatisk touch kan du steka kålen i olja, hälla över ett par droppar sesamolja och 1 msk japansk soja – Så gott!

Var dags mat - Kyckling Korma med linser, 4 port



600 gr kycklinglårfilé
smör
1 gul lök
1 brk cocosmjölk
1 msk curry
3 msk mandelmjöl
1 dl gula russin
1 tsk salt
½ msk strösocker
1 förp kokta linser
1 msk hackad mynta

Skär kycklingen i bitar ca 3x3 cm.
Skala och dela löken på hälften, skiva den sedan och lägg i en gryta tillsammans med en rejäl klick smör. Bryn löken 3 minuter, tillsätt cocosmjölk, curry, mandelmjöl och russin.
Lägg en klick smör i en stekpanna och stek kycklingen ca 5 min. Vänd efter halva tiden.
Häll över i grytan och tillsätt socker och salt. Smaka av och låt sjuda ca 15 min.
Tillsätt linserna, koka upp på nytt och dra sedan av grytan från värmen och lägg i myntan.
Servera med nykokt ris och stekt spetskål.

Var dags gröna mat - Gurksallad med chili och citron, 4 port



1 gurka
1 tsk salt
1 msk citronsaft
2 msk olja
Svartpeppar
Chiliflakes
Riv gurkan på rivjärnets grövsta sida eller använd en grönsakssvarv om du har.
Lägg i en bunke och strö över saltet. Blanda ordentligt och låt sedan stå kallt ca 30 min.
Slå av vattnet som bildats. Häll på citronsaft och olja, blanda väl och smaka sedan av med peppar och chiliflakes. Har du färsk mynta hemma är den perfekt att strimla och ha i salladen!

Fylld lövbiff med grillad paprika och färskost, 4 port



600 gr lövbiff
Grillad paprika på burk
4 msk färskost, gärna med vitlök
Salt och peppar
Tandpetare
1 dl rött vin
1 msk kalvfond
½ dl vatten
Salt och peppar
Smör
Rapsolja

Sätt ugnen på 190 grader.
Lägg ut biffarna på en skärbräda.
Bred på färskosten, lägg på en ¼ grillad paprika. Salta och peppra.
Rulla ihop biffarna och ”sy ihop” dem en tandpetare.
Lägg en rejäl klick smör i en stor stekpanna tillsammans med ett par msk olja.
Bryn rullarna runt om och lägg över i en ugnsfast form.
Ställ in i ugnen 7-10 min.
Häll vin, fond och vatten i stekpannan.
Vispa runt ordentligt och låt vätskan koka ihop några minuter till en sås.
Sila av såsen och slå den sedan över de färdiga rullarna.
Servera med oliver, gurksallad, grönsallad och klyftpotatis.

Avokadoröra och kokt ägg på grillat ”lantbröd”, 2 port



2 skivor riktigt gott ”lantbröd” – eller varför inte ett gott rågbröd?
1 msk olivolja
2 kokta ägg
2 avokados
1 msk crème fraiche
1 liten vitlöksklyfta, finriven
2 tsk  limesaft
1 tsk sweet chili
salt och peppar
chiliflakes

Sätt ugnen på grill och skär två rejäla skivor bröd.
Mixa avokado med crème fraiche, vitlök, limesaft och sweet chili. Smaka av med salt och peppar. Pensla bröden med olivoljan och grilla dem gyllene i ugnen.
Bred avokadoröran på rågbröden, lägg på de kokta äggen, strö över lite chiliflakes.
Ät direkt – gärna tillsammans med kall skivad kyckling och lite blandad grönsallad!

Landgång på Elsas vis



En klassisk landgång börjar med sill, lax och räkor och slutar med köttbullar – precis som Smörgåsbordet. Vi väljer att gå rätt på godsakerna och börjar med räkor!
Landgångsbröd
Smör
Sallatsblad
Kokt ägg
Skalade räkor
Brieost
Päronmarmelad
En skiva Grevé
En skiva leverpastej
Cornichons
Lufttorkad skinka
Gurka, tomat och örter till dekoration
Bred brödet och följ listan uppifrån och ner på varje landgång.