23 jan. 2019

Var dags mat - Kyckling teriyaki med snabbgravad kålsallad, 4 port

1 hel kyckling
4 msk teriyakisås

1 salladskål (kinakål)
2 tsk salt
1 tsk socker
Chiliflakes

Sätt ugnen på 190 grader.
Dela kycklingen i 4 delar, lägg i ugnsfast form och pensla med teriyakisåsen.
Ställ in i ugnen 45 minuter.
Strimla och skölj salladskålen, låt den rinna av ordentligt.
Strö salt och peppar över tillsammans med en nypa chiliflakes.

Krama och blanda kålen, ställ kallt medan kycklingen tillagas eller gör salladen dagen innan!

Var dags mat - Klassisk Ungersk gulasch 6-8 port



1,5-2 kg högrev i tärningar
3 gula lökar hackade
4 vitlöksklyftor
1 dl paprikapulver
4 msk hel kummin
6 röda paprikor
1 liter köttbuljong
smör, salt, peppar



Bryn lök, vitlök och kummin i en vid kastrull.
Tillsätt strimlad paprika, paprikapulver och buljong.
Bryn köttet i omgångar och lägg ner i kastrullen. Salta och peppra.
Koka upp och låt sedan grytan sjuda 3-4 timmar tills köttet blivit riktigt mört och paprikorna smält ner.

Var dags mat - Krämig citronpasta med ugnsbakad lax, 5 port


600 g lax
4 tsk smör
Salt och peppar
1 citron
3 dl grädde
1/2 fisk eller hönsbuljongtärning
(1 msk vitt vin eller vermouth)
Pasta
olja
Ruccola

Skär laxen i portionsbitar och lägg sedan i ugnsfast form, gärna med bakplåtspapper i botten.
Salta och peppra, lägg en teskedsstor klick smör på varje bit.
Sätt ugnen på 190 grader.

Koka pastan enligt ansvisning på paketet. Vi valde härligt bred pappardelle.
Häll av vattnet, lägg tillbaka pastan i kastrullen, tillsätt olja och blanda runt.
Ställ åt sidan.

Koka upp grädde med buljongtärning och eventuellt vin.
Låt sjuda 7-8 minuter.
Riv under tiden skalet av citron och pressa ur 2 msk saft.
Tillsätt saft och citron och red sedan av såsen med lite maizena utrört i kallt vatten.

Ugnsbaka laxen 6-8 min.
Värm upp pastan i såsen och lägg på tallrik, lägg laxen ovanpå och servera med t.ex ruccola slungad med lite olivolja och balsamico. Några småtomater är också gott till!


Var dags mat - Kyckling med timjan, vitlök och chili, 4 port

Den här rätten kan förberedas för att sedan avslutas med dryga 20 minuter i ugnen!

4 kycklingfiléer
2 vitlöksklyftor
½ urkärnad röd chilifrukt
Timjan
Smör
Salt och peppar
Bryn kycklingen runt om i smör så den får färg, men inte blir genomstekt.
Salta och peppra lätt. Lägg kycklingen i en ugnsfast form och strö över skivad vitlök, hackad chili, färsk eller torkad timjan. Tänk på att det går åt mer färsk än torkad för smak!

Sätt ugnen på 175 gr och stoppa in kycklingen i ca 20 minuter. Kycklingen ska ha en innertemperatur på minst 72 grader, jag brukar köra min till 78.

Var dags mat - Tomat- och morotssoppa med gröna linser, 4 port

En värmande soppa är aldrig fel så här i vintertid. Jag mixar grunden och låter sedan linserna koka i den släta soppan. Oftast använder jag hönsbuljong för mer "kropp" i soppan, men använd gärna grönsaksbuljong för en vegansk version. Lite rostade nötter eller pumpafrön på toppen vid servering ger extra crunch!


2 morötter
1 gul lök
2 klyftor vitlök, eller 1/2 solovitlök
1 msk olja
1 msk gul curry
2 tsk spiskummin
1 tsk kanel
1 brk krossad tomat
2 dl vatten
1 bkr cocosgrädde
1 hönsbuljongtärning
1 dl gröna linser
Salt och peppar

Skala och skiva morötterna.
Skala och skiva löken. Pressa vitlöken.
Häll oljan i en kastrull och fräs sedan lök, morötter och pressad vitlök 3-4 min tillsammans med kryddorna. (Ta gärna mer av alla kryddor för mustigare smak.)
Slå på en burk krossade tomat och 2 dl vatten tillsammans med en burk cocosgrädde.
Koka ca 15 min till morötterna mjuknat. Mixa soppan slät och tillsätt sedan linserna.
Koka 20 - 25 min om de är torkade, annars 5 min.
Smaka av med salt och peppar.
Servera soppan rykande het.

Var dags mat - Krämig fläskfilégryta med champinjoner och dragon, 4 port



500 gr fläskfilé
1 gul lök, hackad
1 msk olja
2 dl grädde
1 msk fransk senap
1 tsk dragon
½ buljontärning
Champinjoner
Salt & peppar

Strimla fläskfilén och fräs den med lök och olja i en stekpanna.
Tillsätt grädde, senap, dragon och buljongtärning.
Smaka av med salt och peppar.
Låt små koka ca 10 minuter, servera med ris och grönsaker.

det går också bra att använda fläskkarré eller kyckling istället!




Var dags mat - Kyckling Masala med citronris, 4 port


4 kycklinglår eller filé
1,5 dl turkisk youghurt
1 lime, rivet skal och saft
2 msk garam masala
1 vitlök, pressad
salt, peppar

4 dl basmatiris
8 dl vatten
smör/olja
1 finhackad gul lök
2 rivna morötter
1 tsk curry
100 gr russin
1 citron, saft och rivet skal

Gör en marinad av yoghurt, garam masala, lime, salt, peppar och pressad vitlök.
Lägg kycklingen i påse och slå över marinaden. Massera in marinaden och lägg sedan kallt.
Perfekt att göra redan dagen innan för maximal smak!
Sätt in kycklingen på 185 grader i ca 45 min/ 20 min.

Koka basmatiriset enligt instruktion på förpackning. (15 + 5 minuter)
Bryn under tiden lök, morot och curry med olja eller smör.

När riset är klart blandas det med curryröran, rivet citronskal och citronsaft.