13 apr. 2019

Elsas Kalasmat - Färskpotatissallad med pesto, kapris och röd lök, 4 port


700 gr färskpotatis
1 dl pesto
1 röd lök
1-2 msk kapris
ev olja
Salt och peppar

Koka potatisen så den fortfarande är lite lite hård. Låt svalna.
Skala och skiva löken tunt. Dela potatisarna i önskad storlek.
Blanda med lök, kapris och pesto.
Eventuellt kan man behöva ha i lite extra olja för att få peston mer följsam.
Smaka av med salt och peppar.

Elsas Kalasmat - Melonsallad med mynta och lufttorkad skinka , 4 pers


4 dl tärnad melon i olika färger
1/4 gurka, tärnad
1/2 citron, saften
1 msk hackad mynta
1 msk hackad persilja
80 gr lufttorkad skinka
Olivolja

Blanda melonen med gurka, citronsaft och örter.
Salta och peppra. Blanda försiktigt.
Lägg på tallrikar, eller i glas som på bilden.
Fördela skinkan över sallad och ringla över lite olivolja.


9 apr. 2019

Elsas kalasmat - En salig röra till påsk!



2 hårdkokta ägg
2 msk majonnäs
1 liten burk stenbitsrom
½ röd lök, finhackad
2 tsk citronsaft
Salt och peppar

Grovhacka äggen och blanda med övriga ingredienser.
Smaka av med salt och peppar.

Var dags gröna mat - Broccoli med caesardressing, 4 port



1 vitlöksklyfta, riven
2 sardeller i olja (eller 1 tsk kapris)
½ citron, saften och rivet skal
2 tsk dijonsenap
2 msk majonnäs
3 msk finriven parmesan + hyvlad till serveringe
2 medelstora huvud broccoli
Svartpeppar

Skiva broccolin så tunt du kan.
Mixa en dressing av vitlök, sardeller, citronsaft, senap, majonnäs och parmesan.
Slunga broccolin i dressingen, smaka av med svartpeppar.
Riv över citronskal och hyvla parmesan precis innan servering.
Gör gärna en dubbel sats av dressing för den är magiskt god till rostade rotfrukter!

Var dags mat - Fetaostfyllda lammfärsbiffar, 4 port



600 gr lammfärs
1 pkt fetaost, 125 gr
1 ägg
1 tsk spiskummin
salt, peppar
2 msk olja

Blanda färsen med ägg och kryddor.
Tärna fetaosten och blanda ner i färsen.
Gör 4 biffar.
Stek biffarna ca 4 min på varje sida i oljan.
Servera med ugnsrostade rotfrukter och vår krämiga broccolisallad.

31 mars 2019

Var dags gröna mat - Var gör du det?



En gör det under trappan, en i boden, en annan på vinden och själv gör jag det i tvättstugan. Odling året runt, både inom- och utomhus, är bland det roligaste jag vet. Lyckan är total när man kommer upp från tvättstugan med en skål full men nyskördade blad i början av mars. Det fina i kråksången är att det inte är mycket som krävs: några plastaskar från grönsaker, såjord, frö, vatten och någon form av extraljus under de mörka månaderna. Tricket är att så lite men ofta, helst en gång i veckan – efter ca 6 veckor och framåt har du ”härodlad” sallad och örter att njuta året runt. Lyxigt!

Var dags mat - ”Rest-fest” – eller Huevos Rancheros à la Elsa, 4 port




 1 gul lök
2 klyftor vitlök
olja
1 paprika
1 zucchini
protein - korvsnuttar, strimlat kött, kyckling, fisk eller kikärtor
1 brk krossad tomat
örter
salt och peppar
4 ägg

Fräs skivad lök och vitlök i ett par matskedar olja i en stor stekpanna.
Tillsätt paprika och zucchini i bitar.
Slå i en burk krossade tomater och smaka av med färska eller torkade örter, salt och peppar. Lägg i proteinet och låt sjuda ca 10 min så smakerna gifter sig.
Gör 4 hål i smeten och knäck ner äggen. När äggen nått önskad konsistens är dt bara att ställa fram hela härligheten på bordet och servera med lite sallad eller ett gott bröd.