11 juni 2019

"Champagne" av fläderblommor

Nu börjar alla mina fläderträd och buskar att slå ut - doften är förförisk och här ska göras både saft och "champagne"!

15 st fläderblomsklasar
2,5 dl socker
1 msk vitvinsvinäger
2,25 L vatten
½ citron, helst ekologisk, skal och saft

Rensa blommorna från eventuella insekter, men skölj dem inte.
Blanda socker, vinäger, vatten, citronsaft och skal i en stor bunke.
Rör om och låt stå övertäckt i rumstemperatur ett dygn.
Sila saften genom en silduk och häll upp på väl rengjorda glas- eller plastflaskor med skruvkork. Fyll inte flaskorna ända upp.
Låt stå i rumstemperatur 3-4 dagar, efter det kontrollerar du en av flaskorna för att se om drycken blivit pärlande.
Bubblar det ställer du flaskorna i kylen, annars får de stå kvar ett par dagar till.

Drycken serveras väl kyld och ska förbrukas inom tre veckor.
Jäsningen gör att drycken innehåller en liten mängd alkohol så se upp med bilkörning och barn.

6 juni 2019

Var dags gröna mat - Bulgursallad med sparris och citron, 4 port



2 dl bulgur
4 dl vatten
1 tsk salt
Ett knippa lila sparris (eller grön)
1 röd lök
½ gurka
½ citron, saften
½ dl olja
salt och peppar
1 dl hackad persilja
Ruccola eller annan sallad

Koka bulgur, med vatten och salt 10-12 min. Stäng av plattan, dra åt sidan och låt stå ytterligare 5 min. Häll över på en stor tallrik och låt svalna.
Strimla sparrisen, skiva löken och tärna gurkan.
Blanda med den avsvalnade bulguren.
Tillsätt citronsaft och olja, smaka av med salt och peppar.
Blanda med ruccola eller annan bladsallat och lägg upp på ett stort serveringsfat.
Servera med något gott från grillen – fågel, fisk, kött eller grönt spelar ingen roll.
Med någon härlig röra och ett gott bröd blir det kalas!

Vem är Alberta D`Albenga?



Den rödvioletta sparrissorten kommer ursprungligen från Liguria i Italien och är nämnd för första gången 1570 i boken Deliàrte del Cucinare.
Den blev förklarad som ”terrible” inte på grund av kvaliten utan därför att den krävde mer arbeten än vanliga sparrissorter. Den återupptäcktes igen alldeles nyligen och den odlas på speciella ställen i Genuabukten, på Österlen och som sagt inom kort även i en villaträdgård i Strängnäs.

Rårörd Rabarbersaft



3 kg rabarber
1½ citron
4 liter vatten
1 tsk natriumbensoat
5 hg socker per avrunnen saft

Tvätta rabarbern och skär den i ½-1 cm bitar utan att skala dem!! Tvätta av citronerna och skiva dem i ½ cm tjocka skivor.
Koka upp vattnet under tiden och lös natriumbensoaten i ett glas med kokvattnet.
Lägg rabarbern i en ren hink och varva dem med citronerna. Häll på det kokande vattnet och natriumbensoat. Sätt på lock eller plasta in väl med plastfilm. Och låt stå 4 dygn.
Låt saften självrinna genom en silduk över en hink.
Mät upp saften och häll i rätt mängd socker och rör tills det smälter, det tar en stund.
Häll sedan upp i glasflaskor som är väl rengjorda.

Spara flaskorna i källare eller kylskåp, men eftersom saften inte innehåller endast lite konserveringsmedel så håller den inte så länge!

30 maj 2019

Snabb rabarberkompott



300 gr rabarber
300 gr syltsocker
1 msk citronsaft

Koka upp rabarber och citronsaft med syltsocker.
Låt sjuda ca 10 min, skaka på kastrullen med jämna mellanrum istället för att röra.
Ställ åt sidan att svalna.

Vit kladdkaka med rabarberkompott



3 ägg
2 dl socker
150 gr smör
150 gr mandelmassa
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 200 grader.
Smöra och ströa en form, ca 24 cm i diameter.
Smält smöret och riv mandelmassan grovt med rivjärn.
Rör ägg och socker pösigt.
Blanda ner smör och mandelmassa, tillsätt mjöl och vaniljsocker.
Häll i formen och grädda 20-25 min. Kakan ska vara lite ”skvalpig” i mitten.
Vänd upp på ett fat och låt svalna under formen.
Servera med rabarberkompott och lättslagen grädde.

Tips!
Det går finemang att byta ut mandelmassan mot vit choklad och lite rårörda jordgubbar på toppen är det nog ingen som mår dåligt av J

Snabb rabarberkompott
300 gr rabarber
300 gr syltsocker
1 msk citronsaft

Koka upp rabarber och citronsaft med syltsocker.
Låt sjuda ca 10 min, skaka på kastrullen med jämna mellanrum istället för att röra.
Ställ åt sidan att svalna.

Efter regn kommer sol....


Först rekordvärme, sedan regn i mer eller mindre en vecka gör att det växer explosionsartat i min köksträdgård just nu. 

I höstas var det dags att ta ner ett av våra två äppleträd och plötsligt får den norra delen av trädgården ett helt nytt ljus och nya möjligheter. 

Under trädet som blev kvar har jag gjort en ny sittplats av lastpallar och färdiga trätrallar från nyöppnade Byggmax här i Strängnäs. Jag grävde ur ca 15 cm, la ut markduk och ställde pallarna ovanpå. Skruvade ihop pallarna med vinkeljärn och skruvade fast trallen. Så härligt att sitta där under trädet och njuta av kvällssolen och få ett nytt perspektiv på odlingarna.

Två fina odlingsbäddar blev det också där trädet stått. Den ena ska fyllas med sparrisplantor så småningom men i sommar blir det en en salig blandning av sommarblommor och ätligt grönt. Funderar på att kanta hela härligheten med perenna kryddväxter eller daggkåpa som jag får genom att dela plantor jag redan har. Som sagt, en hel massa nya möjligheter finns det!