29 sep. 2019

Thai hemma, Tove Nilsson





Ett 60-tal recept på smårätter, sallader, grytor, wok, grillat 
och lite sött. Larb, thaidumplings, kaffir lime lamm, thai chickpea fritters blandas med northern thai curry och kryddig massaman beef curry. 

Recepten visar hur du jobbar med kryddpastor, örter och kryddor, och kompletteras med initierad kunskap om thaikökets klassiska råvaror och grundläggande tekniker. Många recept har gröna alternativ där grönsaker, tofu och ägg kan ersätta kött, fisk och kyckling.














Nya böcker från 2 av mina favoriter i höst


Två av mina absoluta favoriter kommer med nya böcker i höst. Nu i spetember släppte kunniga Tove Nilsson en bok med den nya svenska husmanskosten – Thaimat. Jag ser fram emot att kunna bjuda familjen på rejält med hetta framöver.
I oktober utökas serien med storstäder för Foodisar. Berlin, Paris och New York följs av Stockholm sett genom Jonas Crambys ögon. Jag ser fram emot att få läsa om huvudstadens krog- och matliv som blomstrar som aldrig förr.




















14 sep. 2019

Lingondricka



1 L lingon
en liten bit citronskal
½ L vatten
2-3 dl socker
Häll lingon, citronskal och vatten i en kastrull.
Koka upp och låt koka rejält 6-7 minuter. Skumma löpande.
Ta av från plattan och mosa lingonen en del. Lägg på ett lock och låt stå ett par timmar.
Häll allt i en silduk och låt rinna av 30 minuter.
Rör i 2-3 dl socker. 2 dl ger syrlig saft, 3 dl ger lagom söt saft.
Häll upp på väl rengjorda flaskor.

Tips!
Perfekt att fylla små PET-flaskor till två tredjedelar och sen frysa in.


Färsbiff med gräddkokta kantareller och grönkål, 4 port



600 gr viltfärs eller nötfärs
Salt och peppar
Kantareller
1 medelstor röd lök, skivad
Grönkål, ett par nävar hackad
2 dl grädde
Smör till stekning

Dela färsen i 4 delar och forma till biffar.
Lägg den rensade svampen i en stekpanna och stek bort vätskan.
När pannan börjar bli torr tillsätter du den skivade löken och en rejäl klick smör.
När löken börjar bli genomskinlig tillsätts grönkålen som får smälta ner.
Häll i grädden och smaka av med salt och peppar.
Låt svampen stå och puttra ett par minuter medan du steker biffarna ca 4-5 min/sida beroende på tjocklek. Salta och peppra under stekningen.
Servera tillsammans med rostade rotfrukter.

3 sep. 2019

Var dags gröna mat - Bulgur med blomkål, päron och curry, 4 port



4 dl färdigkokt bulgur
1 medelstor zucchini
1 gul lök
1 päron, men äpple går lika bra
1 msk sweet chilisås
1 tsk curry

Tärna zucchini, lök och päron.
Blanda med kokt bulgur och sweet chili.
Smaka av med curry och eventuellt salt och peppar.