1 apr. 2020

LÅT ELSA GÖRA JOBBET OCH NJUT AV PÅSKEN!


30 mars 2020

Spröda sparrisflarn med fetaost, 4 port

- självklart går flarnen att göra större om man vill!

2 smördegsplattor
12 st gröna sparrisar
1 ägg
½ pkt fetaost
1 dl crème fraiche

Sätt ugnen på 190 grader.
Kavla smördegen lät och dela dem sedan i 8 lika stora kvadrater.
Skär en 1,5 cm kant i 4 av plattorna, som en tavelram, pensla med uppvispat ägg och klistra ihop med övriga plattor.
Mosa fetaosten och blanda med crème fraiche. Lägg en klick i varje smördegstavla.
Dela sparrisen och lägg ovanpå, salta och peppra.
Pensla runt kanterna med resten av ägget.
Baka tills flarnen är gyllene, ca 14 minuter.

Ät med resten av fetaostcrèmen och en liten sallad.

Glacerade rädisor

Krispigt och otippat tillbehör för 2-3 personer!


20 rädisor 
25 g smör
1msk råsocker 
1 msk balsamvinäger
1 dl vatten
hackad mynta till servering



Lägg rädisorna och övriga ingredienser, utom myntan, i en kastrull.
Koka kraftigt ca 5 minuter under omrörning.
Sänk värmen och koka ytterligare ca 5 minuter tills rädisorna mjuknat.

Smaka av med salt och peppar och strö färsk hackad mynta över vid servering.

En salig röra till påsk



2 hårdkokta ägg
2 msk majonnäs
1 liten burk stenbitsrom
½ röd lök, finhackad
2 tsk citronsaft
Salt och peppar
Grovhacka äggen och blanda med övriga ingredienser.
Smaka av med salt och peppar.

Örtmarinerad kyckling med citronyoghurt, 4 port


1 majskyckling ca 1,1 kg
1/2 citrontimjan
2 kvistar rosmarin
1-2 vitlöksklyftor
2 msk neutral olja
1 tsk salt
peppar

Citronyoghurt
2 dl naturell yoghurt
1/2 citron, saften
2  tsk spiskummin
1 tsk honung
Salt och peppar

Sätt ugnen på 190 grader.
Mortla örterna med oljan och vitlöken, salta och peppra.
Dela kycklingen i 8 bitar, lägg den i en ugnsfast form och pensla med örtoljan.
Ställ in i ugnen ca 30 min och ös kycklingen några gånger under tiden.

Blanda alla ingredienser till citronyoghurten. 
Lite färsk mynta är gott att ha i också om man vill.

Jag serverar gärna kycklingen med en bulgursallad eller grönsaksris, men lite rostade rotfrukter eller en stor grönsallad går minst lika bra.



Potatissallad med rädisor och senapsvinägrett, 6 port



1 kilo kokt potatis
2 knippen rädisa
1 purjolök, medelstor
3 msk hackad persilja
1 msk dijonsenap
1 msk cidervinägersenap
½ msk honung
1 ½ dl olja
½ dl vinäger
Salt och peppar

Mixa senap, honung, olja och vinäger till en krämig dressing, smaka av med salt och peppar.
Skär potatisen i bitar, strimla purjon, klyfta rädisorna och lägg i en bunke.
Strö över persilja och häll på dressing. Blanda väl.
Låt gärna stå en stund innan servering så att smakerna hinner gifta sig ordentligt.

Var dags gröna mat - Miniburgare av morot och vita bönor, 4 port



¾ dl panko ströbröd
olja
½ gul lök, finhackad
1 medelstor morot, grovriven
1 msk tomatpuré
1 msk äppelcidervinäger
1 msk hackad gräslök
1 ägg, uppvispat
salt och peppar
hamburgerbröd av valfri sort

Stek panko i 2-3 msk olja tills det blir gyllene, häll upp i en bunke och ställ åt sidan.
Fräs den hackade löken i lite olja tills den börjar bli genomskinlig, tillsätt morot och tomatpuré. Stek ca 8 min. Häll i vinägern, rör om och skrapa sedan ur alltsammans i skålen med panko.
Blanda ner gräslök och det uppvispade ägget.
Salta och peppra.

Forma små eller stora burgare.
Stek dem gyllene och servera med bröd och tillbehör.

Snabbsyltad lök med mynta
1 gul lök
2 msk äppelcidervinäger
1 nypa strösocker
Skala och skiva löken så tunt du bara kan.
Lägg i en skål med vinäger, strö över sockret.
Låt stå ca 15 min.