10 aug. 2020
Vaxbönor med rostade sesamfrön och soja, 4 port
Inlagda rödbetsstjälkar
Oreotryfflar, 22 st
När kompisar kommer på besök och det blir
önskemål om att få baka är det här recept perfekt. Har man ingen micro kan en
vuxen behöva hjälpa till att smälta chokladen, men i övrigt är det tämligt
riskfritt. Visst blir det kladdigt, men det är ju bara gott.
Ingredienser:
22 st oreokex (1,5 paket)
125 gr färskost
ca 125 + 125 gr vit och mörk choklad
Gör så här:
Räkna upp kexen och lägg dem i en mixer.
Kör till ett pulver och vänd sedan ner färskosten.
Rulla bollar, ca 15 gr st, och ställ i frysen ca en timme.
Smält chokladen och doppa bollarna med hjälp av en gaffel.
Dekorera med olika färger på chokladen eller strössel.
Lägg över på en bricka med bakplåtspapper och ställ kallt.
Ät och njut tillsammans.
29 juli 2020
Elsas Sommarmat - Grillade aprikoser och halloumi, 4 port
Var dags mat - Persiljesallad, 4 port
3 dl färsk, hackad persilja
1 gul lök
salt och peppar
1 lime, saften
Skiva löken riktigt tunt, använd gärna en mandolin.
Lägg den i iskallt vatten ca 20 min.
Skölj och hacka persiljan.
Låt löken rinna av ordentligt och blanda den sedan med persiljan i en skål.
Pressa över limesaft, smaka av med salt och peppar.
Var dags mat - Marinerad kyckling med smak av Mellanöstern, 4 port
Valfria kycklingdelar
1 dl ketchup
1 msk olja
1 tsk curry
1 tsk paprika
2 klyftor vitlök
1 tsk ”7 kryddor”
Salt och peppar
Lime
Koriander
Blanda alla ingredienser till marinaden och häll i en bunke eller kraftigare påse.
Sätt ugnen på 190 grader.
Ugnsbaka kycklingen tills den har en innertemperatur på minst 72 grader.
(Kycklingdelar med ben ca 45 min, kycklingbröst ca 25 min.)
Pressa över lime och strö över färsk koriander precis innan servering.
Jag använde kyckling som jag marinerade direkt från frysen och lät tina i kylen i två dagar.
26 juli 2020
Martins Drömmiga Sommartårta
När maken fyllde jämt nyss var det så klart hans önskningar som fick styra innehållet i tårtan. Drömrulltårta, Oreokex och hallon med grädde löd beställningen. Hans min när den här skapelsen blev resultatet var värd det trixiga jobbet med att sätta samman tårtan. Att den dessutom blev galet god gjorde inte saken sämre.
Marängsmörkräm
-kan varieras i oändlighet!
3 äggvitor
250 g socker
350 g rumstempererat smör
Lös upp äggvitor och socker i vattenbad över en kastrull.
Rör hela tiden om med en mindre visp tills sockerkristallerna helt och hållet smält.
Ha ner blandningen i en rostfri bunke och vispa i 10-15 minuter, då ska marängen vara helt sval och fluffig.
Lägg i små bitar av smör medan du vispar på låg hastighet.
Fortsätt vispa till rätt konsistens.
Ha slutligen ner vaniljsockret eller annan smaksättning.
Ställ i kallt tills krämen ska användas.
Tårtbotten
3 ägg
1,5 dl strösocker
1 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Tillsätt potatismjöl, kakao och bakpulver. Blanda väl och bred sedan ut smeten i en
långpanna med bakplåtspapper.
Grädda ca 15 min i 200 gr.
Låt kakan svalna och dra försiktigt bort pappret.
Montering och dekoration
3 dl grädde
Färska bär
Oreokex
Skär tårtbotten i tre lika breda remsor längs långsidan.
Bred ut krämen i ett ca 1 cm tjockt lager på alla remsor.
Ta en remsa och rulla ihop den, fortsätt med övriga remsor så du får en spiral.
Tryck till ordentligt så kakan håller ihop och ställ kallt.
Vispa grädden och lägg över i en spritspåse.
Spritsa grädden, dekorera med bär och grovt hackade kex.