14 maj 2022
Visste du det här om basilika?
· Basilika är inte så värmekrävande som man kan tro. Nu för tiden sår jag den i mitt ouppvärmda växthus med bra resultat.
· Basilika från butiken kan du plantera om i ny jord och odla vidare.
· Det går lätt att föröka basilika med sticklingar. Klipp av under ett bladpar och sätt i ett glas vatten. Efter bara några dagar har rötter bildats och du kan sätta den i kruka.
Panzanella på mitt vis, 2 port
Bland det roligaste jag vet är utmaningen att laga mat av det jag redan har hemma. I veckans recept blev det ratade brödet till läckra krutonger och den ledsna krukan med basilika fick nytt liv som olja. En god ost har jag alltid i kylen och det var dags att äta upp mozzarellan vilket passade helt perfekt i min panzanella.
500 gr tomat
Blandade salladsblad
1 msk kapris
Mozzarella
¾ dl mild olja + till brödet
1 kruka basilika
Salt och peppar
Sätt ugnen på 250 grader.
Skär brödet i kuber.
Sprid ut på en plåt.
Ringla över lite olja, salta.
Ställ in i ugnen ca 10 min, tills brödet börjar få lite färg.
Ta ut och låt svalna.
Mixa olja med basilika eller annan örtkrydda som gräslök eller persilja.
Skär tomaterna i skivor och lägg i en skål tillsammans med salladsbladen.
Bryt osten i bitar och lägg på salladen tillsammans med brödet.
Ringla över basilika oljan.
Salta och peppra.
3 maj 2022
Tisdagstipset no 3! Odla pak choi
Pak choi går både fort att odla och att laga till!
Jag fräser små huvuden, eller stora blad, med en skvätt rapsolja, finhackad vitlök och lite chili. Mot slutet häller jag på en dryg matsked japansk soja och en tesked sesamolja. Lite flingsalt och rostade sesamfrö på toppen blir pricken över i.
28 apr. 2022
Mangotarteletter, 6 st
3 gelatinblad
3 passionsfrukter
325 gr fryst mango i bitar
1 ¾ dl vispgrädde
½ dl strösocker
1 msk citronsaft
Söt pajdeg till formarna
Vispgrädde
Hallonsylt
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 min.
Gröp ut passionsfruktsköttet och lägg tillsammans med mangon i en kastrull.
Mixa till en puré med mixerstav.
Sila och lägg 160 g puré i en kastrull.
Koka upp purén med grädde, socker och citronsaft.
Ta upp och låt gelatinbladen smälta i blandningen.
Låt svalna och häll sedan smeten i pajskalen.
Låt stå i kylen 3–4 timmar eller över natten.
Vispa upp grädde med lite hallonsylt.
Spritsa på tarteletterna och dekorera med t.ex blommor.
Kall inkokt lax med dillmajonnäs och pressgurka
Den här veckan slår jag ett slag för en gammal klassiker. Kall inkokt lax serverad som sig bör med dillmajonnäs och pressgurka. Har du riktig tur finns nypotatis att köpa som du kokar med några kvistar dill och lite salt. Så enkel mat, men så oerhört gott. Smaklig läsning!
Kall inkokt lax, 8 port
Ca 1,5 kg lax
2,5 L vatten
1 dl vitvinsvinäger
2 msk salt
5 hela kryddpepparkorn
2 hela vitpepparkorn
1 lagerblad
1 morot, skalad i skivor
Skär fisken i portionsbitar.
Lägg dem i ett djupt serveringsfat eller i en gratängform med hög kant.
Koka vatten, vinäger, salt, pepparkorn, lagerblad, morot och lök i 15 minuter.
Sila lagen het över den okokta fisken, lagen ska täcka fisken med 1 cm.
Täck med smörpapper och låt fisken kallna i spadet.
Servera med nykokt potatis, majonnäs med en massa dill och pressgurka
Pressgurka, 8 port
1 gurka
salt
½ dl ättika
1 dl strösocker
1 ½ dl vatten
några vitpepparkorn
Skiva gurkan riktigt tunt med hjälp av osthyvel eller mandolin.
Lägg den på en tallrik och strö över salt. Någon tesked brukar vara lagom.
Lägg plastfilm eller en bit bakplåtspapper över gurkan och ställ en tallrik ovanpå.
Ställ sedan en tyngd ovanpå tallriken och låt stå minst 30 min.
Bland under tiden ättika med socker och vatten.
Rör i blandningen tills sockret lösts upp.
Häll av gurkvattnet, lägg gurkan i en burk och fyll upp med ättikslagen.
Tisdagstipset no 1 - Pasta Pomodori
När vi behöver något snabbt men gott för att uppnå lite semesterkänsla passar inget bättre än en klassisk ”Pasta Pomodori”? Koka färsk pasta enligt anvisningarna på paket , gör min snabbaste tomatsås och riv över mozzarella, parmesan, fetaost eller vitost- låt innehållet i kylskåpet avgöra och spara in på besöket i butik.
Min bästa, och snabbaste, tomatsås
2-3 vitlöksklyftor
1 gul lök, skivad
3 msk neutral olja
1 burk San Marzano tomater
1 msk torkad oregano
1 ½ dl vatten
1 buljongtärning
3 msk tomatpuré
ev. färsk basilika
Skiva lök och vitlök.
Häll oljan i en stekpanna.
Fräs lök och vitlök ett par minuter tills de blir genomskinliga.
Tillsätt torkad oregano, vatten, tomatpuré och buljongtärning.
Koka ihop ca 10 min.
Dra av plattan, smaka av med salt och peppar och tillsätt färsk basilika.
Tisdagstipset no 2 - Foccacia med oliver och gräslök
Den här foccacian är hyfsat enkel att göra, blir lagom stor och klar i rimlig tid. Jag gör den när jag behöver ställa fram middag till familjen men inte har någon lust att stå vid spisen. Tillsammans med lite charkuterier och grönsaker blir det ändå en fin liten måltid för mitt i veckan. Har du inga oliver eller gräslök tar du det du har. Rosmarin, persilja och basilika passar perfekt i degen.
Foccacia med oliver och gräslök, - till en liten långpanna
¼ pkt torrjäst
2 dl mjölk
1 ½ dl vatten
2 msk olivolja
½ msk salt
½ msk socker
2 msk hackad gräslök
7-8 dl vetemjöl
25 gr smör, rumsvarmt
Olivolja och flingsalt till garnering
Blanda jäst med mjöl, salt, socker och gräslök.
Tillsätt mjölk, vatten och olivolja.
Knåda degen för hand eller i maskin, minst 10 min.
Klicka ner smöret allt eftersom.
Låt jäsa under plast i 20 min.
Klä en liten långpanna med bakplåtspapper.
Ta upp degen och kavla ut till lagom storlek och lägg över i pannan.
Jäs ytterligare 45 min, eller till dubbel storlek.
Gör gropar i degen i jämna rader med hjälp av ett finger.
Häll över ca 3 msk olja, strö över flingsalt.
Sätt ugnen på 255 gr.
Grädda brödet mitt i ugnen ca 20 min.